5 intrebari pe care ar trebui sa i le adresezi dermatologului tau

Cand ai fost ultima oara la medicul dermatolog? Majoritatea expertilor recomanda o vizita pe an la dermatolog (sau de mai multe ori daca observi ceva schimbat la pielea ta), iar atunci cand te duci este bine sa ai pregatite intrebari importante.

5 intrebari pe care ar trebui sa i le adresezi dermatologului tau

Iata 5 intrebari pe care nu ai vrea sa le ratezi.

1. Ce este iritatia/nodulul/umflatura care nu dispare?

In timp ce dermatologul tau s-ar putea sa oboseasca daca iti faci cate o programare pentru fiecare umflatura, iritatie sau pata care iti apare pe piele, atunci cand ai ceva ce nu dispare dupa o luna, este bine sa ceri parerea expertului. Intepaturile de insecte sau imperfectiunile dispar in general dupa o luna, insa lucrurile mai grave, nu. O problema a pielii care persista si nu poate fi tratata usor poate indica o boala de piele si este nevoie de un tratament special. Bolile de piele precum eczemele, psoriazis si hidradenita supurativa nu se vindeca complet, insa exista tratamente medicale si schimbari ale stilului de viata care pot ajuta la controlarea lor.

2. Este potrivita rutina mea de ingrijire pentru pielea mea?

Fie nu te preocupi foarte mult de ingrijirea pielii, fie incerci orice ser nou, este datoria dermatologului tau sa iti analizeze cu atentie pielea. De la semne ale imbatranirii la rozacee, de la piele uscata la acnee, dermatologul te poate ajuta sa-ti optimizezi rutina de ingrijire pentru a-ti satisface nevoile. Cateodata este posibil sa ai nevoie de produse impotriva excesului de sebum sau a ridurilor sau, din contra, este nevoie sa elimini lucrurile care nu ti se potrivesc. Nu exista o varianta universala de ingrijire a pielii, asadar este bine sa ii ceri sfatul dermatologului tau.

3. Arata ciudat aceasta alunita?

Alunitele pot fi un semn de frumusete sau un melanom periculos, asadar este bine sa ceri parerea doctorului dermatolog, pentru a vedea daca esti in pericol. Exista mai multe semne care pot te pot alarma la o alunita: nu este simetrica, nu este bine delimitata, are o varietate de culori, este mai mare sau si-a schimbat forma si dimensiunea in timp. Daca alunita ta este mica, uniforma si neschimbata de-a lungul timpului, atunci probabil este in regula.

4. Unde exista semne provocate de arsuri solare?

In timp ce probabil esti constienta de efectele expunerii prelungite la soare, un dermatolog te poate ajuta sa identifici zonele pe care nu le observi usor sau pe care nici nu te-ai gandi sa le verifici. Scalpul, urechile, talpile si spatele gatului sunt locuri pe care probabil nu aplici crema de protectie solara. In plus, cancerul de piele poate aparea si in zone pe care nu le expui frecvent la soare, de exemplu fese si zona inghinala, de aceea este bine sa te duci la periodic la control.

5. Ce tratament nou poate fi bun pentru pielea mea?

Dermatologii se confrunta cu asta mereu: pacientii vin si isi doresc un anumit tratament pe care prietena cea mai buna/mama/colega de la munca l-au incercat. Trebuie sa stii ca un tratament nu este potrivit pentru toata lumea, deoarece pielea noastra este diferita. In timp ce o crema poate functiona de minune pentru mama ta sau pentru o prietena, este posibil ca tie sa iti dauneze. In loc sa iti doresti sa experimentezi singura noi tratamente, mai bine spune-i doctorului tau ce probleme ai si afla ce recomandari are pentru tine.

Text: Georgiana Livadaru
Foto: Imaxtree

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din beauty