Ai folosit vreodată un nou produs de îngrijire care, în loc să îți aducă beneficiile miraculoase pe care ți le promitea, ți-a adus numai iritații, piele roșie și probleme ale pielii?
Ar trebui să știi că dermatologii au constatat că multe astfel de produse care exfoliază, curăță sau hidratează pielea conțin diverse ingrediente ce pot cauza probleme specifice. Bineînțeles, persoanele cu piele sensibilă sunt mult mai predispuse la efectele negative ale acestora.
Sfatul specialiștilor este ca, atunci când vrei să achiziționezi un nou produs de îngrijire a pielii, să iei în considerare riscul folosirii următoarelor ingrediente pe care majoritatea produselor le conțin:
Da, este exact același component pe care îl găsești în aspirină. Ceea ce probabil nu știi este că aproximativ 4% din populație este alergică la aspirină. Deși probabilitatea este mică, ar trebui să iei în calcul riscul de a te număra și tu printre aceștia. Acidul salicilic este folosit în industria cosmetică pentru a trata diverse pete provocate de acnee și nu numai, dar ca efecte adverse te poți trezi cu iritații și erupții. Tocmai de aceea, dermatologii recomandă înlocuirea acidului salicic cu peroxid de benzoil, ingredient folosit, de asemenea, în tratarea acneei.
Aluminiul este des folosit în compoziția deodorantelor și antiperspirantelor deoarece, prin proprietățile sale, ajută la reducerea transpirației. Din păcate, efectele sale adverse constau în roșeață, mâncărime și chiar inflamarea pielii la cei mai sensibili. Alternativa pe care o propun specialiștii este folosirea produselor antiperspirante cu ulei de magneziu sau a deodorantele fără aluminiu.
Acidul glicolic este folosit pentru tratamentele acneei, precum și în tratamentele anti-îmbătrânire. Deși este considerat un produs natural, fiind un derivat al trestiei de zahăr, el intră sub aceeași clasificare ca acidul citric, motiv pentru care poate fi dur pentru persoanele cu pielea foarte sensibilă. Printre efectele sale dăunătoare se numără roșeața și uscarea rapidă a pielii. Totuși, pentru cele care nu pot renunța la beneficiile acestuia, se recomandă un produs cu o concentrație mai mică de acid glicolic și o bună protecție solară.
Sulfații sunt utilizați pe larg în compoziția produselor de curățare sau șampoane. Deși este greu să mai găsești pe piață produse care să nu conțină aceste ingrediente, ele fiind utilizate fără consecințe de majoritatea populației, în cazuri izolate pot duce la roșeață și uscarea pielii sensibile sau predispusă la eczeme. Dacă se întâmplă să ai astfel de probleme și nu știi cauza, încearcă o perioadă folosirea produselor fără sulfați.
Este clar pentru toate femeile, mai ales cele care se confruntă cu primele semne ale îmbătrânirii pielii, că retinolul este câștigător detașat în lupta cu ridurile și lipsa de elasticitate a pielii. Datorită cremelor pe bază de retinol, liniile fine și ridurile sunt netezite, elasticitatea și hidratarea pielii cresc iar imperfecțiunile sunt diminuate. Dezavantajul este că folosirea îndelungată a acestora duce la sensibilizarea pielii, mai ales la soare. Pentru a nu dezvolta iritații este recomandat să nu le aplici ziua, ci seara, înainte de a merge la culcare.
În general, găsești conservanți în aproape toate produsele ce conțin apă. Cei mai cunoscuți sunt parabenii, care previn acumularea de bacterii și ajută produsele să dureze mai mult timp. La o mică parte din populație pot provoca, însă, diverse reacții alergice precum inflamații și erupții. Dacă și tu ai astfel de reacții la folosirea lor optează pentru produsele naturale, care nu conțin astfel de ingrediente.
Când spunem „parfumuri” ne referim aici la componentele chimice care fac produsele cosmetice să aibă un miros frumos, ele fiind principala cauză a alergiilor pielii. Deși este greu să ne obișnuim cu produsele fără parfumuri, nu trebuie neglijate nici efectele negative ale acestor ingrediente: mâncărimi, inflamarea pielii și lăcrimarea ochilor. Din cauza numărului mare de persoane alergice la „parfumuri”, există și o gamă variată de produse neutre, fără parfum, care te protejează și de eventualele alergii specifice.
Pentru a evita reacțiile alergice cauzate de produsele cosmetice ar trebui să îți faci înainte un mic test pentru a afla dacă ești sensibilă la ingredientele conținute: folosește o mostră din produs pe partea din spate a brațului. Dacă în 24 de ore pielea nu se înroșește sau nu apare nicio iritație, poți folosi cu încredere produsul.
Foto: Arhiva ELLE