Acidul tranexamic: ce trebuie să știi despre noua revelație în materie de skincare

Dacă te confrunți cu melasmă sau pete hiperpigmentare, atunci reține următoarele două cuvinte: acid tranexamic! Îmi poți mulțumi mai târziu!

Acidul tranexamic: ce trebuie să știi despre noua revelație în materie de skincare

Riduri? Acid hialuronic. Acnee? Acid salicilic. Pori dilatați și ten încărcat? Acid glicolic. Practic, indiferent de problema cu care te-ai confrunta, acizii par să fie soluția. Iar când un nou ingredient din această categorie începe să fie folosit în industria de frumusețe, nu avem cum să-l ignorăm. Așadar, fă cunoștință cu acidul tranexamic, noua revelație în materie de îngrijire a tenului, care cu siguranță va stârni o adevărată vâlvă în rândul pasionatelor de beauty.


Chiar dacă a fost introdus relativ recent în produsele cosmetice, istoria acidului tranexamic începe cu multe decenii în urmă. Acesta a fost folosit inițial în rândul pacienților care se confruntau cu sângerări masive, iar astăzi este utilizat în chirurgia ortopedică, cardiacă, ginecologică sau în menoragie şi metroragie. Cum a ajuns, însă, să fie introdus în industria de frumusețe? La finalul anilor 70, medicii au observat că pacienții cărora le era administrat acest medicament au avut parte și de o îmbunătățire semnificativă a hiperpigmentărilor cu care se confruntau. Iar acesta este beneficiul major pe care acidul tranexamic îl aduce pielii. Este un remediu eficient pentru tratarea melasmei, a petelor hiperpigmentare, a celor cauzate de acnee sau de procesul de îmbătrânire. Practic, este un agent care ajută la depigmentarea pielii, prin reducerea producției de melanină.


Spre deosebire de alți acizi, acesta nu produce o exfoliere a pielii, acționând mai degrabă ca un antiinflamator. În plus, un alt beneficiu important al acestuia este compatibilitatea sa cu alte ingrediente. Dacă ceilalți acizi impun scoaterea din rutina de îngrijire a altor produse asemănătoare, cel tranexamic funcționează de minune cu alte substanțe destinate depigmentării, precum vitamina C sau acidul kojic. Cu toate astea, nu exagera! O rutină de îngrijire cu mult prea multe produse îți poate sensibiliza tenul și poate provoca iritarea sau înroșirea pielii.

Deși poate fi găsit și în măști, creme sau în loțiuni tonice, serumurile rămân preferatele mele. Au o concentrație mai ridicată de acid tranexamic, asigurându-ți astfel rezultate mai vizibile și mai rapide. Însă nu te aștepta ca schimbările să se producă peste noapte. Hiperpigmentarea este una dintre afecțiunile pielii cel mai greu de tratat, iar șansele de recidivă sunt foarte mari, mai ales pe perioada verii. De aceea, chiar dacă apelezi la tratamente laser, la peeling-uri sau la acizi cu proprietăți de depigmentare, este esențial să folosești pe tot parcursul anului o cremă cu protecție solară (SPF 50). Acidul tranexamic nu favorizează o creștere a sensibilității pielii provocată de razele UV, ci din contră. Tocmai de aceea este un ingredient folosit foarte des de femeile din Asia, recunoscute pentru tenul lor lipsit de imperfecțiuni.


Citește și:
CBD-ul și industria frumuseții, o poveste de dragoste controversată

Foto: Arhiva ELLE

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din beauty