Uscatul în mod natural este mai benefic pentru păr decât folosirea feonului
Un studiu a semonstrat că este adevărat: zvântarea părului cu uscătorul cauzează degradarea suprafeței firului, însă și uscarea naturală poate fi dăunătoare prin frecarea firelor. Atunci când părul este expus la umiditate o perioadă mai lungă de timp (de exemplu, o oră, cam cât îi ia să se usuce singur), părul se umflă și pune presiune pe proteinele ce ar trebui să protejeze firul de păr. Cea mai bună soluție e să usuci părul parțial cu feonul, iar apoi să îl lași să se zvânte de la sine.
Mătreața e sinonimă cu un scalp uscat
Adevărul e chiar opusul acestei propoziții. Mătreața e cel mai adesea cauzată de o bacterie care prosperă într-un mediu umed. Deci, dacă te îngrijorezi că spalarea zilnică a părului îți cauzează mătreața prin uscarea excesivă a scalpului, află că nu e cazul. Cel mai bine cere ajutorul unui farmacist pentru a trata această problemă.
Tunsul părului o dată la șase săptămâni îl ajută să crească mai repede
Ar fi bine dacă ar fi așa… însă creșterea părului se întâmplă de la nivelul scalpului. Drept urmare, frecvența cu care te tunzi nu are nici o legătură cu viteza de creștere a firului de păr. Motivul pentru care acest mit e atât de vehiculat e că tunsul regulat previne despicarea firelor – o problem cu care oricine se confruntă atunci când încearcă să-și lase părul să crească. Ideal e să îți tai vârfurile cel puțin o data la trei luni, dacă îți dorești un păr cu aspect sănătos.
Stresul cauzează albirea părului
Ritmul de pierdere a pigmentului din păr este predeterminat genetic în cea mai mare parte, însă o contribuție importantă a are procesul de îmbătrânire. Totuși, în acest mit există și un sâmbure de adevăr. Stresul contribuie la căderea părului, iar după o anumită vârstă, acesta ar putea crește fără melanină, adică alb.
Clătirea părului cu apă rece sigilează cuticula
Stiliștii clătesc adesea părul cu apă rece la finalul spălatul sub pretextul că astfel se va sigila cuticula, iar părul va reflect alumina mai puternic. Problema în această teorie este că părul nu conține celule vii, drept urmare, nu poate reacționa la apă caldă sau rece. Dacă îți dorești suvițe lucioase, investește într-un balsam de calitate.
Cu cât îți perii mai mult părul, cu atât mai sănătos va fi
Sigur, periajul ajută la distribuirea uleiurilor natural pe lungimi, însă sebumul nu este neapărat benefic părului. De fapt, periatul în exces poate slăbi firele de păr iar în timp poate duce la ruperea lor. Piaptănă părul doar atunci când e nevoie și cu delicatețe.
Trebuie să alternezi șampoanele pentru că după mai multe folosiri, acestea nu-și mai fac efectul
Adevărul e că șampoanele diferite oferă rezultate diferite. Unele poate conține protein pentru a conferi un plus de volum, iar altele pot avea la bază ulei de jojoba pentru a hidrata firele uscate. Totul e relativ. Alegerea șamponului se face în funcție de starea actuală a părului și de efectul dorit. Spre exemplu, dacă e proaspăt vopsit este posibil să preferi un produs care hidratează, chiar dacă de obicei folosești un tampon care îi sporește densitatea.
Citește și:
Cele mai bune produse pentru părul deteriorat și uscat
Foto: Instagram