Sindromul de tunel carpian este o afecțiune în care nervul median, care trece de la antebraț în palmă mâinii, devine comprimat la încheietura mâinii, într-un pasaj îngust numit tunel carpian.
Compresia nervului poate provoca durere, amorțeală și slăbiciune în degete, mâna și încheietura mâinii, uneori chiar și la nivelul brațului.
Sindromul de tunel carpian este o afecțiune în care nervul median, care trece de la antebraț în palma mâinii, devine comprimat la încheietura mâinii, într-un pasaj îngust numit tunel carpian.Compresia nervului poate provoca durere, amorțeală și slăbiciune în degete, mâna și încheietura mâinii, uneori chiar și la nivelul brațului.
De multe ori, sindromul de tunel carpian poate fi însoțit și de alte afecțiuni cu semne ușor de indentificat, cum ar fi trigger finger. Cunoscut mai mult sub numele de deget în resort sau deget blocat, trigger finger este o condiție similară cu sindromul de tunel carpian, cauza acestuia fiind însă blocajul unui tendon.
Un videoclip cu un rezumat practic despre Sindromul de canal carpian poți vedea mai jos:
Sindromul de tunel carpian este o afecțiune diagnosticată și tratată de către medicul specialist în chirurgia mâinii. Diagnosticul se pune în urmă simptomelor descrise de către pacient, unui examen fizic și a unor teste paraclinice. Examenul fizic cuprinde mai multe teste specifice de provocare a simptomelor, teste ce pot fi efectuate și acasă, acestea fiind testul Phalen și testul Durkan.
Testele paraclinice sunt obligatorii pentru un diagnostic cert și includ electromiografia EMG și ecografia.
Metodele nechirurgicale de tratament sunt eficiente doar atunci când boală este în stadiu incipient. Odată ce boală a progresat, simptomele pot fi îndepărtate doar prin decompresie chirurgicală de tunel carpian.
Citește aici articolul complet despre simptomele din Sindromul de tunel carpian.
Sursa imagine: https://bestetic.ro/sindrom-de-tunel-carpian-operatie-recuperare-stc/