Desigur, ai văzut de atât de multe ori reclame la produse ce promit un ten cu 10 ani mai tânăr și fără pete, însă a venit momentul să conștientizezi faptul că nimic nu este chiar atât de roz precum pare și că este mult mai bine să te ferești de anumite lucruri înainte ca acestea să aibă efecte negative.
Ce dăunează tenului? Ai aici o listă de obiceiuri care trebuie să dispară:
1. Nu îți mai stoarce coșurile
Știu, este atât de tentant, mai ales că de fiecare dată când te uiți în oglindă, acestea reprezintă primul lucru care îți captează atenția. Însă faptul că le storci nu face decât să ajute bacteriile să intre mai adânc în pori, cauzând alte erupții, mult mai numeroase. Sunt multe lucruri care ne afectează în mod negativ tenul, dar care nu depind de noi, așa că de ce să nu împuținăm aceste riscuri, controlând ceea ce putem?
2. Folosirea în exces a fixativului
Spray-ul de păr este uneori indispensabil pentru a ne putea stăpâni firele rebele și a da o formă coafurii în fiecare zi, însă acesta, în contact cu pielea, produce efecte dăunătoare. Nu, nu este nevoie să renunți la el, ci să-l folosești cum trebuie și să-ți ferești pielea de el. Așa că, data viitoare când folosești fixativ, asigură-te că îți acoperi fața cât mai bine, pentru a nu lăsa particule de spray să se depună pe suprafața feței.
3. Ochelarii
Sunt periculoși pentru tenul tău, în special cei de vedere pe care îi porți zilnic și foarte mult. Cu cât sunt purtați mai des, cu atât sunt mai pretențioși și necesită mai multă îngrijire, că doar intră în contact cu pielea ta, care este un loc sensibil ce trebuie ferit. Astfel, ochelarii trebuie curățați constant, pentru că bacteriile care determină apariția coșurilor se depun atât de ușor și sunt greu de eliminat.
4. Cafeaua cea de toate zilele
Multe dintre noi nici nu concep faptul că ar putea să funcționeze fără o doză zilnică de cafea. Totuși, din cauza acestei dependențe, tindem să ignorăm impactul puternic pe care cafeina îl poate avea asupra pielii – deshidratare, care mai târziu se concretizează în apariția ridurilor. Dacă totuși nu poți renunța la cafea, ai grijă să consumi foarte multă apă pentru a echilibra situația.
5. Telefonul mobil
Doar gândește-te în toate locurile în care ți-ai pus telefonul în ultimele 24 de ore: în poșetă, buzunarele pantalonilor, masa din restaurant, bancheta mașinii etc. Bacteriile s-au strâns din fiecare loc în care telefonul tău a stat, urmând să pătrundă în pori și să dăuneze pielii de pe față. Așa că e necesar să ții în permanență un pachet de șervețele umede cu tine și să îți cureți telefonul de fiecare dată când îți amintești.
6. Dușurile fierbinți
Deși atât de confortabile și relaxante (în special în perioada sezonului rece), căldura și aburul, ca rezultate ale dușului prea fierbinte și prea lung, îți pot usca pielea feței. Așa că folosește întotdeauna temperaturi moderate atunci când reglezi apa înainte de fiecare duș și asigură-te că nu lași pielea expusă prea mult timp la căldură. De asemenea, capacele pentru duș cu scopul de a filtra sunt și ele o idee bună în ceea ce privește sănătatea pielii.
7. Clorul
Probabil simți o senzație atipică de fiecare dată când pleci de la piscină și nu înțelegi de ce te „strânge' fața, deși tu ai folosit o cremă protectoare. Ei bine, acest lucru se întâmplă pentru că clorul (mai ales când este în contact cu loțiunile de plajă) se lipește de piele și produce efecte nedorite, precum acnee, așadar este recomandat să te speli atent și foarte bine pentru a te asigura că ai curățat pielea cum trebuie.
Citește și:
Cele zece porunci ale îngrijirii anti-rid
Foto: Arhiva ELLE