Vezi detalii despre cursuri pe care să le faci pentru recalificarea profesională

Dorința de recalificare profesională este din ce în ce mai prezentă în viața românilor.

Dorința de schimbare și dezvoltarea personală îi determină pe mulți dintre aceștia să întreprindă o recalificare profesională pentru a spera la o schimbare benefică pentru viața personală. Există multe situații în care am terminat o școală de profil sau o anume universitate.


Însă, după o perioada, ori nu găsim de lucru în acel domeniu, ori ne regăsim în situația de a nu mai putea practică meseria sau profesia pentru care ne-am pregătit. În acest caz trebuie să ne recalificam.

Dar ce trebuie să facem pentru o recalificare reușită și cum să alegem cel mai potrivit curs? Te invităm să vezi detalii despre cursuri în cele ce urmează și pe site-ul cursurisutorizate.eu.

 Recalificarea profesională este o practică bine stabilită în obiceiurile și în viața adulților care se află integrați în câmpul muncii. Demiterea, șomajul, necesitatea unui loc de muncă care să fie făcut cu pasiune, dorința de dezvoltare – există multe motive pentru a decide să te angajezi într-o schimbare a carierei profesionale. 


Cum să inițiezi o recalificare profesională? 

Înainte de a începe un curs de recalificare profesională, este necesar să îți faci timp pentru a face bilanțul carierei tale actuale și pentru a stabili avantajele și dezavantajele, toate puse pe hârtie în alb și negru. Acest lucru îți va permite să decizi ceea ce nu îți mai convine și să știi exact ceea ce nu mai dorești.

Profită de ocazie pentru a face o listă cu ceea ce îți dorești cu adevărat și ce te motivează să inițiezi această recalificare profesională. O schimbare în carieră nu se întâmplă peste noapte, trebuie pregătită și supravegheată astfel încât să aibă toate șansele de succes. 

Obține ajutor pentru o recalificare cu succes 

Recalificare, da, dar nu orice fel de recalificare! Efectuarea unei evaluări a competențelor sau întâlnirea cu un consilier în domeniul muncii îți va fi utilă în pregătirea și finalizarea recalificării profesionale. Trebuie să fii conștient că o recalificare presupune cel mai adesea schimbarea sectorului de activitate, prin urmare schimbarea competențelor și cunoștințelor.


Asta înseamnă să o iei de la zero. Pregătirea profesională este în general necesară pentru a dobândi aceste noi cunoștințe. 

Fiecare situație de recalificare este personală și diferită. O recalificare la vârsta de 50 de ani pentru o schimbare totală de viață nu va fi la fel de simplă că o recalificare a unei persoane de 30 de ani. De asemenea, dacă până acum ai lucrat ca și croitor, va fi mai greu să te recalifici în ceva ce presupune lucrul cu circuite integrate. Recalificarea profesională nu poate fi improvizată. A fi ajutat de specialiști și a cunoaște toate profunzimile proiectului reprezintă cheile succesului. 


La ce profesii de viitor putem să apelăm pentru o recalificare de succes? 

Diferite sectoare de activitate oferă locuri de muncă bune și oferă garanția unei recalificări profesionale de succes. 

Sectorul IT 

Sectorul IT nu se confruntă cu o criză. Dezvoltarea tehnologiei digitale, a rețelelor conectate și a prelucrării datelor creează locuri de muncă pe care foarte multă lume și le dorește. Dezvoltator IT, cercetător de date, analist de date, consultant în securitate cibernetică, community manager, tehnician de rețea … sectorul IT oferă poziții foarte diferite între ele și mai ales în multe domenii de activitate. Prin urmare, este necesar să îți definești în mod clar proiectul de recalificare profesională pentru a te asigura că faci alegerea corectă. Există multe cursuri în IT și, trebuie să recunoaștem, după angajare și după ce vei căpăta experiență, salariile pot fi unele cu adevărat extraordinare. 


Sectorul sanitar și paramedical 

Medic, asistent medical, îngrijitor, șofer de ambulanță, optician, profesiile din domeniul sănătății și paramedical recrutează. Recalificarea profesională nu este neapărat evidentă în acest sector deoarece, în ciuda nevoilor, anii de pregătire pentru anumite meserii pot încetini anumite vocații. Însă există anumite profesii precum asistent persoane cu dizabilități, brancardier, infirmiera care pot fi foarte bănoase și care te pot introduce în acest sector. În plus, dacă ai răbdare, în timp te poți califică pentru mai mult. 


Sectorul educației și îngrijirea copilului 

Educator specializat, babysitter, animator socio-educativ… Sectorul copilăriei timpurii recrutează mulți oameni. Aceste profesii aduc multă satisfacție și atrag o mulțime de oameni care doresc să dea sens viitorului lor. În plus, multora le place să lucreze cu copiii și, de aici, se pot îndrepta spre alte cariere precum educator sau, de ce nu, profesor. 

Sectorul serviciilor personale 

Îngrijitorii și asistenții la domiciliu sunt profesii care au nevoie de forță de muncă și totuși garantează recalificarea cu succes, deoarece cererea este foarte mare în acest sector. Misiunile sunt variate și multiple și de multe ori combină ajutorul zilnic dat în gospodărie sau bucătărie, dar și un moment de partajare și întâlnire pentru oameni uneori total izolați de viața socială. Este profesia perfectă pentru oamenii care sunt empatici și care doresc să ajute. 


Sectorul meșteșugurilor 

Instalator, zidar, electrician, măcelar, coafor … Meseriile de tip meșteșuguri recrutează din ce în ce mai mult, în mai multe domenii. De asemenea, deși domeniul Horeca a avut de suferit în ultimul ani, lucrurile au început să se miște și recrutările se fac și în acest sector. Deci, o persoană se poate recalifică și în acest sens. 

Multe alte sectoare oferă locuri de muncă. Principalul lucru de care să ținem cont este că recalificare profesională să fie bine gândită și supravegheată de la începutul proiectului până la sfârșitul efectiv al acestuia, astfel încât să fii conștient de toate consecințele pe care aceasta le va avea în noua ta viață profesională. Schimbarea locurilor de muncă este bună, dar poate duce la mari răsturnări în viața personală, mai ales dacă ai copii încă dependenți. O recalificare profesională este adesea întreprinsă pentru a te simți mai bine la locul de muncă, dar nu ar trebui să ducă la disconfort în familie si viața personală. Așa că alege ceea ce dorești să faci, punând în balanță toate aspectele pro și contra.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle