Uniformele medicale: rolul și semnificația culorilor în domeniul sănătății

Ai observat că în interiorul unei instituții sanitare, spital sau clinică, există uniforme de diferite culori? Și știi de ce se întâmplă acest lucru?

Ai observat că în interiorul unei instituții sanitare, spital sau clinică, există uniforme de diferite culori? Și știi de ce se întâmplă acest lucru? Ai putea crede că această diferențiere este făcută pentru a distinge medicii de asistentele medicale și asistentele femei de asistenții bărbați. Poate că ai dreptate, dar doar parțial. Ar trebui să știi că existența acestui tip de uniformă este importantă pentru a face distincția între personalul medical și cel nemedical, dar acest lucru nu se oprește aici. Trebuie să aflăm de ce uniformele din domeniul sănătății sunt atât de importante pentru această zonă.


Importanța utilizării uniformelor medicale în domeniul sănătății

Există un nume care își are propriul sau Walk of Fame de-a lungul istoriei uniformelor medicale: Florence Nightingale. Pentru cei care nu știu, aceasta a fost o asistentă medicală, fondatoare a serviciului de asistență moderne care, în timpul războiului Crimeei (1853-1856), a fost prima profesionistă din domeniu care a apărat importanța igienei în tratarea rănilor și nu numai.

Pe atunci, asistentele foloseau rochii lungi simple, însă Florence a adăugat un șorț pentru o mai bună protecție a personalului de îngrijire și pentru a îmbunătăți curățarea și igienizarea spațiilor în care se aflau răniții. Care a fost rezultatul introducerii unui detaliu, poate aparent lipsit de importanță? Scăderea numărului de victime și de infecții complicate!


Culoarea uniformelor medicale

De la Florence Nightingale și până în zilele noastre, s-au schimbat multe în ceea ce privește designul și dinamică uniformelor din serviciile de îngrijire medicală, dar o parte a rămas neschimbată: culoarea albă! Să îți explicăm de ce culoarea albă este utilizată pe scară largă în asistența medicală.

Dacă deja te gândești că albul este sinonim cu curățenia, este adevărat, dar această asociere a început să se facă abia în secolul XIX, începutul chiar al secolului XX, când au început să se facă primele intervenții chirurgicale pentru că până atunci medicii se îmbrăcau în negru. De remarcat că, în 1940, uniformele albe au început să fie folosite în sălile de operație, dar s-a observat că excesul de alb, împreună cu luminile din sală de operație, provocau oboseală oculară la medici, ceea ce a dus la adoptarea cunoscutelor uniforme chirurgicale de culoare verde deschis sau albastru deschis a căror funcție continuă să fie aceea de a proteja chirurgii și asistenții de agenții infecțioși. S-a ajuns până la a crea un costum de vara – unisex – uniforma medicala pentru a le adapta inclusiv la necesitățile climatice. Astfel de piese importante în domeniul sanitar sunt disponibile la magazinul Laura Olteanu.


Albul a început să fie folosit pe vremea lui Hipocrate (secolele V și VI) într-un mod generalizat și echitabil între medici, asistente și pacienți pentru a nu face nicio diferență între ei și din cauza vremii foarte calde resimțită de obicei în Grecia.  Am spus, când am făcut această lungă paranteză pentru a vorbi despre folosirea uniformelor albe în sănătate, că s-au schimbat multe de la Florence Nightingale până în zilele noastre. Să ne întoarcem la Primul Război Mondial, care a contribuit la identificarea personalului medical prin acea cruce roșie sau la „căderea’ uniformelor grele și nepotrivite la sfârșitul anilor 60 și începutul anilor 70, profitând de revoluția culturală care a avut loc în vestul lumii.  În primul rând, uniformă a servit că formă de identificare pentru personalul medical. Utilizarea unei culori uniforme a fost distinctivă, ceea ce într-o situație de război a făcut toată diferența în salvgardarea vieții celor răniți pe câmpul de luptă.


Astăzi s-a ajuns la adoptarea unei uniforme servește nu numai la identificarea diferiților profesioniști ai instituție (culoarea albastră pentru uniformele asistenților medicali; verde închis pentru medici; culoarea muștar pentru asistenții operaționali; și culoarea vișiniu pentru tehnicieni), dar și ca vehicul de percepere a valorilor, activității și profesionalismului acestora și că standardizare a serviciilor. Culorile, sigur, sunt opționale și fiecare instituție spitalicească poate decide asupra acestui aspect. De aceea, magazine precum cel al Laurei Olteanu au pus la dispoziție o gama completă de uniforme medicale în culori cât mai diferite, pentru a face alegerea cât mai ușoară. Mai mult, pentru secțiile pediatrice, Laura Olteanu oferă uniforme cu personaje îndrăgite de copii, lucru ce ajută în îmbunătățirea stării de spirit a micuților pacienți.


Îmbrăcămintea profesională din mediul spitalicesc (uniforma), care era considerată un atu minor, reprezintă cartea de vizită a unei instituții. Uniformă comunică și, în acest fel, este văzută ca un mijloc de comunicare.

În al doilea rând, uniformele au fost și sunt impulsul decisiv ca echipament individual de protecție, ceea ce am numi astăzi Echipament de Protecție Individual pentru că adăugarea șorțului și, mai târziu, a mănușilor și bonetelor de protecție a venit să protejeze personalul din sănătate și pacienții de infecții, conferind o mai mare curățenie actului medical în sine.


Există și dimensiunea practică pe care a doua jumătate a secolului XX să o ia în considerare. Secolul XX a ajuns să se simplifice odată cu adoptarea unor uniforme mai ușoare și mai ergonomice, care au oferit profesioniștilor din domeniul sănătății o mai mare ușurință în exercitarea funcțiilor lor și problema credibilității față de pacienți. Iar toate aceste aspecte merg mână în mână cu identitatea vizuală.

Pe scurt, evoluția stilului acestui tip de îmbrăcăminte profesională a cunoscut îmbunătățiri substanțiale. Uniforma a devenit mai simplă și mai practică, solicitând din partea industriei textile rafinamentul materialelor și soluții tehnice și inovatoare. Astfel, Laura Olteanu a înțeles tendințele acestui domeniu și necesitățile importante, și a creat acele uniforme medicale ideale acestui secol.


Aceasta este evoluția pe care branduri precum cel al Laurei Olteanu, o oferă instituțiilor sanitare din țara noastră prin gama largă de uniforme realizate cu cele mai inovatoare materiale de pe piață.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din advertorial