O alimentație sănătoasă este importantă pentru o viață lipsită de stres. Între ceea ce mâncăm și starea noastră de spirit există o legătură extrem de strânsă.
O alimentație sănătoasă este importantă pentru o viață lipsită de stres. Între ceea ce mâncăm și starea noastră de spirit există o legătură extrem de strânsă. Alimentația ne influențează nivelul de energie, concentrarea și dispoziția. Prin urmare, trebuie să știi ce pui în farfurie și să cunoști nutrienții de care ai nevoie pentru a-ți menține o calmitatea. Descoperă câteva sfaturi nutriționale care te-ar putea ajuta să ai o viață mai calmă și mai echilibrată.
S-a demonstrat științific că anumite alimente influențează nivelul de serotonină, un neurotransmițător asociat cu buna dispoziție și sentimentul de fericire. De exemplu, consumul regulat de alimente bogate în triptofan, un aminoacid precursor al serotoninei, precum carnea de curcan, laptele și nucile, poate contribui la îmbunătățirea stării de spirit. Peștele este o sursă excelentă de Omega-3. Acizii grași Omega-3 sunt necesari pentru sănătatea creierului și reglarea stării de spirit. Fructele și legumele colorate sunt bogate în antioxidanți, vitamine și minerale, contribuind la reducerea inflamației și protejarea celulelor creierului.
Proteinele, necesare pentru energie și creșterea masei musculare, ajută la stabilizarea nivelului de zahăr din sânge și la menținerea unui metabolism echilibrat. Surse bune includ carnea, pește și ouă. Dacă vrei să îți îmbunătățești starea generală și să susții și creșterea mușchilor în același timp, produsele de tip gainere pot fi de ajutor. Acestea conțin o combinație de proteine și carbohidrați care susțin recuperarea și dezvoltarea musculară. Oferă un sprijin util pentru menținerea energiei, echilibrului nutrițional și implicit, și o viață mai calmă.
Fibrele alimentare au și ele un rol important în menținerea sănătății digestive și stabilizarea nivelului de zahăr din sânge. Alimentele bogate în fibre, precum cerealele, legumele și fructele, ajută la menținerea unui sistem digestiv sănătos și pot influența starea de spirit.
Alimentele procesate și cele bogate în zahăr duc la fluctuații rapide ale nivelului de zahăr în sânge. De obicei, consumăm zahăr pentru a avea energie. Acest lucru afectează însă în mod negativ starea de spirit și crește anxietatea. Înlocuiește gustările nesănătoase cu opțiuni mai sănătoase, cum ar fi fructele proaspete. Consumul de alimente neprelucrate favorizează apariția unei stări de calm și stabilitate emoțională.
Săritul peste mese sau consumul neregulat de alimente pot influența în mod negativ starea de spirit și nivelul de energie. Acesta va duce la fluctuații ale nivelului de zahăr din sânge și la stări de oboseală și irascibilitate. Deși în anumite zile este greu, din cauza programului încărcat, încearcă pe cât posibil să ai o rutină alimentară stabilă și să consumi mesele la intervale regulate.
Deshidratarea amplifică semnele de anxietate și stres. Este important să consumi suficientă apă pe parcursul zilei pentru a menține echilibrul fluidelor din organism. Poți consuma chiar și ceaiuri de plante, precum ceaiul de lavandă sau mușețel, care au efecte calmante și ajută la reducerea anxietății. Cafeina și alcoolul perturbă somnul și cresc nivelul de anxietate, așadar redu cantitatea consumată zilnic.
Alimentația sănătoasă nu se rezumă doar la a consuma anumite alimente. Este vorba despre un stil de viață, despre obiceiuri alimentare care îți hrănesc mintea și corpul. Aplică sfaturile menționate și în scurt timp, vei observa primele îmbunătățiri. Te vei simți mai bine și vei înfrunta mai ușor provocările zilnice.