Silimarina şi sănătatea generală: Cum te poate ajuta?

Silimarina se găseşte în seminţele unei plante cu un istoric îndepărtat. Ciulinul de lapte, căci despre această plantă este vorba, este o plantă folosită încă din Grecia Antică

Silimarina şi sănătatea generală: Cum te poate ajuta?

Silimarina se găseşte în seminţele unei plante cu un istoric îndepărtat. Ciulinul de lapte, căci despre această plantă este vorba, este o plantă folosită încă din Grecia Antică, pe care și naturalistul Pliniu cel Bătrân o recomanda pentru eliminarea excesului de bilă din sistemul digestiv. Utilizată, de-a lungul timpului, inclusiv ca aliment, ajunge ca în secolul al XIX-lea să fie prescrisă pentru cazurile de congestie hepatică.

Subiect a numeroase studii ştiinţifice, s-a constatat că ciulinul de lapte conţine silimarină, un ingredient activ care îi conferă şi proprietăţile terapeutice importante. 

Beneficiile pentru sănătate ale silimarinei

Deşi proprietăţile silimarinei sunt legate în mod esenţial de ficat, are şi alte beneficii importante pentru organism. Câteva dintre acestea vor fi menționate în cele ce urmează:

Silimarina susţine sănătatea ficatului

Silimarina este un flavonoid foarte puternic care protejează celulele hepatice de acţiunea toxinelor. Nu doar că previne, ci și ajută la repararea lor. În plus, silimarina stimulează producţia de glutation, un alt ingredient activ antioxidant care sprijină lupta împotriva toxinelor din organism.

Alcoolul şi unele medicamente fiind foarte nocive pentru ficat, îl împiedică să elimine toxinele, însă silimarina permite celulelor din acest organ să se regenereze mai rapid. Este posibil să se întâmple astfel, datorită unei sinteze mai rapide a enzimelor, care au inclusiv un efect antiinflamator.

Silimarina stimulează producţia de bilă

Bila este un lichid de culoarea galben-verzuie, pe care ficatul îl secretă și ulterior este depozitat în vezica biliară, cu un rol esenţial în funcţionarea sistemului digestiv. Datorită bilei, deşeurile şi toxinele pot fi eliminate din organism. În plus, moleculele, electroliţii şi apa conţinute în bilă descompun grăsimile şi alimentele ingerate. Aceasta stochează şi ajută la absorbţia anumitor minerale şi vitamine esenţiale pentru organism – ceea ce înseamnă că o scădere în producţia bilei poate afecta întregul tract digestiv.

Silimarina ajută la creşterea secreţiei biliare, fiind recomandată celor care se confruntă cu secreţie sau flux biliar inhibat.

Silimarina este un antioxidant puternic

Silimarina ajută la combaterea daunelor potenţiale cauzate de radicalii liberi, fiind un antioxidant puternic a cărui eficienţa este similară cu a vitaminelor C şi E. Acest potenţial fiind dovedit ştiinţific, medicii recomandă silimarina în caz de hepatită cronică şi de risc de necroză şi scleroză, pe lângă alte medicamente, pe care, evident, nu le poate înlocui.  

Cum trebuie utilizată silimarina?

Pentru că pe piaţă există diferite forme sub care silimarina este comercializata se crează oarecum confuzie. Mulți se întreabă: Care este cea mai bună formă sub care se poate administra?' În primul rând, produsul trebuie să respecte criteriile în ceea ce privește cantitatea şi calitatea, elaborate de Farmacopeea Europeană. 

Pe de altă parte, pe piaţa internă se comercializează suplimente alimentare şi medicamente cu silimarină. Sigur, între cele două tipuri de produse nu există asemănări, având în vedere că doar medicamentele previn sau tratează afecţiuni hepatice. 

În concluzie, silimarina aduce numeroase beneficii ficatului şi, în general, întregului organism. Pentru că are proprietăţi hepatoprotectoare este eficientă în protejarea celulelor hepatice împotriva daunelor pe care le pot provoca substanţele toxice, unele medicamente sau alcoolul consumat în cantităţi mari. 

De asemenea, silimarina poate să sprijine funcţia hepatică, stimulând producţia de enzime responsabile pentru detoxifierea organismului şi eliminarea toxinelor. Ajută la creşterea secreţiei biliare şi la combaterea unor daune pe care le pot provoca radicalii liberi. Sintetizând toate aceste informații, silimarina asigură un plus de sănatate celor care o utilizează. 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din advertorial