Măști DIY, ingrediente pe care le găsești în propria bucătărie, toate aceste idei sună interesant, mai ales atunci când promit rezultate vizibile în cel mai scurt timp, nu-i așa? Toate aceste trucuri de îngrijire ar putea fi însă destul de periculoase pentru piele, mai ales dacă nu știi exact ce anume se potrivește tenului tău.
Așadar, deși există numeroase măști și gomaje ideale pentru piele (de exemplu cele cu zaț de cafea, miere, ulei de cocos sau mălai), poți întâlni și diverse ingrediente sau produse care îți pot provoca adevărate răni, deoarece fie nu sunt potrivite pentru tine, fie sunt prea acide, mai ales pentru pielea feței.
Îți prezentăm cele mai periculoase ingrediente și ce trucuri de îngrijire ar trebui să eviți:
1. Sucul de lămâie
Lucrul care arată clar că sucul de lămâie este periculos pentru tenul tău este faptul că are un pH acid, lucru de evitat pentru piele. Totodată, acesta crește riscul de arsuri solare, razele afectând mult mai tare porțiunile pe care a fost aplicat. În mod ironic, sucul de lămâie este recomandat pentru hiperpigmentare, însă vei observa că aplicându-l, nu numai că pielea nu va arăta mai bine, ci vei descoperi și mai multe pete.
Pielea ta are nevoie de acizi pentru exfoliere, însă uită de lâmâie și folosește un serum cu vitamina C, acizi AHA sau retinol, aceste ingrediente fiind mult mai recomandate și de medicii dermatologi.
2. Crema cu factor de protecție DIY
Dacă ai intrat pe Pinterest, sigur ai observat că poți găsi și o mulțime de idei de creme cu SPF, însă nu este deloc recomandat să aplici un astfel de produs. Într-adevăr, oxidul de zinc și dioxidul de titanium sunt ingredientele principale care intră în componența cremei cu factor de protecție solară, însă asta nu este totul. Într-un laborator specializat există o un chimist care se asigură că există un procentaj potrivit, o concentrație recomandată pentru fiecare ingredient, în timp ce doar amestecarea unor minerale nu ar avea cu siguranță același rezultat.
În plus, cremele cu SPF pe care le cumperi sunt testate înainte, așadar știi sigur că sunt eficiente. Dacă te temi că un astfel de produs ar putea avea prea multe chimicale și preferi o variantă mai naturală, găsești o mulțime de produse care respectă acest lucru.
3. Praf de copt
Există o mulțime de ingrediente periculoase pentru pielea ta, iar unul dintre ele este și praful de copt. Deși pare un produs inofensiv, îți poate afecta pielea pe termen lung.
Praful de copt are un pH de 9, adică este alcalin. De ce este important acest lucru? Pielea noastră are un pH de 5, ceea ce înseamnă că dacă aplici acest ingredient (la fel ca în cazul sucului de lămâie) se creează un dezechilibru al pielii și aceasta devine mai predispusă la infecții (acnee), deshidratare și iritații.
Uită de praful de copt pentru eliminarea punctelor negre și alege în locul acestuia benzi speciale, mască de argilă sau geluri de curățare mult mai potrivite și mai sigure pentru pielea ta.
4. Apa oxigenată
Vei observa că apa oxigenată este recomandată pentru tratarea acneei, însă nu este deloc potrivită, fiind mai degrabă un produs bun pentru dezinfectare și pentru albirea firelor de păr.
Cu toate acestea, este mai bine să eviți utilizarea ei. Este adevărat că bacteriile nu pot supraviețui într-un mediu cu o cantitate mare de oxigen, însă nici celulele pielii nu vor reacționa foarte bine. Practic, apa oxigenată poate fi o cauză de stres pentru celule și poate provoca o îmbătrânire prematură.
Dacă ești în căutarea unui produs pentru tratarea acneei, poți încerca uleiul de arbore de ceai sau uleiul de luminița nopții.
5. Scorțișoara
Scorțișoara este perfectă pentru corpul tău, are numeroase beneficii, însă acestea nu sunt valabile și pentru pielea ta.
Este recomandată în general pentru acnee, având proprietăți antibacteriene, pentru măști anti-îmbătrânire și chiar și pentru mărirea buzelor, deoarece are un efect de încălzire (de iritare).
De ce nu este însă cu adevărat benefică pentru tine? Ei bine, acneea este o dovadă că pielea ta este deja inflamată, așadar scorțișoara nu ar face altceva decât să înrăutățească situația.
Chiar dacă preferi un tratament homemade, este recomandat să te ferești de orice ingredient care ți-ar putea irita pielea. Încearcă o mască cu turmeric, miere și iaurt și, dacă vrei și un tratament pentru rezultate vizbile, încearcă acidul salicilic.
Citește și:
5 sfaturi de frumusete pentru brunete
Foto: Arhiva ELLE