Soluții de tratament pentru conjunctivita alergică

Conjunctivita alergică este o afecțiune care apare de obicei atunci când ochii intră în contact cu un alergen, o substanță care produce o reacție excesivă a sistemului imunitar al organismului.

Conjunctivita alergică este o afecțiune care apare de obicei atunci când ochii intră în contact cu un alergen, o substanță care produce o reacție excesivă a sistemului imunitar al organismului.


Conjunctivita alergică provoacă dureri și inflamație la nivelul ochiului. Simptomele apar din cauza faptului că sistemul imunitar care reacționează excesiv face ca organismul să elibereze histamine și alte substanțe active prin mastocite. Drept urmare, vasele de sânge se dilată, iar acest lucru irită terminațiile nervoase. Rezultatul este lacrimarea excesivă.

Conjunctivita alergică este diferită de conjunctivita infecțioasă, deoarece cauzele sunt total diferite. Pentru a remedia conjunctivita alergică este recomandat să folosiți picături de ochi.


Tipuri de conjunctivită alergică

Există câteva tipuri de conjunctivită alergică.

  • conjunctivită alergică sezonieră sau rinoconjunctivita alergică;
  • conjunctivită de contact;
  • conjunctivită papilară gigantă;
  • conjunctivită perenă.

Cauze

Reacțiile alergice sunt, de fapt, hipersensibilitati care se produc atunci când sistemul imunitar reacționează exagerat la contactul cu anumite substanțe. Cei mai mulți oameni nu dezvoltă astfel de reacții, însă unele persoane sunt mai sensibile la praf, polen și alte substanțe.

Printre alergenii care cauzează cel mai frecvent conjunctivită alergică se numără:

  • polenul, care provoacă rinită alergică (febra fanului)
  • blană de animale
  • picăturile de ochi
  • produsele de make-up

Majoritatea persoanelor care dezvoltă conjunctivită alergică au probleme la ambii ochi. 

Simptome

Simptomele pot apărea rapid, la scurt timp după ce ochii intră în contact cu alergenul. În alte cazuri, de exemplu, dacă reacția alergică este cauzată de picăturile de ochi, simptomele pot apărea după 2-4 zile.


Printre simptomele conjunctivitei alergice se numără:

  • Ochi roșii sau roz: ochii devin iritați din cauza faptului că vasele mici de sânge și capilarele din conjunctivă se lărgesc.
  • Durere: Durerea poate apărea la unul sau la ambii ochi. Dacă o persoană are ochii dureroși și roșii, este sensibilă la lumina și are vederea afectată, ar trebui să consulte imediat un medic.
  • Mâncărime: Mâncărimea apare după ce ochii devin iritați. Frecarea ochilor trebuie evitată deoarece poate agrava mâncărimea.
  • Pleoape umflate: Pleoapele se pot umfla în urmă inflamării conjunctivei sau dacă persoană afectată și-a frecat excesiv ochii.
  • Sensibilitate: Întreaga zonă poate fi afectată de dureri și sensibilitate din cauza inflamației.

Cine este expus riscului de a dezvolta conjunctivită alergică?

Persoanele alergice au mai multe riscuri de a dezvolta conjunctivită alergică. Potrivit specialiștilor, 30% dintre adulți și 40% dintre copii suferă de alergii și de multe ori pot fi transmise genetic.

Alergiile afectează oamenii de toate vârstele, deși sunt mai frecvente la copii și la adulții tineri. Dacă aveți alergii și locuiți în zone în care nivelul polenului este mare, riscul de a dezvolta conjunctivită alergică este mare.


Cum poate fi tratată conjunctivita alergică

Pentru a va ameliora simptomele este recomandat să:

  • Evitați contactul cu alergenii: păstrați curățenia în casă și rămâneți în casă atunci când nivelul polenului este ridicat.
  • Folosiți lacrimi artificiale: Aceste picături de ochi ajută la îndepărtarea alergenilor.
  • Evitați purtarea lentilelor de contact: Evitați lentilele de contact până la dispariția totală a simptomelor. După ce aplicați substanțe medicamentoase în ochi, este benefic să așteptați 24 de ore înainte de a pune lentilele de contact. Nu va frecați la ochi pentru că acest lucru poate agrava inflamatia.
  • Aplicați comprese reci pe pleoape.

De asemenea, există și tratamente medicamentoase, cum ar fi antihistaminicele, stabilizatoare ale mastocitelor și, ocazional, corticosteroizi.

Antihistaminice

Fie că sunt administrate oral, fie sub formă de picături de ochi, antihistaminicele pot ameliora rapid simptomele. Mai exact, antihistaminicele blochează acțiunea histaminei. Organismul produce histamine atunci când sistemul imunitar reacționează la contactul cu o substanță străină.

Antihistaminicele orale recomandate pentru tratarea conjunctivitei alergice sunt cetirizina, fexofenadina și loratadina. Acestea trebuie administrate o dată pe zi. Picăturile ameliorează simptomele la nivelul ochilor, în timp ce medicamentele orale contribuie și la tratarea secretiilor nazale și a altor simptome.


Cele mai prescrise picături de ochi cu efect antihistaminic sunt azelastina, emedastina și ketotifenul. Acestea se aplică pe ochi de 2-3 ori pe zi.

Unele antihistaminice pot provoca somnolență. Persoanele care iau pentru prima dată aceste medicamente ar trebui să evite conducerea vehiculelor sau manevrarea utilajelor grele până când află sigur dacă medicamentele îi afectează sau nu.

Stabilizatoare ale mastocitelor

Stabilizatoarele mastocitelor își fac efectul mai târziu decât antihistaminicele, însă odată ce încep să dea rezultate, acestea durează mai mult. Aceste substanțe se găsesc, de obicei, sub formă de picături de ochi.


Unii pacienți iau atât antihistaminice, cât și stabilizatoare ale mastocitelor. Antihistaminicele oferă o oarecare ameliorare a simptomelor înainte că stabilizatoarele mastocitelor să înceapă să funcționeze.

Corticosteroizi

Corticosteroizii sunt în rare cazuri prescrisi și numai dacă simptomele sunt grave. Corticoizii sunt hormoni steroizi produși de cortexul suprarenal. Ca medicament, corticosteroizii sintetici pot reduce inflamatia și răspunsul imunitar al organismului.

Corticosteroizii funcționează bine, dar trebuie utilizați cu prudență și numai pe termen scurt, deoarece pot provoca reacții adverse.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din advertorial