Acest unt minunat e folosit de mii de ani pentru infrumusetare. Dar, ce poate face mai exact pentru pielea ta?
1. Tratamentul eczemelor
Untul de Shea poate fi folosit ca remediu pentru eczeme. Aceste afectiuni ale pielii cauzeaza mancarimi, iritatii rosii si pot fi chiar dureroase. Vitaminele si acizii grasi din untul de Shea ajuta la calmarea pielii, avand un efect anti-inflamator.
2. Sursa naturala de vitamina A
Unul dintre motivele pentru care untul de Shea e atat de folosit in industria cosmetica e ca ofera pielii o sursa importanta de vitamina A. Cremele antirid contin retinoizi, un derivat al acestei vitamine. Retinoizii regenereaza pielea si netezesc ridurile. Desi nu e la fel de puternica, vitamina A din untul de Shea netezeste pielea si e mult mai suava cu epiderma decat cremele antirid, care, uneori, pot fi iritante.
3. Bogat in vitamina E
Pe langa continutul de vitamina A, un alt ingredient activ care se regaseste in untul de Shea e vitamina E. Aceasta are un puternic efect emolient, de aceea e foarte folosita in industria cosmetica. Pe langa rolul de hidratare, vitamina E previne efectele nocive ale radiatiilor solare si are proprietati antioxidante.
4. Importanta acidului cinamic
Acidul cinamic e unul dintre componentele care fac untul de Shea atat de eficient in calmarea inflamatiilor. Acesta are proprietatea de a functiona ca un scut pentru razele solare, deci poate fi folosit ca sunscreen natural. Acidul cinamic sprijina si regenerarea celulelor, astfel prevenind imbatranirea.
5. Bogat in acizi grasi
Untul de Shea contine cinci acizi grasi care ofera un aspect proaspat pielii. Acidul palmitic, acidul stearic, acidul oleic, acidul linoleic si acidul arahidonic, toate contribuie la pastrarea unui ten neted si suplu.
6. Combate acneea
Da, untul de Shea contine acizi grasi, dar asta nu inseamna ca nu poate fi folosit pe un ten acneic, ci din contra, e recomandat deoarece nu blocheaza porii. In plus, untul de Shea are proprietati antibacteriene care lupta cu infectiile de la suprafata epidermei si reduce aspectul cicatricilor ramase in urma cosurilor.
7. Keratinizarea pielii, calusuri
Unele persoane sunt predispuse la ingrosarea pielii in unele zone precum calcaiele sau coatele. Atunci cand epiderma suporta foarte multa presiune, keratinizarea devine o forma de aparare. Untul de shea hidrateaza si inmoaie pielea aspra.
Foto: shea butter from Shutterstock