Nu există altă metodă prin care companiile pot asigura standarde de calitate înalte. ISO este calea de a demonstra organizațiilor acreditate că pot îndeplini cerințele specifice QMS.
Înființată în 1947, ISO este responsabilă de promovarea și stabilirea liniilor directoare globale pentru standardele de proprietate, comerciale și industriale.
Lucrând în prezent cu peste 160 de țări, ISO a devenit cel mai mare promotor al standardelor internaționale. Un punct de referință în aproape fiecare sector al industriei de producție.
Familia ISO 9001 reprezintă o serie de standarde QMS. Concepute pentru a ajuta companiile să răspundă nevoilor clienților și părților interesate. Îndeplinind în același timp cerințele legale și de reglementare specifice produsului.
Mai precis, standardul ISO 9001 definește principiile fundamentale ale fiecărui sistem de management al calității. Inclusiv cele șapte principii fundamentale ale calității pe care se bazează întreaga familie.
Toate companiile au nevoie de schimbări, dar în momentul implementării lor, câteva dintre ele se gândesc la ISO 9001. În general, este perceput ca un standard pur tehnic cu care trebuie să se confrunte doar anumite industrii. Însă pentru proprietarul de afaceri cu experiență, ISO cu sediul la Geneva are un rol important. Mai ales atunci când acestea implică schimbări de proces.
Orientările stricte prevăzute în standardele ISO 9001 ajută companiile să dezvolte un sistem de management al calității . Practic, ISO cere respectarea strictă a modelului său de sistem al calității, împreună cu documentarea completă a anumitor procese. Audituri interne independente sunt efectuate în mod regulat pentru a revizui sistemul companiei.
Familia ISO 9001 a devenit unul dintre principalii promotori ai standardelor de calitate în aproape fiecare sector al industriei.
Iată câteva dintre caracteristicile sale principale:
-Liniile directoare ISO 9001 se concentrează în primul rând pe calitate, dar pot fi aplicate tuturor tipurilor de organizații.
-Sunt adoptate pe scară largă în peste 100 de țări.
-Se bucură de recunoaștere globală cu peste un milion de certificări ale companiilor din întreaga lume.
-ISO 9001 ajută toate tipurile de afaceri, indiferent de dimensiunea acestora.
-Deoarece provin din standardele anterioare care au fost înlocuite, ele reprezintă adevărata formă de evoluție a industriei.
Primul pas pentru obținerea certificari ISO 9001 este de a decide crearea unui sistem eficient de management al calității.
Companiile ar trebui să stabilească obiective specifice pe baza ghidurilor ISO și apoi să facă ajustări, după cum este necesar.
Odată ce toate cerințele ISO sunt îndeplinite, compania este supusă unor audituri independente în scopuri de verificare.
Procesul se desfășoară odată ce compania trece auditul, dar certificarea durează doar trei ani. Iar în acest timp compania trebuie să treacă prin inspecții suplimentare pentru a asigura conformitatea.
Companiile care doresc certificare ar trebui să analizeze în profunzime sistemul lor de management. Această misiune demonstrează dorința companiei de a satisface clienții. Dar si de a reduce costurile și de a intra pe o piață mai competitivă, respectând în același timp reglementările.
Majoritatea întreprinderilor vor solicita, de asemenea, sfaturi de la companii specializate care le ajută să îndeplinească cerințele ISO 9001.
Majoritatea companiilor nou-înființate nu sunt, de asemenea, sigure dacă există standarde regionale echivalente cu ISO 9001. Deși ISO nu publică acest tip de informații, un membru ISO va putea probabil să vă furnizeze aceste informații.
ISO 9001 necesită o anumită documentație cu privire la toate procesele care pot afecta calitatea produsului sau serviciului. Necesită păstrarea înregistrărilor activităților specifice ca dovadă a conformității și compararea rezultatelor reale cu ceea ce a fost planificat. În cele din urmă, acest lucru necesită integrarea unui program care abordează orice ineficiență identificată în procesele dumneavoastră.
La prima vedere, toate acestea pot părea puțin confuze și consumatoare de timp. Cu multă organizare, orice companie poate obține certificarea ISO 9001. Una dintre cele mai bune abordări pentru structurarea sistemului dumneavoastră de management al calității este să utilizați sistemul în etape:
Dezvoltați un manual de calitate, de exemplu, creați și documentați politici pentru a îndeplini toate cerințele standard. Acest manual ar trebui să descrie întreaga politică de calitate. Inclusiv misiunea organizația , politicile specifice și responsabilitățile pentru fiecare parte a afacerii . Manualele de calitate bine scrise pot avea, de asemenea, avantajul de a servi drept reclamă pentru calitatea serviciilor sau produselor.
Documentați-vă toate procesele. Aceasta include scopul lor, ce se va face, când, cum, unde și de către cine. Descrierile suplimentare pot include și echipamentul utilizat.
Pasul final, trebuie să identificați cuvântul „instrucțiuni', formulare specifice, proceduri, inspecții, înregistrări, planuri de testare și planuri de calitate.
Cu un sistem adecvat de management al calității, documentație adecvată și posibilă certificare ISO 9001, orice companie poate triumfa. Procesele vor fi realizate în conformitate cu cerințele specifice și vor îndeplini cele mai înalte standarde de calitate.
Pe măsură ce industriile evoluează, la fel și standardele care le-au modelat. De fapt, acest lucru este valabil mai ales când vine vorba de standardele ISO, care sunt supuse revizuirii periodice. Analiștii spun că, deși este adevărat că standardele ISO 9001 evoluează constant, schimbările recente indică aceeași direcție: un format standardizat. Acest lucru se datorează în principal necesității de a alinia toate sistemele de management al calității. Astfel acestea să poată face față multor standarde diferite.
Pe de altă parte, modificările recente ale standardului ISO 9001 se îndreaptă către o mai mare imparțialitate, competență și consecvență. ISO încearcă în prezent să dezvolte standarde care să permită companiilor să implementeze aceste trei principii în toate procesele lor. Procedând astfel, se asigură că toată lumea joacă pe un teren echitabil.