Dacă stai sau urmează să stai la cămin, probabil ți-ai dat deja seama: nu vei avea la fel de mult spațiu ca acasă.
Și deși asta va fi copleșitor la început, chiar te poți obișnui în timp, dacă ții cont de câteva sfaturi legate de administrarea spațiului. Spoiler: în realitate, ai nevoie de mult mai puține lucruri decât crezi.
Pentru curățenie și confort
Din camera de cămin, spațiul tău efectiv va avea, probabil, doar câțiva metri pătrați – de aceea trebuie să te asiguri că îl folosești chibzuit. Poate fi tentant să iei „toată casa de acasă' cu tine, însă asta nu va fi o soluție sustenabilă în timp – în schimb, împarte-ți bagajul pe categorii esențiale: pe lângă haine, medicamente, produse de îngrijire, care sunt lucrurile de care ai mai avea nevoie?
În primul rând, ia în calcul curățenia. Camera ta de cămin nu va fi la fel de curată ca spațiul cu care te-ai obișnuit acasă, așa că trebuie să rezervi un loc în spațiu pentru produsele și instrumentele de curățenie. Și nu uita: trebuie să ai mereu în vedere să economisești spațiu.
Așa că, uite o idee: cumpără un aspirator vertical cu mop, cu rol 2 în 1, care folosește un minimum de spațiu și îl poți „ascunde' cu ușurință oriunde. Nu uita de lavete pentru praf și detergenți.
Un spațiu curat înseamnă un spațiu confortabil – și de confortul tău ar trebui să ai grijă la cămin. Cel mai probabil, salteaua nu va fi la fel ca cea de acasă, de aceea va trebui să iei în calcul un topper, dar și o pernă mai confortabilă. Deși căminele oferă atât perne, cât și lenjerii, dacă ai niște preferințe specifice ar fi mai bine să le aduci de acasă. Totul pentru un somn bun, nu?
Pentru gătit și îngrijire
Dacă te duci la cămin, probabil urmează și să mănânci, în mare, la cantina campusului – însă asta nu te scutește de gătit. Poate că la cantină nu va fi deschis zilnic și totuși ai avea nevoie să mănânci, nu? De aceea ar trebui să ai la tine și minimum de instrumente pentru gătit: nu îți aduce toate oalele de acasă.
Vor fi suficiente o tigaie antiaderentă, un ibric mai încăpător, tacâmuri pentru o persoană și farfurii: nu uita de strictul necesar. Poți opta și pentru un multicooker, dacă crezi că vei găti mai mult decât vei mânca în oraș – nu ocupă mult spațiu și îți salvează timpul. Pare util mai ales când ai de învățat în sesiune și nu ai timp să îți faci de mâncare, știm.
Apoi, ia în calcul alte lucruri de care ai nevoie pentru îngrijire: uscător de păr, prosoape, un aparat de calcat cu aburi, poate și un aparat care te va ajuta să îndepărtezi scamele. Încearcă, și aici, să te rezumi la strictul necesar: de exemplu, în loc să iei la tine și placa de păr, și ondulatorul, ia doar placa – și învață să îți faci și bucle cu ea. La cămin, fiecare centimetru de spațiu contează.
Pentru personalizare
În final, în camera de cămin vei petrece următorul an – așa că devine, cumva, o „acasă' temporară. Asigură-te că îți personalizezi acei metri de spațiu care sunt ai tăi, pentru că e important să te simți bine: adu cu tine fotografii, postere, cărți, acele lucruri care te fac să te simți acasă.
Când vine vorba de locuitul la cămin, vei avea parte de un roller-coaster de emoții, însă un lucru e cert: orice loc poate deveni acasă dacă ai puțină grijă de el. Spațiul poate arăta bine chiar și cu minimul necesar, dacă depui efort și lași o parte din tine în această mini-amenajare.