15 mituri ale cosmeticii

Cand este vorba despre ingrijirea tenului, teoriile evolueaza mai repede decat computerele. Elle iti face un update.

15 mituri ale cosmeticii

Apa nu rezolva totul

„Daca iti imaginezi ca un litru de Evian pe zi va rezolva problema hidratarii tenului, visezi, draga mea', spune Dr. Patrick Bowler, dermatolog in Londra. „Cele opt pahare de apa pe zi, pe care medicii te sfatu­iesc sa le bei, nu te vor scapa de acnee si nici nu-ti vor reda stralucirea tenului de la 15 ani. In schimb, iti vor da o stare mai buna, iti vor ajuta organismul sa functioneze eficient, iti vor imbunatati digestia

Dr. Howard Murad, celebrul dermatolog din Orasul Ingerilor, care pazeste frumusetea multor figuri celebre de la Hollywood (Lucy Liu, Calista Flockhart si Brooke Shields), explica: „Problema nu tine de cantitatea de apa pe care o bei, ci de cantitatea de apa pe care tenul tau o retine. Prin urmare, pe langa cele opt pahare cu apa, consuma cat mai multe alimente bogate in acizi grasi esentiali sau ia cate doua pastile de suplimente Omega 3, zilnic.

Da, soarele iti distruge pielea, dar exista solutii

Iata o veste menita sa readuca zambetul pe chipurile noastre pline de pistrui, pete pigmentare si riduri datorate soarelui: „efectele negative ale soarelui pot fi partial anihilate', spune Dr. Mihaela Leventer. Cum? Pentru o doamna de 28 de ani, de exemplu, exista creme cu retin-A, care retexturizeaza pielea si au un efect remarcabil de stergere a liniilor fine.

Pentru tenurile mai… incercate (cu pro­ble­me pigmentare, riduri adanci si pete so­la­re), cele mai indicate sunt tratamentele laser. In plus, dermatologii sunt de parere ca fo­lo­si­rea constanta a unui ecran solar cu factor ma­re de protectie este singura modalitate verificata pentru a preveni problemele ulterioare.

Cremele cu colagen functioneaza

Hmmmm… Daca ar fi chiar asa, a­tunci am arata toate ca Mandy Moore. „Bad news', anunta Dr. Sheldon Pinnell, un dermatolog de top din SUA. „Moleculele de colagen din creme sunt mult prea mari pentru a patrunde in derm, pana la nivelul fibrelor de colagen.' E ca si cand Uriasul Hulk ar incerca sa imbrace o rochie YSL. Asta nu inseamna ca sunt ineficiente si nu dau rezultate: netezesc pielea, mentin un nivel optim de hidratare si retexturizeaza pielea.'

Fereste-te de foc!

Stii vorba aceea: „daca te joci cu focul, te arzi'. In termeni dermatologici, asta inseamna ca daca mananci ari­pioare de pui picante, sangele iti va invada pielea cu o viteza mai mare decat Schumacher la startul unui Grand Prix, iar rezultatul este dezastruos: inflamarea tenului, insotita de usturime si eruptii alergice, adica rozacee. Auch! Pentru aceste simptome exista un singur antidot (in afara de abstinenta): un cocktail de multivitamine, zinc si seleniu.

Totul are limite

„Stripping off', cum spun englezii, e cea mai teribila idee pentru o seara de sambata, in apartamentul iubitului tau, dar cand vine vorba de ten, e bine sa o iei mai usor. „Sincer, eu una nu ma dau in vant dupa exfolie­rile brutale, care pot irita glandele sebacee', spune Dr. Lisa Airan, dermatolog in New York. „Particulele continute de anumite scruburi sunt exagerat de abrazive, usuca pielea si o irita. Limiteaza-te la o singura exfoliere saptamanala si foloseste produse delicate si manevre cat mai fine. Daca masezi prea pu­ternic produsul in piele, ai toate sansele sa te alegi cu cateva capilare sparte in plus.

Nu toate sapunurile sunt la fel

Pentru a-ti gasi sapunul potrivit e nevoie de mai mult timp si rabdare decat pentru a-ti gasi barbatul potrivit. „Nici sa nu-ti treaca prin cap ca toate sapunurile sint la fel', spune Dr. Viviana Iordache. „Tine-te cat mai departe de sapunurile parfumate, care nu fac decat sa irite pielea. In schimb, alege sapunuri cremoase, potrivite tipului tau de ten.'

Cum afli care ti se potriveste (sapunul, vreau sa spun)? Daca la 20 de minute dupa ce te-ai spalat pe fata pielea incepe sa te stranga, atunci produsul e prea agresiv pentru tine. Daca lasa o pelicula grasa, atunci e prea bogat. „Si inca ceva: nu folosi niciodata apa fierbinte. Risti sa te arzi si sa-ti usuci pielea', spune Dr. Iordache.

Tratamentele cosmetice opresc timpul in loc

Fictiune: dispozitivele cosmetice care folosesc curent electric te scapa de riduri. Adevarul: dr. Nick Lowe, celebru dermatolog londonez, spune: „Tratamentele cosmetice traditionale redau stralucirea tenului, il hidrateaza si netezesc liniile fine, dar e o utopie sa-ti ima­ginezi ca o simpla impachetare cu namol sau niste role conectate la curent electric, plimbate pe ten, te vor scapa de riduri sau pete pigmentare.

Suplimentele nutritive nu fac miracole

Suplimentele de vitamine si minerale nu-ti dau in nici un caz tenul perfect al lui Nicole Kidman, dar iti intaresc organismul', spune Dr. Murad. Dr. Airan e de aceeasi parere: „Vita­minele sunt absolut necesare pentru buna functionare a organismului, mai ales daca nu ai o dieta echilibrata'. Totusi, chiar nu exista nimic cu actiune directa asupra pielii? „Sunt convinsa ca in 10-20 de ani vor exista pastile perfecte si eficiente pentru frumusetea tenului. Deocamdata putem vorbi doar de incercari si experimente, neprobate in timp. Eu unul le-as folosi ca polita de asigurare', spune Dr. Murad cu un zimbet subtil.

Porii pot fi micsorati

„Asa cum pantofii Manolo nu-ti vor da picioarele lui Gisele, nici compresele cu Evian nu-ti vor micsora porii, spune Dr. Bowler. „Marimea porilor este determinata genetic (blameaza-ti parintii) sau poate fi accentuata de expunerea la soare (blameaza-te pe tine insati). Vestea buna? Exista pudre care absorb surplusul de sebum sau care reflecta lumina si-ti fac tenul ca de portelan. Nu e o solutie definitiva, dar trucul functioneaza.

Cremele de noapte nu sunt necesare

Se presupune ca suntem cele mai inteligente fapturi de pe planeta. Atunci de ce ne imaginam ca pielea noastra cunoaste im­par­tirea orara? „Nu ai nevoie de creme di­­fe­rite, pentru diferite perioade ale zilei, sau diferite parti ale fetei', spune Dr. Patricia Wexler, cel mai mediatizat dermatolog din New York. „Ai nevoie de o singura crema hi­dratanta, atata vreme cat are SPF15. Iar daca folosesti acelasi produs si in jurul ochilor, asigura-te ca nu e iritant. Restul e o chestiune de lux.

Cu cat mai mult, cu atat mai bine

Chiar e nevoie sa facem stocuri enorme de creme scumpe? Dr. Viviana Iordache ne aduce cu picioarele pe pamint: „Oh, Doamne, nu! Diferenta dintre o crema foarte scumpa si una cu un pret rezonabil (nu ieftina!) este minima in ceea ce priveste efectul real pe care fiecare dintre ele il are asupra tenului. Branduri precum LOréal, Nivea, Garnier, Avon au produse care ofera un grad de hidra­ta­re optim si o protectie foarte buna pielii.'

Dr. Wexler e de aceeasi parere: „Daca textura e placuta, atingerea e placuta, mirosul e placut, iar pielea se simte foarte bine, ce conteaza cat costa crema respectiva? Exista si cazuri speciale, cu nevoi speciale, care cer tehnologii speciale (care sa ajute ingredientii sa penetreze in straturile profunde), iar asta inseamna… preturi speciale.

100% natural e cel mai bine …

Mai gandeste-te. E ca si cand ai spune ca vinul organic nu te imbata. Dr. Le­venter ex­plica: „Orice produs cosmetic trebuie sa aiba o durata de viata – termen de valabilitate – rezonabila. Asta inseamna ca – vrem, nu vrem – trebuie sa contina anumiti conservanti artificiali. Prin urmare, nu exista produse cosmetice 100% naturale. Dar, la urma urmei, ceea ce trebuie sa te inte­re­seze cu adeva­rat atunci cand iti cum­peri o crema este ca ea sa-i furni­ze­ze tenului tau toa­te substantele de care are ne­voie.'

Deci, cites­te cu atentie etichetele: „non­co­me­doge­nic' in­seam­­na ca produsul respectiv nu blo­chea­­za porii, iar „dermatologically tested' in­seamna ca are o for­mula usoara, neiritanta. Daca ai un ten sensibil, cauta produse pe care scrie „allergy tested' – adica foarte deli­cate si foarte echilibrate.

Da pentru ciocolata, nu pentru iod

„Nu exista nici o dovada stiintifica atestand faptul ca ciocolata sau zaharul pro­voa­ca acnee', spune Dr. Mihaela Leventer. A manca o cutie intreaga de bomboane de ciocolata poate fi o idee catastrofala pentru talia ta (si inima ta), dar nu are nici un efect asupra pielii tale. Uraaaa!!!! Dar – mai asteapta o clipa – placerile gurmande nu sunt chiar toate inofensive.

Dr. Murad ne avertizeaza ca fructele de mare, sushi, scoicile si mancarea orientala pot provoca diferite reactii nedorite la nivelul tenului, datorita continutului ridicat de iod, care stimuleaza glandele sebacee si provoaca eruptii destul de agresive. Pacat!

E esential sa folosesti o crema cu SPF

Unii dermatologi sustin ca varianta ideala este sa folosesti o combinatie de doua creme: una hidratanta, alta speciala pentru protectie solara. „Ecranele solare testate ofera o protectie mai buna', explica dr. Lowe. Dr. Nicholas Perricone, unul dintre cei mai respectati dermatologi din Statele Unite, recomanda: „Chiar daca ai de gand sa stai toata ziua la birou, chiar daca e iarna si daca meteorologii au anuntat cer innorat, e obligatoriu sa fo­losesti un ecran solar cu SPF 15.' Iar pentru a-ti proteja si mai bine tenul, aplica in prealabil, sub crema, un serum cu vitaminele C si E.

Rasul face riduri

Dr. Cristian Hariga, chirurg plastician, explica: „Vestea rea este ca tenul uscat si deshidratat imbatraneste mai repede decat tenul gras. Vestea buna e ca putem incetini acest proces.' Da, genetica isi cere drepturile. Daca mama ta arata superb la 55 de ani, draga mea, ai toate motivele sa te bucuri. Se presupune ca si tu vei arata la fel.

Din pacate, insa, soarele, fumatul si factorii de mediu (poluarea, stresul, clima) contribuie din plin la imbatrinirea vizibila a chipului nostru. Daca ar fi sa urmam sfatul dermatologilor, ar trebui sa ne inconjuram cu o zona de 45 de metri de protectie antifumat, sa nu mai vedem niciodata lumina soarelui si sa ne mutam in Norvegia, unde se spune ca e aerul cel mai curat de pe planeta. Imposibil.

Mult mai rea­list mi se pare sfatul Dr. Hariga: „Daca traiesti intr-un mediu cu aer condi­tionat, instaleaza un umidificator pentru a mentine un nivel optim de hidratare a tenului si incearca sa ai o dieta cat mai echilibrata. Cat despre sentimente, fii fara grija, rasul si plansul provoaca daune minime tenului tau, care, daca te deranjeaza cu ade­varat, pot fi sterse cu cateva injectii cu toxina botulinica.' Deci, uita-te linistita la Mary cea cu vi­no-ncoa­ce (sau la Legendele toamnei) si razi (sau plangi) din toata inima.

Arhiva revistei ELLE

Foto: Brunette with perfect hair and red lipstick from Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din beauty