Sfaturi pentru a-i învăța pe copii cum să economisească bani

Economiile sunt unul dintre pilonii de top pe care se sprijină un copil responsabil financiar și alfabetizat. Economiile sunt unele dintre cele mai bune modalități de a vă învăța copiii puterea consecvenței.

Sfaturi pentru a-i învăța pe copii cum să economisească bani

Economiile sunt unul dintre pilonii de top pe care se sprijină un copil responsabil financiar și alfabetizat. Economiile sunt unele dintre cele mai bune modalități de a vă învăța copiii puterea consecvenței. De asemenea, îi învață pe copii puterea de a acumula avere treptat, fără a se grăbi să se îndatoreze sau să urmeze căi neortodoxe. Pentru a vă ajuta să vă învățați copiii despre economisire, consilierii în finanțe familiale de la horacredit.ro au selectat următoarele strategii în acest sens. 

Discutați despre importanța economisirii banilor

Trebuie să începeți călătoria cu cel mic explicându-i aspectul „de ce” să economisească bani. Explicați-i copilului dumneavoastră de ce este vital să economisească bani și cum îi poate aduce beneficii pe termen lung. De exemplu, lăsați-l pe copilul dumneavoastră să înțeleagă că economisirea îl poate ajuta să cumpere lucruri în numerar în loc să se grăbească să se îndatoreze. Faptul că îi învățați pe copii să economisească pentru achiziții mari le arată că ei sunt responsabili de lucruri și că posesiunile materiale nu îi conduc sau controlează. 

De asemenea, îi puteți învăța despre cum economiile îi pot răsplăti într-o zi ploioasă. De exemplu, economiile pot ajuta pe cineva să își plătească facturile în caz de urgență sau de pierdere a locului de muncă. Nu uitați să le arătați că economisirea banilor le dezvoltă copiilor o abordare pe termen lung în ceea ce privește investițiile și obținerea celui mai bun randament al banilor lor.

Discutați despre dorințe versus nevoi 

Dorința dvs. de a vă ajuta copilul să adopte o cultură a economisirii necesită să îi învățați cum diferă nevoile de dorințe. Copilul dumneavoastră ar trebui să știe că hrana, adăpostul, îmbrăcămintea de bază, îngrijirea sănătății și educația sunt elementele esențiale ale vieții. De asemenea, învățați-l că dorințele sunt toate extrasele, cum ar fi bilete la film, dulciuri, adidași de firmă, o bicicletă sau cea mai nouă tabletă. 

Pentru a-i insufla acest simț, îi puteți face un test, cerându-i să arate obiectele din sufragerie sau din bucătărie care sunt dorințe sau nevoi. În acest fel, copilul tău va crește cu un simț adecvat al prioritizării. Copilul dvs. va crește știind pe ce să cheltuiască banii acum și pe ce vrea să economisească bani pentru achiziții viitoare.

Dați-le ce să economisească

Toate sfaturile din această postare sunt lipsite de sens dacă nu le poți da copiilor tăi ce să economisească. Deoarece această instrucțiune este practică, trebuie să găsiți modalități de a pune bani în mâinile copiilor dvs. Trebuie să le permiteți să obțină bani la nivelul vârstei lor. De exemplu, le puteți oferi stimulente pentru a face anumite lucruri și îi puteți recompensa. Dacă pot lucra în grădina familiei, atribuiți-le sarcini și plătiți-i pentru munca lor. În acest fel, vor avea ceva de economisit. În plus, vă veți învăța copilul să respecte timpul și munca altora. 

Ajutați-i să își stabilească obiectivele de economisire 

Acum că copiii au ceva bani de economisit, accentul ar trebui să se mute pe obiectivele de economisire și să se asigure că economisesc pentru utilizări definite. Copilul dumneavoastră nu va beneficia prea mult de banii pe care îi economisește dacă nu știe de ce o face. Vă puteți motiva copilul ajutându-l să își definească obiectivele de economisire. 

De asemenea, ar trebui să îl ajutați să își împartă obiectivele în bucăți ușor de gestionat. De exemplu, dacă copilul dvs. dorește să cumpere un joc video de 100 de euro, ajutați-l să calculeze cât trebuie să economisească pe baza ratelor lunare sau a ratelor de economisire.  

Dați-le unde să economisească 

Acum copilul dumneavoastră știe ce să economisească și de ce să economisească. Dar unde ar trebui să își țină economiile? Le puteți oferi începătorilor mai tineri o pușculiță. O pușculiță este o modalitate excelentă de a vă încuraja copiii să economisească. Permiteți-le să pună monede și bancnote în pușculiță până când nu mai este loc. În acest fel, copilul dumneavoastră învață puterea de a atinge un obiectiv cu o abordare pe termen lung.  Dacă copilul dvs. este suficient de mare, puteți deschide un cont de economii pentru el. 

Motivați-i

Toți oamenii au nevoie și iubesc motivația. De aceea, chiar și angajatorii le egalează economiile pentru pensie. Angajații sunt cu siguranță mai motivați să economisească mai mult atunci când văd că angajatorii lor le oferă bani gratis. Același principiu poate funcționa și în cazul copiilor dvs. pentru a-i încuraja să economisească mai mult.

De exemplu, dacă copilul dvs. trebuie să economisească 200 de euro pentru a cumpăra o tabletă, vă puteți oferi să îi dați 100 de euro dacă își face jumătatea. De asemenea, le puteți oferi stimulente bonus pentru atingerea unei etape convenite. De exemplu, îi puteți oferi un bonus de 10% pentru că a economisit 100 de euro. 

Învățați-i să facă credite

Esența economisirii este de a vă ajuta copilul să învețe cum să trăiască în limita mijloacelor lor, fără a se împrumuta. Dar, dacă copilul dvs. își dorește ceva și simte că nu poate aștepta să economisească suficienți bani pentru a-l cumpăra, îl poate împrumuta. Puteți acorda împrumutul și îi puteți cere copilului dvs. să vă „returneze” din alocație, cu o rată mică a dobânzii. Dobânda pe care o percepeți la „împrumut” îl va învăța pe copilul dumneavoastră costul împrumutului față de valoarea gratificării amânate prin economii. 

Predați exemplul 

Ar trebui să cimentați o cultură a economisirii la copilul dumneavoastră prin exemplul pe care îl dați. Amintiți-vă că sunteți primul profesor al copilului dumneavoastră și că acesta ar trebui să învețe de la dumneavoastră. Este inutil să vă învățați copiii bunele obiceiuri de economisire atunci când nu aveți un cont de economii. 

Copilul dvs. nu va lua în serios sfaturile dvs. bune dacă nu îi puteți arăta o mare realizare pe care ați finanțat-o prin economii. De exemplu, îi puteți arăta un televizor cu ecran mare sau un proiect de renovare a casei. 

Lăsați-i să învețe 

În cele din urmă, permiteți-i copilului dvs. să învețe lecția pe parcurs. Lăsați-l pe copilul dumneavoastră să facă greșeli și să învețe din ele. Nu îl dominați pe copil împiedicându-l să facă greșeli care ar putea deveni o lecție viitoare valoroasă. Aceste lecții practice îl vor ajuta pe copilul dumneavoastră să știe cum să își gestioneze mai bine viitoarele economii. 

Lovitură de despărțire

Iată sfaturi practice pentru a dezvolta o cultură puternică a economiilor la copilul dumneavoastră. Ce urmează? Mergeți mai departe și puneți-le în aplicare în viața financiară și în viitorul copilului dumneavoastră.

Sursă foto: Pexels

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din advertorial