Tot ce trebuie să știi despre acneea hormonală

Află care sunt cauzele care determină apariția acneei hormonale, care sunt cele mai eficiente ingrediente în tratarea acesteia, dar și cum arată rutina de îngrijire potrivită pentru tenul acneic.

Chiar dacă acneea e de cele mai multe ori văzută ca o problemă a pielii ce afectează doar adolescenții, în realitate, aceasta poate apărea la orice vârstă. Ba mai mult decât atât, potrivit studiilor, 90% din populația globului se confruntă la un moment dat al vieții cu acnee. Din păcate, efectele acestei afecțiuni nu se limitează doar la nivel fizic, ci se răsfrâng și la nivel psihic, putând determina stări de anxietate, de frustrare, de neîncredere în propria persoană sau chiar de depresie.

Una dintre cele mai comune tipuri de acnee este cea hormonală și apare, așa cum îi spune și numele, în contextul unui dezechilibru hormonal. Pentru a afla mai multe despre această afecțiune, am stat de vorbă cu doamna doctor Nectara Mitroi, medic primar Dermato-Venerologie, care ne-a explicat care sunt cauzele care duc la apariția acesteia, dar și care sunt cele mai bune metode prin care o poți trata.

Ce este acneea hormonală?

Primul lucru pe care ar trebui să îl știi despre acneea hormonală este că apare în urma unui dezechilibru hormonal. „Hormonii care sunt responsabili de secreția glandelor sebacee sunt hormonii androgeni, adică testosteronul și derivații săi. Atunci când apare un dezechilibru hormonal ce presupune un exces de testosteron sau când glandele sebacee au o sensibilitate crescută la acest hormon, poate să apară secundar și un exces de sebum, și, odată cu el, poate fi favorizată apariția leziunilor de acnee’, explică dr.Mitroi.

Cel mai adesea, acneea hormonală apare în decadele II și III de viață, însă se poate manifesta și după vârsta de 35, chiar în contextul în care pacientele nu au avut în adolescență probleme de acest tip. De asemenea, doamna doctor Nectara Mitroi explică că femeile se pot confrunta cu această afecțiune și în perioada perimenopauzei și a menopauzei.

De obicei, semnele acneei hormonale apar în etajul inferior al feței, afectând cu precădere zona bărbiei și a mandibulei, iar leziunile se poate extinde uneori și la nivelul gâtului. „Acestea pot fi de tip inflamator (coșuri roșii sau noduli dureroși sub piele) sau de tip retențional (puncte albe sau negre)’, spune medicul dermatolog.

„Una dintre cele mai frecvente patologii hormonale pe care le putem asocia cu acneea este sindromul ovarelor polichistice. 10% dintre femei suferă de această afecțiune, care pe lângă leziunile de acnee, poate determina și o pilozitate excesivă, tendința de creștere în greutate sau tulburări ale ciclului menstrual. Alte patologii hormonale care se pot asocia cu acneea sunt obezitatea, diabetul ori rezistența la insulină’, explică dr. Mitroi.

Cauzele acneei hormonale

Pe lângă dezechilibrele hormonale, acest tip de acnee poate fi determinat și de alți factori precum „stresul, dieta, anumite medicamente, expunerea la soare, dar și o rutină de îngrijire nepotrivită. Toți acești factori interni și externi care contribuie la apariția leziunilor acneice poartă denumirea de expozom’.

Prevenirea acneei hormonale

Chiar dacă nu putem controla toți factorii care duc la apariția acneei hormonale, există câteva lucruri pe care le putem face pentru a ține sub control această afecțiune. Dr. Nectara Mitroi spune că un stil de viață sănătos, care se traduce printr-o dietă echilibrată (fără exces de sare, grăsimi sau zahăr) și prin activități fizice constante, poate scădea șansele apariției acneei hormonale. „La fel de important este și să evităm expunerea la soare, să folosim produse cu fotoprotecție și să avem o rutină de îngrijire corespunzătoare acestui tip de ten’.

Ingredientele cheie

Principalele ingrediente pe care ar trebui să le folosești dacă te confrunți cu un ten gras cu tendință acneică sunt „alfa hidroxi acizii, beta hidroxi acizii, sărurile de zinc și de cupru și acidul hialuronic’, spune dr. Mitroi. Alfa xidrozi acizii (acidul glicolic și acidul lactic) au un efect de exfoliere și în același timp au proprietăți antiinflamatoare, ajutând astfel la tratarea mai rapidă a leziunilor active, la estomparea semnele post-acneice și la reducerea excesul de sebum. Beta hidroxi acizii (acidul salicilic) ajută la exfolierea și la curățarea în profunzime a tenului, precum și la îndepărtarea celulelor moarte care îngustează porii și care favorizează reținerea sebumului’.

Cum pielea acneică este de multe ori supusă unor tratamente care usucă în mod excesiv pielea, tenul are nevoie și de o hidratare profundă, iar acest lucru poate fi realizat prin folosirea acidului hialuronic. „De asemenea, sărurile de zinc și de cupru sunt utile în tratarea acneei, pentru că au un efect sebo-reducător’, mai spune medicul.

Lucruri care favorizează apariția acneei

La acest capitol, dr. Nectara Mitroi amintește în primul rând folosirea unor produse care nu sunt special concepute pentru tenul acneic. Aceasta îți recomandă să folosești doar produse care sunt etichetate ca fiind non-comedogenice și hipoalergenice, și să stai departe de cele comedogenice, fiindcă pot favoriza reținerea sebumului în piele și apariția leziunilor de acnee. „De asemenea, o hidratare necorespunzătoare are un impact negativ. Dacă nu hidratăm tenul acneic, care este supus tratamentelor exfoliante, vom avea un grad ridicat de uscăciune, ce va determina un disconfort. Din această cauză, pacientul nu va mai aplica produsele care au efecte benefice și atunci vom intra într-un cerc vicios. Pe de altă parte, dacă folosim o cremă care are o textură mult prea grasă pentru tenul acneic, vom avea un efect ocluziv la suprafața porilor, determinând astfel reținerea sebumul în piele și apariția leziunilor de acnee’, spune dr. Mitroi.

Rutina de îngrijire

Dr. Nectara Mitroi e de părere că nu ai nevoie de o rutină de îngrijire complicată sau complexă pentru a trata sau a ține sub control acneea hormonală, însă precizează că trebuie să respecți cu sfințenie anumiți pași. Primul dintre aceștia constă în curățarea tenului, care „trebuie făcută cu produse special destinate tenului acneic și care să nu aibă o textură grasă. Curățarea pielii trebuie efectuată de două ori pe zi, atât dimineața, cât și seara. Poți folosi produse de tipul gelurilor de curățare sau soluțiilor micelare, care curăță în profunzime și îndepărtează impuritățile, excesul de sebum sau celule moarte.

Al doilea pas îl reprezintă folosirea unei creme ce conține ingrediente active de tipul alfa, beta hidroxi acizi sau combinații ale acestora cu probiotice sau cu acid hialuronic. Rolul acestor creme este de a reduce imperfecțiunile tenului, de a ține sub control excesul de sebum și de a vindeca mai rapid urmele post-acneice. Produsele de acest tip pot fi folosite atât singure, în formele de acnee ușoară, sau se pot asocia cu tratamentele medicamentoase, în cazul acneei moderate sau severe.

Al treilea pas îl reprezintă aplicarea cremei hidratante. Textura acesteia trebuie să fie una fluidă, lejeră, care să intre ușor în piele, fără să lase o peliculă grasă la suprafața tenului’.

Iar ultimul pas al rutinei de îngrijire constă în aplicarea unui produs cu factor de protecție. „Soarele poate să inducă apariția unor noi pusee de acnee, în special după terminarea sezonului estival’, spune dr. Mitroi. „Dacă te confrunți cu un ten acneic, este extrem de important să eviți expunerea la soare și să folosești unui produs cu fotoprotecție, special creat pentru acest tip de ten și care să aibă un SPF ridicat (de preferat 50)’.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din advertorial