Teste antigen vs teste anticorpi pentru COVID. Diferențe și recomandări pentru fiecare

Testarea pentru COVID se poate realiza prin metode diferite, ce au ca scop identificarea prezenței materialului viral în probele prelevate sau a anticorpilor produși de organism, ca reacție imună împotriva prezenței noului coronavirus SARS-CoV-2. 


Ne concentrăm în cele ce urmează asupra a două teste pentru Covid-19: testul rapid antigen și testul pentru identificarea anticorpilor. Iată care sunt principalele diferențe dintre aceste soluții la care poți avea acces facil și când se recomandă efectuarea lor.

Ce este testul rapid antigen? 

Acest tip de evaluare poate conduce la identificarea proteinelor coronavirusului SARS-CoV-2 (antigene virale), în mostrele prelevate nazal sau nazofaringian. În urma recoltării, acestea sunt expuse anticorpilor Covid-19, prezenți într-o soluție specială din kitul de testare. 


Dacă există antigene virale în materialul prelevat, în urma contactului cu anticorpii se va produce o reacție vizibilă, iar simbolul afișat pe caseta de testare va indica faptul că persoana în cauză este infectată cu acest tip de coronavirus. 

Ce este testul pentru anticorpi? 

Această formă de testare are obiectivul de a identifica prezența anticorpilor Covid-19 în mostra de sânge prelevată, produși de organismul uman la 5-7 zile de la infectare, ca răspuns imun în fața bolii. 

Rezultatul pozitiv al unui test pentru identificarea anticorpilor specifici Covid-19 indică faptul că persoana în cauză a fost infectată cu noul coronavirus SARS-CoV-2, iar acest tip de evaluare a fost realizată după reacția imună a organismului în fața prezenței infecției. 

Ce diferențe există între acestea? 

Dacă îți dorești să realizezi o testare pentru a afla dacă ești sau ai fost infectată cu SARS-CoV-2, este important să faci o alegere de test bazată pe o informare corectă. Astfel, poți și tu contribui la reducerea transmiterii comunitare a virusului. Iată diferențele esențiale:


Modul în care se efectuează 

Testul rapid antigen poate fi realizat prin prelevarea mostrelor nazale sau nazofaringiene. Nasul și gâtul reprezintă medii propice pentru găzduirea materialului viral, în moleculele lichide transmise comunitar prin respirație sau tuse.

În cazul testului pentru identificarea anticorpilor specifici bolii Covid-19, singura mostră validă pentru analizarea rezultatului este cea de sânge. De altfel, acest tip de test este singura variantă ce implică realizarea unei injecții, în brațul persoanei supuse evaluării. 


Spațiul în care se efectuează 

Testul rapid antigen pentru COVID poate fi realizat acasă sau în orice alt spațiu ce permite o utilizare facilă a elementelor din kit, pe baza informațiilor ce vin odată cu un astfel de produs. 

Testul pentru anticorpi se realizează doar în cabinetele de specialitate, de personal medical avizat, conform procedurilor standard, recomandate pentru acest tip de evaluare.  

Aflarea rezultatului testării 

În cazul testului rapid antigen, rezultatul este afișat în aproximativ 15 minute de la începerea pașilor de lucru. Interpretarea rezultatului este facilă, pe caseta de testare a kit-ului existând două litere: C – regiunea de control; T – regiunea de testare. 


În cazul unui rezultat negativ, în dreptul literei C de pe caseta de testare va apărea o linie roșie. În cazul unui rezultat pozitiv, atât în dreptul literei C, cât și în dreptul literei T, va apărea o linie roșie. În cazul unui rezultat invalid, va apărea doar o linie în dreptul literei T sau nu va apărea nicio linie pe caseta de testare. 

Pentru aflarea rezultatului testului de identificare a prezenței anticorpilor, rezultatele pot fi aflate online, pe platforma pusă la dispoziție de unitatea medicală în cadrul căreia a fost efectuată evaluarea. 


Valoarea nivelului de anticorpi din organismului pacientului poate determina două variante de rezultat: rezultat negativ (nivelul de anticorpi este sub un anumit prag de relevanță), rezultat pozitiv (nivelul de anticorpi este peste un anumit prag de relevanță). 

Poate există și un rezultat neconcludent al testului, atunci când există anticorpi, însă la un nivel ce nu poate arăta cu certitudine dacă persoana în cauză a trecut sau nu prin această boală.

Costul de realizare al testului


Un test rapid antigen este accesibil oricărui buget și poate fi achiziționat online, prin pași simpli de comandă. Găsești test rapid antigen Covid pe Limemedical.ro.

Costul pentru realizarea unui test de identificare a anticorpilor este mult mai ridicat și poate să difere de la o clinică la alta, în funcție de politicile de preț practicate de unitățile respective. 

Când se recomandă realizarea lor?

Testul rapid antigen Covid trebuie realizat doar în etapa acută a bolii, la scurt timp după apariția primelor simptome. Chiar și în cazul pacienților asimptomatici, care au statut de contact direct al unei persoane bolnave, testul trebuie realizat în aceeași manieră. 


Rezultatele oferite de acest tip de test pot fi considerate valide, doar în condițiile în care infecția produsă de SARS-CoV-2 este în continuare activă. 

În cazul testării pentru identificarea prezenței anticorpilor, se recomandă realizarea acesteia la cel puțin 5-7 zile de la infectare. În cazul unei realizări într-un timp prea redus (organismul nu a activat încă răspunsul imun în fața bolii), rezultatul poate fi unul fals negativ, cu toate că persoana în cauză este infectată.

Alege cea mai eficientă metodă de testare pentru tine, în funcție de informațiile pe care le-ai descoperit astăzi alături de noi și contribuie activ la reducerea riscului de transmitere comunitară a noului coronavirus SARS-CoV-2.

Sursa foto: shutterstok.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din advertorial