Există 8 tipuri de alimente de care trebuie să te ferești dacă ai probleme cu tenul sau dacă pur și simplu vrei ca pielea ta să arate excelent în fiecare zi.
1. Ciocolata
Ani la rândul ați auzit mituri despre felul în care dulciurile sunt dăunătoare organismului, iar din păcate poveștile sunt adevărate. Nutriționiștii susțin că ciocolata agravează acneea. Conform unui studiu din Olanda, ciocolata accelerează inflamarea sistemului imunitar, ce duce la apariția acneei.
2. Pâine, zahăr și mâncare bogată în carbohidrați
Aceste alimente, cu un nivel ridicat de carbohidrați, favorizează secreția de sebum care produce acneea dar și inflamații ale pielii.
3. Cereale integrale
Unii nutriționiști susțin că cerealele integrale sunt într-adevăr mai sănătoase decât cele albe, dar chiar și acestea afectează pielea. În cazul persoanelor sensibile la gluten (marea majoritate), orice tip de gluten poate crea acnee și alte tipuri de probleme ale pielii.
4. Produse lactate
Laptele conține IGF-1, un factor de creștere a insulinei, care este similar cu insulina și produce excesul de sebum care înfundă porii. În mod bizar, un singur pahar de lapte poate avea acest efect asupra organismului. Laptele degresat creează și el probleme la nivelul pielii: procesul de extragere a grăsimii din lapte înseamnă mai multă lactoză (zahăr) care contribuie la apariția problemelor de piele. Încearcă să elimini produsele lactate pentru 2 săptămâni pentru a vedea dacă scapi de acnee.
5. Lapte de soia
Soia este un alt aliment care poate crea inflamarea sistemului imunitar și probleme de piele. Această problemă este des întâlnită în cazul vegetarienilor care consumă foarte multă soia, fapt ce duce la intoleranță alimentară.
6. Iaurt cu fructe
Chiar dacă aparent e inofensiv, iaurtul cu fructe are mai mult zahăr decât o ciocolată. Excesul de zahăr favorizează apariția ridurilor.
7. Alimente cu valoare nutrițională slabă
Nu e de mirare că acest tip de alimente nu este benefic pielii tale. Bomboanele sau cartofii prăjiți, de exemplu, nu numai cresc zahărul din sânge, ci sunt și slabe în antioxidanți și te împiedică să ai o piele sănătoasă. Principalul factor care cauzează problemele de piele în acest caz este sarea.
Este recomandat să înlocuiești alimentele procesate, bogate în sodiu, cu alimente naturale, care nu sunt într-o caserolă, cutie sau conservă, și pe cât posibil, evită să consumi sare în timpul mesei. Până și alimentele care par sănătoase, cu etichete precum „fără grăsimi' sunt la fel de dăunătoare, pentru că, în fond, sunt tot alimente procesate. Fără grăsimi aproape întotdeauna înseamnă cantitate mare de zahăr și conservanți și alte substanțe care sunt dăunătoare pentru piele.
8. Alcool
Chiar dacă e unul dintre viciile tale preferate, alcoolul deshidratează pielea și te face să arăți mai bătrână. Hidratează-ți pielea cu cel puțin 2 litri de apă pe zi, de preferat crește cantitatea treptat până ajungi la 3-4 litri, pentru un aspect fresh și limitează consumul de alcool.
Citește și:
9 trucuri eficiente pentru repararea părului degradat
Foto: Imaxtree