Pentru a înțelege această meserie trebuie să o iubești și să te captiveze, pentru că altfel nu ai avea cum să creezi sute de rețete de băuturi și să reții mii de tipuri diferite de băuturi alcoolice și non alcoolice.
Dar barmanul nu doar prepară băuturi, el este și un adevărat psiholog, pentru că stă să asculte problemele clienților. Este și un casier, este și un bun organizator, este și o persoană care lucrează sub presiune (mai ales barmanii care lucrează în cluburi de noapte) și toate aceste caracteristici adunate formează esența unui barman de succes.
Dacă vrei să pătrunzi în această lume a barmanilor profesioniști, felicitări și mult spor. Noi ți-am pregătit câteva sfaturi de top adunate de la colegii tăi de breaslă.
Atitudine
Atitudinea unui barman face tot tipsul! Un barman trebuie să știe să fie drăguț cu clienții, să le zâmbească și să fie politicos dacă dorește să atragă și să își mențină cât mai mulți clienți – desigur, acest aspect este valabil și dacă dorește un tips mai mare după fiecare tură.
Păstrarea spațiului de lucru curat
Barmanul este practic un bucătar care lucrează la vedere, așa că este absolut necesar să aibă un spațiu curat. Acesta trebuie să șteargă regulat tejgheaua barului și să se asigure că are în permanență pahare curate.
Recomandări personalizate
Este important ca un barman să facă recomandări clienților pentru a putea să îi păstreze. Spre exemplu, dacă un cuplu s-a așezat la bar și nu știe ce să comande, poți să le recomanzi un vin roșu. Iar dacă o doamnă se uită de mult timp pe meniu indecisă, atunci poți să recomanzi o băutură dulce pe bază de rom alb precum Pinna Colada. Același lucru este valabil și dacă vedeți un bărbat obosit sau îngândurat: poți să îi recomanzi un whisky cu coajă de portocală și un cub de gheață.
Prin recomandare, îi apropii pe clienți și îți dovedești priceperea în această meserie, aspect extrem de important.
Anticipare
Un barman trebuie să știe să anticipeze nevoile barului.
Un barman trebuie să știe stocurile de bar și care sunt băuturile care se consumă cel mai des. Spre exemplu, este un local în care vin foarte multe cupluri? Atunci stocul de vin trebuie să fie mereu plin. Ori este un pub local, pentru ieșirile cu amicii? Atunci trebuie să fie suficient de bine alimentat cu sortimente variate de rom, whisky, coniac și nelipsita bere. Pe lângă băuturi, un barman trebuie să fie atent și la stocul de gheață, de ingrediente: lime, portocală, ghimbir, etc.
Atent la C.I.
Un lucru extrem de important atunci când oferiți băuturi alcoolice tinerilor este să cereți cartea de identitate. Este ilegal în România ca minorii – adică persoanele care nu au împlinit vârsta de 18 ani – să consume băuturi alcoolice. Dacă tu îi oferi de băut o să fii direct răspunzător pentru fapta ta și nu vrei acest lucru. Cere-le persoanelor tinere o carte de identitate și în acest fel vei scăpa de acest stres în plus.