Ai stat la plajă toată ziua, ai uitat să îți reaplici crema cu protecție solară și înainte să îți dai seama, te-ai ales cu o arsură solară. Indiferent de câte ori ni se spune că trebuie să folosim protecție solară în orice context, zi de zi, uneori nu dăm ascultare acestor sfaturi sau pur și simplu uităm.
Să ai grijă de pielea ta pe vremea toridă și soarele necruțător trebuie să fie sarcina ta primordială. Nu numai că este cel mai mare organ din corpul tău, dar îți și protejează oasele și organele de dimensiuni mai mici. Cu toate că vara este aproape pe sfârșite, iar septembrie ne bate timid la ușă, asta nu înseamnă că trebuie să acordăm mai puțină atenție îngrijirii pielii noastre.
De la a merge la plajă la a face un picnic în parc, arsurile solare sunt doar la un pas de a se arăta – iar pe lângă aspectul de rac pe care o să îl obții, pielea te va ustura atât de rău încât și simplul duș o să ți se pară un chin. Tipice acestui sezon și inițial inofensive, arsurile solare pot duce la îmbătrânirea prematură a pielii, deoarece modificarea nuanței pielii sub influența radiațiilor solare reprezintă o reacție toxică a organismului.
De asemenea, expunerea la soare fără o cremă cu protecție solară crește riscul de cancer de piele. Cu toate că pielea are capacitatea de a se autoregenera, soarele degradează materialul genetic al acesteia. Mai mult, când vorbim despre o expunere constantă la razele ultraviolete, proprietățile de autoregenerare ale pielii se pierd.
Așadar, iată șase metode în care putem remedia efectele unei arsurile solare pentru momentele în care ne uităm crema cu SPF acasă.
Toate așteptăm sezonul cald cu sufletul la gură, deoarece este momentul propice pentru a obține un bronz de invidiat fără a merge la solar. Însă, în momentul în care pielea începe să se înroșească și apar senzațiile de mâncărime, trebuie să îți iei adio de la plajă – cel puțin pentru câteva zile.
Chiar dacă ți-ai pregătit geanta de plajă și ești gata sa ocupi un șezlong pentru a-ți accentua bronzul, trebuie să îi dai pielii un moment de respiro ca să se vindece. Expunerea la razele ultraviolete trebuie evitată pentru o perioadă ce durează între trei și șapte zile.
De parcă durerea provocată de o arsură solară nu ar fi fost destul de incomodă, s-ar putea să te trezești cu o piele care este uscată și se cojește. Oricât de tentat este să îți cojești pielea în speranța că aspectul neplăcut al pielii va dispărea mai repede, ar putea să facă mai mult rău decât bine. Unul dintre cele mai dăunătoare lucruri pe care le puteți face în momentul în care suferiți de arsuri solare este să vă cojiți pielea, deoarece crește riscul de infecții sau cicatrici.
În schimb, încercați să vă exfoliați ușor pielea, însă la o săptămână după apariția arsurii solare, cu un scrub pentru corp. De asemenea, în această perioadă pielea va avea nevoie de hidratare constantă.
Vezi care sunt cele mai bune remedii pentru arsuri solare!
În funcție de gravitatea arsurii solare, pot apărea veziculele, pustule care se pot sparge. Acestea apar când suferi de o arsură de gradul doi, ceea ce înseamnă că epiderma (stratul exterior) și dermul (stratul inferior) sunt deteriorate.
Chiar dacă aspectul lor este neplăcut, încercați să nu le atingeți foarte mult, deoarece spargerea acestora va crește riscul de infecții. Dar care este cea mai potrivită metodă pentru a scăpa de ele? Aceste mici pustule trebuie curățate cu un produs blând cu pielea și acoperite cu pansamente umede și lăsate să se vindece.
Pielea ta este vulnerabilă și sensibilă în acest moment, iar ultimul lucru pe care ți-l dorești este să agravezi situația cu ingredientele nepotrivite. Spre exemplu, emolienții pe bază de petrolatum care captează căldura și analgezicele ce conțin lidocaină sau benzocaină pot irita pielea, așa că puneți-le pe lista „așa nu!'.
Cu toate acestea, vă puteți trata arsurile solare cu ingredientele naturale care cel mai probabil se află în casa voastră. Iaurtul, compresele reci și gelurile pe bază de aloe vera pot ameliora usturimea și mâncărimea. De asemenea, antiinflamatoarele orale sunt aliații tăi în lupta cu arsurile solare, deoarece reduc efectele adversele ale acestora.
Cu excepția cazului în care vă doriți ca arsura să se vindece în doua săptămâni în loc de una, evitați pe cât puteți apa fierbinte. Dacă ești fana temperaturilor ridicate când vine vorba de dușuri, trebuie să știi că apa fierbinte îți usucă pielea, îndepărtând uleiurile sale naturale.
Pentru câteva zile trebuie să folosiți apa rece de fiecare data când vă faceți duș, deoarece aceasta va ajuta la calmarea inflamației. Imediat după, uscați-vă pielea folosind un prosop prin mișcări de tapotare ușoare și aplicați o cremă hidratantă. Asigurați-vă că pe lista de ingrediente al produsului hidratant nu se află parfum sau coloranți, deoarece aceștia vor irita pielea.
Fie că îți petreci trei zile pe săptămână în sala de fitness sau îți place să te duci la zumba în fiecare luni, exercițiul fizic reprezintă unul dintre lucrurile interzise în perioada de refacere a pielii. Pe lângă faptul că vă puteți supraîncălzi, transpirația produsă de efortul fizic, care este apă sărată, poate irita pielea deja inflamată.
Reduceți efortul fizic la un nivel moderat pentru câteva zile – spre exemplu, puteți să înlocuiți alergatul pe bandă cu o plimbare în parc. După ce observați că aspectul pielii se îmbunătățește iar senzația de durere nu mai este așa puternică, puteți să vă întoarceți în sala de fitness.
Text: Ioana Oblu
Foto: Shutterstock
Vezi şi primul ajutor în caz de arsuri – la ce să fii atent!