7 motive pentru care ti se rup unghiile

Unghiile tale au mai multe probleme decat poti vedea cu ochiul liber. De fapt, ceea ce vezi la suprafata este rezultatul ingrijirii lor inca de la formarea unghiei.

In cazul in care unghiile incep sa se rupa si nu mai au un aspect sanatos, este posibil sa fie dintr-una din urmatoarele cauze:


1. Ai deficienta de fier

Unghiile concave’, cunoscute si dupa forma de lingura’ pot fi cauzate de o lipsa de fier sau anemie. Fierul este un adjuvant in formarea hemoglobinei, o molecula care ajuta celulele rosii din sange sa incarce cu oxigen tesuturile, inclusive cele in care creste unghia. Pentru a nu mai avea deficiente in cresterea unghiilor, asigura-te ca in alimentatia ta se regaseste cantitatea necesara de fier pentru un organism sanatos.

2. Tastezi non-stop

Stii sunetul pe care il fac unghiile tale atunci cand tastezi de zor? Ei bine, nu distruge doar nervii celor din jur, ci iti afecteaza si starea unghiilor. Daca acestea iau contact foarte des cu ecranul telefonului sau tastatura laptopului, la un moment dat vor incepe sa se crape sau sa se exfolieze. Un mic secret – incearca sa folosesti mai mult buricele degetelor si cat mai putin din unghie.


3. Folosesti prea rar lotiunea de maini

Daca nu stiai inca, lotiunea de maini se reaplica ori de cate ori este nevoie, nu doar dimineata si seara, iar indicat ar fi sa o folosesti dupa fiecare spalare a mainilor. Daca observi cuticulele uscate, fii sigura ca si tesutul in care creste unghia este afectat. Asta inseamna ca unghia va creste cu o predispozitie spre a se rupe sau exfolia. Alege o lotiune care se absoarbe repede, foloseste-o cat mai des pe parcursul unei zile si insista pe zona cuticulelor.

4. Lasi oja prea mult timp pe unghii

Toate lacurile de unghii contin ingrediente care afecteaza hidratarea unghiei si o slabesc. Problema este ca efectul nu inceteaza atunci cand lacul s-a uscat, ci dureaza atata timp cat o mentii pe unghie. Specialistii recomanda indepartarea lacului dupa cinci zile (cand oricum incepe sa se crape) urmata de o pauza de cateva zile in care unghiile sa aiba timp sa respire’.

5.Incepi cu un strat de baza (base coat)

Crezi ca faci un lucru bun si niciodata nu sari peste lacul special cu rol de base coat, dar rezultatele nu sunt conform asteptarilor: unghiile tot se rup, tot se crapa, tot se exfoliaza. In ciuda numelui sau, stratul de baza nu ar trebui sa fie primul pas – ca orice lac de unghii si acesta contine chimicale ce afecteaza tesutul natural. Desi nu se practica in saloane, sfatul nostru este urmatorul: aplica mai intai putina lotiune de maini, care are rolul de a umple micile goluri’ din unghie, la fel ca un primer. Astfel, efectul daunator al chimicalelor din produse nu va mai avea aceeasi intensitate.


6. Nu acorzi atentie cuticulelor

Lasa deoparte ustensilele de taiere a cuticulelor! Aceste mici bucati de piele de la baza unghiei au un rol esential in protectia eficienta a unghiei: o feresc de bacteriile aflate pe lucrurile pe care le atingi. A indeparta cuticulele e ca si cum ai indeparta bariera de protectie a unghiei si a o lasa fara nicio metoda de protectie impotriva infectiilor. Daca te deranjeaza din punct de vedere estetic, impinge-le usor spre baza unghiei!

7. Nu alegi acetona potrivita


Probabil nu este ceva socant sa afli ca acetona este destul de daunatoare si ca usuca excesiv unghiile. Ingredientele continute de aceasta indeparteaza odata cu oja si uleiurile naturale ale unghiei, lasandu-te cu ele casante si predispuse la rupere. Alternativa poate fi o solutie de indepartare a lacului de unghii pe baza de soia, care nu contine acetona, dar are in compozitie uleiuri specifice pentru a lasa unghiile hidratate.

Text: Georgiana Calin
Foto: Imaxtree

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din beauty