Ei bine, află că acest mit este fals, deci te poți spăla de ori câte ori este nevoie, atâta timp cât te speli corect. Uite câteva secrete pentru un păr sănătos și demn de invidiat:
Renunță la a-ți expune părul unor temperaturi ridicate
Deși uscătorul de păr este un instrument la care multe dintre noi nu putem renunța, el nu este chiar atât de inocent precum credem. Din cauza căldurii emanate de acesta, firul de păr se va subția și se va usca, urmând ca mai apoi să se rupă. La fel se întâmplă și în cazul ondulatorului. Nici placa de întins părul nu este o soluție ideală. Încearcă să eviți să le folosești zilnic și reglează întotdeauna o temperatură medie pentru a nu-ți arde părul. Există totuși și soluții alternative, mult mai sănătoase. Pentru a obține bucle, îți poți împleti părul înainte de culcare și vei obține același look strălucitor.
Hidratează-ți părul înainte de șamponare
Este de ajuns să faci asta o dată pe săptămână și vei observa progrese în mai puțin de o lună. În ce constă hidratarea? Folosește uleiuri precum cel de mușețel, pentru strălucire, de cocos pentru un păr mai moale și ulei de argan pentru o hidratare intensă. Scalpul trebuie masat, iar apoi părul trebuie uns pe toată lungimea lui pentru un efect rapid.
Folosește măști de păr intensive o dată pe săptămână
Stratul exterior al firului de păr este compus din celule ce poartă numele de Keratină, care acționează precum o pătură protectoare a întregului fir. Acestea pot fi ușor distruse din cauza căldurii sau a vopselei de păr și de aceea este important să aplicăm diferite măști pentru a apăra firul.
Evită vopseaua de păr
Încearcă să rămâi cât de naturală poți! Nuanța pe care o ai la păr este probabil cea care ți se potrivește cel mai bine, pentru că în general este în armonie cu pigmentul pielii tale. Dacă însă te-ai plictisit de ea sau vrei să încerci ceva nou, fă tot posibilul să te ferești de pudra decolorantă și să alegi nuanțe cât mai apropiate de culoarea naturală, preferabil folosind vopsea fără amoniac. Părul vopsit trebuie tratat de cel puțin două ori pe săptămână cu uleiuri și balsam pentru a-și menține vitalitatea.
Bicarbonatul de sodiu face minuni
El este folosit în general pentru a curăța (nu degeaba este folosit și în compoziția pastei de dinți) și pentru proprietatea lui de a exfolia (înlăturând chimicalele care se regăsesc în produsele folosite). Astfel, este recomandat să adaugi o lingură de bicarbonat de sodiu în șampon la fiecare spălare și să masezi cu grijă, insistând în zona rădăcinilor.
Uleiul de măsline este foarte eficient
Îl folosim pentru cantitatea mare de acizi grași pe care îi conține și care ne ajută la hidratarea firului de păr. Metoda de folosire este simplă: încălzește o lingură de ulei la cuptorul cu microunde (aproximativ 10-15 secunde) până ajunge la o temperatură moderată (nu trebuie să fie fierbinte). Se aplică apoi pe toată lungimea părului și se acoperă cu o cască de baie pentru un efect mai puternic. Trebuie lăsat 20 de minute după care clătit cu apă caldă și șampon.
Adaugă ouă în șampon
Ouăle sunt o sursă de proteine și aminoacizi care vor redau părului strălucire, volum și o mai mare rezistență. Adăugând un ou la metoda clasică de șamponare vei obține garantat un păr mai moale. Compoziția trebuie lăsată să acționeze 5 minute, după care părul trebuie clătit bine.
Oțet de mere pentru strălucire
După ce ai clătit bine șamponul de pe păr, combină două linguri de oțet de mere cu o cană de apă și clătește părul cu lichidul obținut. Lasă-l să acționeze un minut înainte de a clăti, apoi continuă cu aplicarea balsamului la vârfuri. Vei obține astfel un păr mult mai strălucitor cu un aspect sănătos.
Ulei pur de arbore de ceai
Un remediu natural pentru a elimina ușor bacteriile, mătreața și cojile formate pe scalp. Nu ai nevoie decât de câteva picături pentru o singură spălare, adăugate la șampon. Părul și scalpul trebuie masate cu grijă. Timpul de acționare este de aproximativ 7 minute, după care părul trebuie clătit.
Citește și:
Ce să nu faci niciodată dacă ai părul lung – și cum să îi menții lungimea
Foto: Arhiva ELLE