Fiecare esenta e o opera de arta ce dainuie in timp. Creatorul parfumului pleaca de la o tema centrala, o imagine sau o emotie, in jurul careia dezvolta o intreaga poveste, care poate fi despre iubire, inocenta, seductie, putere sau orice alt sentiment. Atunci cand alegi un parfum, alegi de fapt sa-i traiesti povestea, sa-ti aminesti de niste emotii demult uitate sau sa te identifici cu o senzatie noua. Motivul tematic al creatiei confera nota dominanta a parfumurilor, iar acestea pot fi…
Esente lemnoase sau ciprate
Bazate pe imbinarea aromatica dintre diverse lemne pretioase, dintre care cel mai celebru si mai des utilizat este santalul, esentele lemnoase au un parfum puternic ce ne aminteste de racoarea inmiresmata a padurilor. Aceasta clasa de parfumuri a luat nastere in 1917, cand casa Coty a lansat Chypre, un parfum care a avut un succes atat de rasunator, incat a numit o clasa intreaga de arome bazate pe muschi de stejar, patchouli, bergamota etc. Lemnoasele contin adesea si note mai slabe, florale sau fructate. Parfumurile din aceasta clasa sunt rafinate si usor de identificat, fiind alese de femeile puternice, misterioase si dramatice.
Esentele citrice
Uleiurile citrice, cunoscute de specialisti sub numele de hesperidia, reprezinta elementele cheie ale acestei familii aromatice, care include tot ceea ce se poate cataloga drept eau fraiche. Parfumurile din aceasta categorie au ca tema centrala esentele obtinute din fructe ca lamaia, portocala, mandarina sau grapefruitul, la care se aduga alte elemente citrice cum ar fi mugurii sau florile de portocal. Aceste arome fructate se disting prin prospetime, motiv pentru care sunt foarte apreciate de femeile vesele, optimiste si active, care dispun de o energie debordanta. De retinut e ca aceste parfumuri trebuie reimprospatate mereu, deoarece au un efect efemer.
Esentele florale
Vasta familie a parfumurilor florale are ca tema principala esenta unei flori sau a unui buchet. Trandafirul, irisul, crinul, iasomia, lacramioara… natura e un izvor nesfarsit de arome si orice floare poate fi sursa unui parfum. Trecand printr-o gama variata, de la parfumurile dulci si puternice la cele de un rafinament subtil, aceste esente sunt create pe sufletul femeilor capricioase, ludice, care aleg inocenta si care-si gasesc resursele in nostalgia copilariei sau a primei iubiri.
Esentele orientale
Parfumurile orientale inglobeaza sub aceeasi aroma atat puritatea, delicatetea si, in mod paradoxal, si senzualitatea. Aceste parfumuri, de obicei pe baza de ambra, sunt formate din esente de mosc, vanilie, lemn pretios, note subtile de mirodenii si flori tropicale. Scopul lor este seductia si se potrivesc femeii indraznete, constienta de sex-appealul ei sau amantei pasionale care vrea sa transmita mesaje non-verbale despre sexualitatea ei. Aromele Orientului vorbesc despre confuzie, intriga, pasiuni negraite.
Daca esti o impatimita a esentelor probabil stii ca industria parfumurilor foloseste, in afara esentelor clasice descrise mai sus, si elemente mai obisnuite precum extractele din piele de marochinarie, din tutun, muschi, menta si chiar condimente care sunt folosite de obicei in scopuri gastronomice.
Parfumul este creat din uleiuri esentiale diluate in alcool, la care se adauga, eventual, apa. O parte insignifianta a lichidului pe care il pulverizam pe piele este de fapt esenta pura. In unele formule, alcoolul ajunge pana la o concentratie de 98%, insa acest lucru nu afecteaza deloc intensitatea parfumului, ci il ajuta sa devina persistent. Cel mai concentrat si in consecinta, cel mai rezistent este etichetat chiar Parfum si contine 15-25% esenta aromatica. Apa de parfum e formata din 8-15% uleiuri, restul fiind constituit de substante eterice. Apa de toaleta are o concentratie aromatica ce variaza intre 4 si 10%, iar apa de colonie contine intre 2-5% esente, fiind folosita in special ca spray de corp.
Descifreaza povestea parfumui tau
S-ar putea sa fi observat ca, desi ai testat un parfum care ti-a placut foarte mult, dupa ceva timp el pare sa isi fi modificat mirosul, lucru care te poate dezorienta total. Acest lucru se intampla deoarece parfumul se metamorfozeaza pe pielea ta de trei ori, parcurgand cele trei etape ale povestii sale.
Notele de varf sunt primele, dar efemeritatea lor lasa loc dupa un sfert de ora notelor de mijloc. Acestea persista timp de o ora, dupa care vei simti notele de baza, cele care raman alaturi de tine te tot parcursul zilei. Mireasma notelor difera, de aceea este ideal ca inainte sa-ti cumperi un parfum sa il testezi in magazin, apoi sa-i urmaresti evolutia timp de cel putin trei ore, astfel ii vei putea testa atat laturile aromatice cat si persistenta. Inca un avantaj al testarii este depistarea eventualelor reactii alergice pe care le poti avea fata de un anumit parfum.
Cum testezi parfumul
Parfumul testat se aplica mereu pe incheietura mainii, in pofida faptului ca in unele magazine au aparut esantioane din hartie in acest scop. Este indicat ca aroma sa vina in contact direct cu pielea, pentru ca substantele secretate de piele vor interactiona chimic cu ingredientii acesteia, adaugandu-i o nota personala. Asa se explica faptul ca nici un parfum nu va avea aceeasi aroma sau intensitate pe mai multe femei.
De asemenea, dupa ce ai pulverizat parfumul, asteapta cateva momente pana sa-l mirosi – timp in care macar o parte din alcool se va evapora, altfel risti sa simti numai substantele eterice care iti va anestezia simtul olfactiv. Si chiar daca ai plecat spre magazin cu gandul de a testa cat mai multe parfumuri trebuie sa stii ca inhalarea a mai mult de trei-patru parfumuri diferite iti va crea senzatia ca toate miros la fel.
Parfumata, mai mult timp
Mecanismul prin care parfumul adera pe piele este foarte simplu. Uleiurile aromatice se combina si se fixeaza pe cele naturale, produse de corpul tau, iar acestea, dupa cum stii, nu se evapora. Grasimea secretata de piele este suportul ideal pentru parfum, de aceea parfumul persista mult mai putin pe corpul persoanelor cu piele uscata. Pentru ca parfumul sa persiste mai mult poti sa ungi zonele vizate parfumarii cu un ulei de corp inodor.
O alta solutie pentru a spori rezistenta parfumului tau este sa il pulverizezi imediat dupa dus. Pret de cateva minute dupa baie porii sunt inca deschisi, astfel esentele se vor impregna mai usor in piele. Nu aplica aceasta metoda in cazul in care te-ai spalat cu gel de dus parfumat decat daca fac parte din aceeasi gama, altfel aromele vor interactiona iar tu vei emana arome care se pot bate cap in cap.
Atentie!
Parfumeaza-ti zonele puternic vascularizate – lobul urechii, gatul, incheietura mainii, zona dintre sani si chiar cea din spatele genunchiului – aceste locuri au o temperatura mai mare, si astfel alcoolul se evapora mai repede.
Nu iti freca incheieturile proaspat parfumate intre ele sau de alta parte a corpului, pentru ca vei distruge structura moleculara a esentelor si, fie se vor combina intr-un mod diferit, fie aroma nu va fi la fel de persistenta.
Poti sa iti pulverizezi parul cu parfum la o ocazie speciala, insa numai daca este proaspat spalat, altfel substantele care se gasesc pe firul de par vor modifica aroma parfumului. Insa nu e recomandat sa iti faci un obicei din asta, deoarece alcoolul usuca parul.
Nu te obisnui sa pulverizezi apa de toaleta pe haine, pentru ca unele materiale se pot pata de uleiurile continute de parfum. Ai grija in special cu matasea, pe care o distruge iremediabil.
Pentru a prelungi viata unui parfum, pastreaza-l intr-un loc racoros si ferit de razele soarelui, care l-ar putea evapora, decolora sau ar putea chiar sa ii modifice structura.
Combinatia dintre razele UV si parfum iti poate provoca pete maronii pe zonele parfumate. Acest lucru se intampla in special in cazul familiei citricelor, dar ar trebui sa fii precauta si cu celelalte tipuri.
Foto: 123rf.com