De la învățarea unor comportamente sociale, precum prietenia, empatia, toleranța, până la identificarea oportunităților de cunoaștere (financiară, emoțională, sexuală), fiecare lecție din anii în care părinții și profesorii sunt mentori poate fi esențială pentru modelarea comportamentului copiilor și adolescenților.
Iată câteva dintre abilitățile pe care copiii și adolescenții ar trebui să le dobândească înainte de a da piept cu provocările vieții de adult.
Gestionarea timpului
Probabil una dintre cele mai importante abilități în viață este să poți manageria corespunzător timpul. Pentru a deveni cu adevărat independent, un adolescent trebuie să învețe să își facă un program bine pus la punct, astfel încât să poată rezolva atât sarcinile școlare, dar să aibă timp și pentru participarea la activități distractive. Modul în care reușește să își gestioneze timpul îl va ajuta în viitor să fie un adult responsabil, organizat și productiv la locul de muncă.
Viața sexuală
Curiozitatea este una dintre trăsăturile specifice copilăriei, iar cei mici pot începe să pună întrebări despre ce presupune viața sexuală încă din școala primară. În ultimii ani, s-a vorbit mult despre introducerea educației sexuale ca materie obligatorie în școli și asta pentru că elevii – mai mici sau mai mari – au nevoie să își cunoască mai bine corpul și să afle mai multe despre acest subiect.
Este important ca despre viața sexuală copiii și adolescenții să vorbească atât cu părinții, cât și cu profesorii pregătiți să răspundă întrebărilor lor, în funcție de vârsta acestora. Așadar, este esențial ca, înainte de a deveni adulți responsabili, copiii și adolescenții să reușească să își accepte propria sexualitate, să formeze relații intime și să afle despre provocările angajamentelor pe termen lung, să conștientizeze importanța consimțământului în relațiile sexuale, să cunoască metodele de contracepție – prezervative, diafragma, contraceptive hormonale -, să învețe despre riscurile sarcinii în adolescență, despre importanța controalelor ginecologice și a efectuării testelor de rutină, despre ce presupune „pilula de a doua zi și un test de sarcina.
Așadar, este important ca discuțiile despre viața sexuală să reprezinte o parte a vieții normale și nu doar o discuție singulară.
Independența financiară
Banii pot reprezenta un subiect dificil despre care să vorbești cu copiii tăi, însă educația financiară n-ar trebui să lipsească din viața celor mici. Abilitatea de a dobândi o independență financiară este necesară pentru a avea o viață sănătoasă. Pentru aceasta, este nevoie ca tinerii să înțeleagă importanța economiilor, să reușească ei înșiși să pună bani deoparte, să se implice în activități care să le aducă beneficii financiare și să înțeleagă modul în care creditele funcționează și relația pe care o pot avea cu instituțiile bancare.
Pentru a nu deveni adulți care nu reușesc să își gestioneze veniturile de la o lună la alta, care cheltuie mai mulți bani decât câștigă și care au constant datorii, este necesar ca adolescenții să aibă parte de o educație financiară sănătoasă.
Copilăria și, apoi, adolescența sunt perioade cu numeroase provocări și, de multe ori, e greu pentru părinți să gestioneze toate stările și emoțiile prin care trec fii și fiicele lor, însă este important să găsească mereu timp să vorbească cu ei despre lucrurile importante, care îi pot ajuta să devină adulți responsabili.
Sursă foto: Unsplash