Luând decizia să reînnoiți interiorul casei, veți descoperi că alegerea tapetului este cu adevărat uriașă. Această artă de perete vine într-o varietate de stiluri
Luând decizia să reînnoiți interiorul casei, veți descoperi că alegerea tapetului este cu adevărat uriașă. Această artă de perete vine într-o varietate de stiluri, imprimeuri și materiale, așa că găsirea produsului potrivit poate deveni o sarcină cu multe necunoscute.
Pentru a vă ajuta să alegeți tapetul potrivit pentru camera în cauză, vă oferim câteva îndrumări de bază în rândurile următoare.
Înainte de a alege un tapet, trebuie să decideți ce efect doriți să obțineți cu acesta. De exemplu, poate doriți să creați o senzație de căldură și confort în dormitor, să deschideți spațiul din camera de zi sau să adăugați prospețime și culoare camerei copiilor. Atunci când alegeți, trebuie să acordați atenție schemei de culori, texturii și modelului tapetului.
Este foarte important să se potrivească tipul și dimensiunea modelelor cu aspectul și zona camerei. Figurile mari nu sunt potrivite pentru spații mici, precum și modele întunecate. Dacă doriți să măriți vizual suprafața disponibilă, alegeți tapetul cu imprimeu mic pe fundal alb. Tavanul va arăta mai sus dacă alegeți dungi verticale.
Tapetele moderne sunt realizate din materiale diferite, fiecare dintre acestea având propriile caracteristici specifice. Cele mai accesibile și populare sunt imaginile de fundal din hârtie cu un singur strat. Sunt ușor de instalat, dar au rezistență scăzută la uzură. Acestea trebuie înlocuite la fiecare 2 ani, mai ales în încăperile cu o cantitate mare de lumină solară și umiditate ridicată.
Un alt material popular este vinilul. Tapetele din vinil au un grad ridicat de rezistență la uzură, sunt rezistente la umezeală și sunt ușor de curățat. Tapetele flis sunt realizate din material nețesut, motiv pentru care au și o rezistență bună la umiditate, ceea ce le face diferite de cele din hârtie. Ceea ce au în comun este ușurința de lipire.
Este recomandabil să vă familiarizați cu proprietățile diferitelor materiale pentru a profita la maximum de acoperirea pereților. Pentru bucătărie puteți alege tapete lavabile cu înveliș din PVC, iar pentru living și dormitor vă puteți baza pe relieful spectaculos al modelelor acrilice. Tapetele autoadezive se găsesc și astăzi pe piață, ceea ce scutește nevoia de a folosi adezivi.
Atunci când alegeți culoarea tapetului, luați în considerare cantitatea de lumină din cameră și culoarea altor elemente interioare. Dacă există puțină lumină în cameră, este mai bine să alegeți tapetul deschis la culoare pentru a crește vizual spațiul mic. Dacă doriți să creați o stare de spirit, puteți alege tapet în culori închise sau culori aprinse.
Pe lângă culoare, este important să se ia în considerare modelul tapetului. Dacă doriți să folosiți un model cu un desen luminos, va trebui să renunțați la folosirea altor accente decorative. Nu este potrivit să plasați tapet cu modele strălucitoare în sufragerie dacă mobilierul tapițat este din damasc colorat. Acest lucru va crea o senzație de dezordine și mobilierul se va „pierde' pe pereți.
Dacă v-a plăcut un tapet, care corespunde cerințelor voastre în ceea ce privește culoarea și modelul, asigurați-vă că îi verificați calitatea. Acest sfat este ușor de urmat, atunci când cumpărați tapet dintr-un magazin fizic, dar aproape imposibil de urmat, atunci când cumpărați online. De aceea este important să cumpărați numai din magazine de tapet de renume.
Condițiile de funcționare sunt, de asemenea, importante pentru durabilitatea decorațiunii pereților. Pentru încăperile cu umiditate ridicată, nu este recomandat să cumpărați tapet din hârtie, deoarece caracteristicile de performanță ale acestuia vor fi reduse. În prezența luminii puternice a soarelui de la ferestre, tapetul din zona iluminată se poate estompa și pot varia ca culoare față de celelalte.
Tapetul nu este o soluție universală, care poate fi folosită în fiecare cameră. Sunt o opțiune decorativă excelentă pentru anumite condiții, dar nu trebuie să vă bazați întotdeauna pe ele. Nu puteți pune tapet pe tencuială aspră. Peretele trebuie să fie perfect neted pentru a obține o legătură puternică și permanentă între tapet și perete.
Dacă sunteți chiriaș, este, de asemenea, nepotrivit să schimbați textura și culoarea pereților, cu excepția cazului în care aveți permisiunea expresă a proprietarului. Nu vă lăsați păcăliți că puteți ascunde denivelările de pe pereți cu un singur strat de tapet de hârtie. La fel, nu puteți masca petele umed, cu atât mai puțin tencuiala, care se prăbușește.
Deși unele finisaje sunt etichetate ca fiind lavabile sau rezistente la umezeală, nu este o idee bună să folosiți tapet în baie. Chiar dacă este o zonă separată de zona dușului, umezeala și aburul vor face ca tapetul să se dezlipească rapid. De asemenea, este posibil ca lambriurile să devină mucegăite după doar câteva luni.