Punctul IT recomandă 4 activități perfecte pentru începutul școlii

Fie că sunt pasionați de tehnologie, arte sau sport, copiii care se înscriu la activități extracurriculare de la începutul școlii, se adaptează mai ușor la programul de studiu și își dezvoltă abilități esențiale. 


Află care sunt activitățile extracurriculare recomandate de specialiștii în educație de la Punctul IT!

Specialiștii Punctul IT evidențiază beneficiile activităților extracurriculare la începutul școlii

Experții în educație de la școala de IT pentru copii Punctul IT evidențiază faptul că cei care se înscriu în activități extracurriculare de la începutul anului școlar cresc probabilitatea de a continua și performa în activitatea respectivă cu 30%. 

Acesta este și trendul pe care l-au observat la cursanții înscriși în septembrie la cursurile de programare pentru copii. Pentru că începerea unei activități extracurriculare coincide cu începutul anului școlar, aceasta se integrează ușor în programul celor mici și chiar le poate facilita acomodarea cu noua rutină.


Specialiștii de la Punctul IT precizează că activitățile extracurriculare care îmbină jocul, studiul și aplicațiile practice ale informațiilor teoretice îi ajută pe copii să creeze sau să întărească o asociere pozitivă cu școala, oferindu-le și ocazia de a-și forma abilități importante, precum gândirea critică, lucrul în echipă sau capacitatea de rezolva probleme. 

Iată care sunt recomandările experților:

  1. Cursuri de robotică și programare pentru elevii pasionați de tehnologie

Copiii de azi cresc într-o lume tot mai digitalizată, iar înțelegerea tehnologiei poate reprezenta un avantaj imens pentru viitorul lor. Prin programare, copiii învață să gândească logic, să abordeze problemele într-un mod structurat și să dezvolte soluții creative.

Cursurile de programare stimulează gândirea critică și capacitatea de rezolvare a problemelor, în timp ce le oferă copiilor un sentiment de realizare prin proiectele pe care le creează. 

Fie că este vorba de construirea unui robot sau de dezvoltarea unui joc, activitățile practice îi ajută să îmbine lumea digitală cu pasiunile lor, să își dezvolte capacitatea de înțelegere a științelor și să lucreze în echipă cu ceilalți copii.


Datorită asocierii puternice cu plăcerea de a sta la calculator, cursurile de programare îi pot ajuta pe cei mici să iasă din rutina unui consum pasiv de conținut digital.

  1. Arte vizuale și creație: stimularea imaginației și expresivității

Prin practicarea artei, copiii își dezvoltă încrederea în sine și în abilitățile lor de a crea ceva unic. Pictura, desenul sau sculptura sunt activități perfecte pentru a stimula imaginația copiilor și pentru a le dezvolta abilitățile de exprimare. 


Cei înclinați și către tehnologie pot chiar îmbina cele două pasiuni la cursurile de programare, prin activități precum proiectare și imprimare 3D. Astfel, copiii învață cum își pot exprima gândurile și emoțiile într-un mod creativ, printr-un tablou sau prin proiectarea jucăriei preferate.

Asemenea activități le oferă un spațiu sigur în care să experimenteze, să greșească și să învețe. În plus, activitățile de creație contribuie la dezvoltarea coordonării ochi-mână, abilităților motorii fine și a puterii de concentrare, toate acestea având un impact pozitiv asupra performanțelor școlare.


  1. Sporturi de echipă pentru dezvoltarea cooperării

Sporturile de echipă sunt activități ideale pentru dezvoltarea abilităților sociale și a cooperării, oferindu-le celor mici ocazia de a lucra împreună pentru un scop comun și de învăța moduri eficiente de comunicare. 

Specialiștii precizează că sporturile de echipă îi ajută pe copii să-și dezvolte abilitățile de rezolvare a conflictelor și să înțeleagă mai bine dinamica grupurilor, abilități esențiale în viața de zi cu zi.


Aceste activități fizice nu doar că le mențin sănătatea fizică, dar le dezvoltă și disciplina și perseverența. Este o activitate perfectă pentru copiii care, obișnuiți cu multă mișcare în timpul vacanței, au un surplus de energie la începutul școlii.

Participarea la sporturi de echipă contribuie, de asemenea, la îmbunătățirea stimei de sine. Fiecare reușită personală sau a echipei este o sursă de motivație și încredere, iar copiii învață cum să gestioneze atât succesul, cât și eșecul într-un cadru pozitiv. 


  1. Cursuri de muzică – lecții de pian, chitară sau voce pentru creativitate și disciplină

Muzica este o altă activitate excelentă pentru a stimula creativitatea și disciplina copiilor. Studiul unui instrument, fie că este vorba de pian, chitară sau voce, îi ajută pe copii să-și dezvolte capacitatea de concentrare și atenția la detalii. Prin exersarea regulată, ei trăiesc beneficiul enorm adus de perseverență și efort constant în atingerea obiectivele propuse.

Aceste abilități se transferă în cadrul academic. Frustrarea unui exercițiu neînțeles la matematică va fi mai repede gestionată de încercarea de a înțelege și de repetarea exercițiului.


Pe lângă beneficiile cognitive, cum ar fi dezvoltarea memoriei și a abilităților motorii, muzica oferă și un mod minunat de exprimare a emoțiilor. Conform celor de la Punctul IT, cei care perseverează în muzică de mici, se pot conecta mai ușor cu propriile sentimente și învață cum să îmbine disciplina și vulnerabilitatea. 

Alege o activitate în funcție de temperamentul și pasiunea copilului tău

Experții avertizează că toate aceste beneficii ale activităților extracurriculare nu pot fi forțate.

Obligativitatea poate împiedica învățarea unor mijloace sănătoase de autoexprimare sau le poate stârni frica de implicare. 

Este important ca cei mici să exploreze și să-și descopere pasiunea în timpul lor. 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din advertorial