Tendințe in HR: De ce își doresc femeile sa ocupe joburi în domeniul construcțiilor?

Până nu de mult, anumite meserii și domenii de activitate erau considerate ca fiind apanajul bărbaților, iar domeniul construcțiilor făcea parte din această categorie.

Am spus „făcea’ pentru că lucrurile s-au mai schimbat între timp, iar pe șantiere poți întâlni tot mai multe femei. Și nu vorbim în acest caz de femeile inginer sau cele arhitect, care au tangență cu domeniul construcțiilor, ci de femei care prestează muncă brută.


Astfel, dacă până acum părea de neînchipuit că puterea unui buldoexcavator sau a unei basculante de mare tonaj poate fi stăpânită de o femeie, pe șantiere poți întâlni numeroase exemple care contrazic această prejudecată. De asemenea, nici femeile zidar sau fierar betonist nu mai constituie o prezență inedită pe șantier.

Am încercat să aflăm ce le atrage pe femei către acest domeniu, iar câteva posibile răspunsuri le-am aflat din discuțiile cu specialiștii în HR.

Criza de personal din construcții


Nu mai este de mult un secret că piața construcțiilor se confruntă cu o criză acută de personal, constatându-se un interes tot mai scăzut al forței de muncă pentru acest domeniu. Fenomenul se manifestă la nivel internațional, așa că antreprenorii caută soluții pentru a readuce oamenii pe șantiere. Astfel, dacă bărbații nu se mai arată foarte interesați să lucreze  în construcții, angajatorii și-au îndreptat atenția asupra femeilor. Acestora li se oferă o serie de oportunități printre care și cea de formare profesională, ceea ce face acest domeniu tot mai atractiv. În acest mod, femeile pot obține gratuit o calificare, după care au un loc de muncă asigurat, iar aceasta este o ofertă greu de refuzat. 

Provocarea de a face ceva nou

Multe femei văd munca în construcții ca pe o provocare și se îndreaptă către acest domeniu din dorința de a începe ceva cu totul nou. La început poate fi vorba doar de o sete de aventură, însă pe măsură ce se deprind cu munca pe șantier, identifică noi oportunități și decid să își continue cariera în acest domeniu.


Dorința de a se impune într-un domeniu specific bărbaților

În alte cazuri, alegerea unui job în domeniul construcțiilor are la bază o ambiție personală de a performa într-un domeniu în care femeile pare că nu au nicio șansă. Este tot un fel de provocare, iar majoritatea femeilor care ajung să lucreze în construcții reușesc să se impună în domeniul lor de activitate. Asta și datorită faptului că femeile sunt mai conștiincioase decât bărbații și se concentrează mai mult asupra lucrurilor pe care le au de făcut.


 Talentul și pasiunea

Un job în construcții nu înseamnă doar muncă pe șantier, fiind nevoie și de specialiști care să lucreze din birou. Arhitecții și designerii sunt doar câteva categorii de specialiști care își petrec mai mult timp în birou, iar asta nu înseamnă că activitatea lor este mai puțin importantă. O astfel de profesie presupune și un dram de talent și pasiune, iar femeile nu duc lipsă de așa ceva. Așadar, multe aleg o carieră de arhitect sau de designer de interioare, iar inevitabil, activitatea lor profesională va fi în strânsă legătură cu domeniul construcțiilor.


Specialiștii în resurse umane spun că, în ciuda interesului tot mai crescut al femeilor pentru sectorul construcțiilor, la acest moment, ele reprezintă doar 10% din totalul angajaților din domeniu.

Conform unor date statistice la nivelul anului 2017, în România activau la acel moment în domeniul construcțiilor circa 696.000 de angajați, iar 8% dintre angajații din domeniul privat lucrau în acest sector. De asemenea, se estimează că în țara noastră sunt aproximativ 9,12 milioane de persoane apte de muncă iar dintre acestea, aproape 4 milioane sunt femei.

Sursa foto: pixabay.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle