Stigmatul asupra vârstei a treia nu-și mai are locul în societatea actuală – Dr. Amalia Vancea, Visa Med

Dr. Amalia Vancea a dezvoltat un protocol prin care își propune să promoveze conceptul de Positive Aging în România, prin intermediul unei abordări terapeutice preventive. Această metodă avangardistă este sprijinită de Visa Med, una dintre cele mai inovative rețele de clinici de recuperare medicală din Constanța.


Cercetătorii sunt de părere ca  problema principală a oamenilor este că nu știu cum să îmbătrânească. Cu alte cuvinte, lipsa de preocupare și de pozitivitate cu privire la această realitate are un profund efect negativ asupra individului. Imbatranirea nu trebuie privită ca pe un inconvenient, ci ca pe un proces firesc care poate fi perceput intr-o maniera pozitiva, pentru cei care imbratiseaza înaintarea în varsta ca pe o călătorie.

 Studii recente  au corelat îmbătrânirea pozitivă cu eforturile de a îmbunătăți sănătatea fizică, bunăstarea emoțională, implicarea activă în viață, calitatea relațiilor seminificative și alți factori de acest gen.


Și mai interesant este că, inclusiv stereotipurile legate de vârstă pot prezice eventualele afecțiuni cardiovasculare cu care individul se va confrunta pe parcursul vieții. Acest aspect este confirmat de un studiu care a revelat faptul că tinerii care au așteptări negative vizavi de îmbătrânire, au șanse mai mari să aibă probleme cardiovasculare în următorii 38 de ani, decât cei care gândesc pozitiv. 

Pe aceste principii se bazează și protocolul propus de Amalia Vancea: Inspirată de subiectul tezei mele de doctorat, am pus bazele unui protocol de Positive Aging care urmărește crearea unui mediu propice pentru o bună calitate a vieții până la vârste înaintate. De asemena, răspunde nevoii de menținere a independenței persoanelor vârstnice, aceasta fiind una dintre prioritățile principale ale societății contemporane, în care speranța de viață a crescut considerabil și stigmatul asupra vârstei a treia nu-și mai are locul în societatea actuală.

O abordare terapeutica multi-disciplinară, bazată pe prevenție în care medicul și pacientul sunt parteneri pe termen lung, construind o viziune pozitivă asupra procesului firesc de înaintare în vârstă, este calea ideala de a fi în deplinătatea funcțiilor fizice și cognitive pe toată durata vieții. 


Cred că stă în puterea fiecăruia să-și cultive motivația de a se bucura de viață și de a avea grijă de propria persoană. Astfel, Positive Aging este un mod de a ne gestiona în mod optim viața, un drum ale cărui borne este ideal să le punem încă din tinerețe, conceptul adresându-se persoanelor 30+,’ spune Dr. Amalia Vancea, Visa Med.

Geroștiința mizează pe ideea ideea că abordarea terapeutică a fiziologiei îmbătrânirii ar preveni apariția sau, cel puțin ar atenua, severitatea  bolilor cronice în viețile oamenilor. Progresul înregistrat de acest sector în ultimii ani justifică necesitatea de a regândi modelele tradiționale de abordare medicala. Prin urmare, cel mai bun remediu pentru îmbătrânire este schimbarea stilului de viață. Există mii de cercetări care atestă faptul că, obiceiurile de zi cu zi precum antrenarea in activitate fizică, alimentație adecvată, gestionarea greutății sau decizia de a renunța la fumat, influențează felul în care îmbătrânim.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din advertorial