Atunci când descoperi pe pielea ta faptul că ai anumite pete și nu știi cauza lor, ei bine, ele se pot datora faptului că nu ai acordat o atenție atât de mare îngrijirii pielii tale. Și totuși, ce sunt aceste pete pigmentare? Ele sunt precum petele cauzate de razele ultraviolete, de mărimi relativ mici. Dacă în familia ta s-au confruntat și alte persoane cu aceste pete, atunci fi sigură că îți pot apărea și ție, la un moment dat. De cele mai multe ori, ele sunt închise la culoare și apar pe ten, gât, umeri, brațe și chiar pe spate.
Iată care sunt modurile prin care să înlături petele pigmentare:
1. Folosește o cremă cu protecție solară
Dacă nu te-ai confruntat până acum, ar fi bine să fii atentă și să ai grijă să folosești în fiecare zi, indiferent de anotimp, o cremă cu protecție solară. Nu doar că te va ajuta din timp să nu îți apară aceste pete pigmentare, însă te va și proteja de aparația eventualelor linii fine sau riduri. Specialiștii recomandă folosirea unei creme cu factor de protecție 30 sau chiar mai mare.
2. Creme și serumuri pentru albirea tenului
Aceste creme care au drept efect albirea tenului sunt bune în momentul în care tenul tău nu prezintă aceste pete. Iar dacă te întrebi care sunt ingredientele benefice acestui lucru, printre ele se numără hidrochinonă, acid glicolic, acid kojic, extract de lemn dulce și niacinamidă. Hidrochinona este unul dintre ingredientele recunoscute pentru prevenirea și estomparea petelor pigmentare. Mai exact, aceasta acționează în profunzime, reușind să estompeze culoarea maronie a petelor. Desigur, există și efecte adverse precum roșeată sau chiar deshidratarea tenului.
3. Crioterapie
Această procedură reușește să îndepărteze petele pigmentare datorită aplicării unei cantități de azot lichid pe ten. Mai precis, presupune să intri într-o încăpere în care temperatura este scăzută, iar acest lucru reușește să ducă sângele spre inimă și alte organe. Deși este folosită într-o fază incipientă, această procedură are capacitatea de a distruge petele de dimensiuni mici. Pe lângă asta, procedura poate fi folosită de câteva ori pe lună, mai ales dacă simți că tenul tău are nevoie.
4. Peeling-ul chimic
Peeling-ul chimic poate fi făcut doar dacă tenul tău este unul care permite această procedură. Poate fi benefică în reducerea petelor pigmentare. Peeling-ul chimic poate să îndepărteze cicatricile superficiale, petele cauzate de expunerea la soare, elimină punctele negre și chiar poate reduce ridurile superficiale. Peeling-urile reușesc să ajungă și în straturile cele mai profunde ale pielii. Un alt efect al acestei proceduri este faptul că poate reduce excesul de sebum.
5. Tratamente cu IPL
Fie că ai auzit până acum sau nu, dar tehnologia IPL reușește să emită lumina pulsată din toate lungimile de unde vizibile. Iar dacă nu te-am convins până acum, această tehnologie este una dintre cele mai ușoare și eficiente pentru petele pigmentare. Până și câteva ședințe pot fi eficiente, iar rezultatele le poți vedea încă de la prima ședință. Eficiența acestei proceduri depinde foarte mult și de tipul tău de ten, dar și de zona în care sunt prezente acele pete pigmentare.
6. Tratamente cu laser
Tratamentele cu laser sunt tot mai folosite în ultima vreme de către pasionatele de îngrijire a pielii. Este și de înțeles deoarece efectele se pot vedea încă de la o primă ședință. Pe lângă asta, este și o procedură rapidă, care poate dura și câteva minute. Nu simți dureri în urma acestei proceduri, însă ar trebui să fii atentă la faptul că ar trebui să folosești neapărat după o cremă cu factor de protecție.
Citește și:
Ceramidele – ingredientele minune de care are nevoie tenul tău
Text: Iulia Braslasu
Foto: Instagram.com/hoskelsa