În lumea medicală, metroragia sau sângerările uterine anormale pot reprezenta o problemă de sănătate gravă.
În lumea medicală, metroragia sau sângerările uterine anormale pot reprezenta o problemă de sănătate gravă. Ce este metroragia, cum o putem recunoaște, ce cauze și factori de risc există și ce opțiuni de tratament și diagnosticare avem la dispoziție? Răspundem la aceste întrebări în acest articol. De asemenea, îți spunem cum poți preveni apariția metroragiei prin schimbări de stil de viață și auto-îngrijire.
Metroragia, denumită și sângerarea uterină intermenstruală, este o afecțiune medicală ce implică sângerări uterine care au loc în afara perioadei menstruale normale. Intensitatea acestor sângerări poate varia considerabil, de la spotting (sângerare ușoară, neregulată), până la o sângerare abundentă, care poate avea implicații semnificative asupra stării de sănătate a femeii.
Este esențial să se înțeleagă diferența dintre metroragie și alte forme de sângerări uterine anormale. Metroragia este doar una dintre formele sângerărilor uterine anormale. Alte tipuri includ menoragia, care se caracterizează prin sângerare menstruală abundentă sau prelungită, și polimenoreea, care implică cicluri menstruale foarte scurte. Sângerările uterine anormale, inclusiv metroragia, pot fi semne ale unor afecțiuni medicale mai grave cum ar fi fibroame uterine, polipi, infecții, boli de sânge sau chiar cancer. În plus, sângerările abundente pot duce la anemie, o afecțiune care apare atunci când organismul nu are suficiente celule roșii, ca urmare a pierderii unei cantități prea mari de sânge. Consultul medical este esențial în cazul oricărei forme de sângerare uterină anormală, inclusiv metroragia. Află totul despre metroragie sau sângerările uterine anormale de la medicul de familie sau de la medicul ginecolog.
Semnele de sângerare uterină anormală pot varia. Unele semne că sângerarea dvs. poate fi anormală includ:
Unele paciente pot avea metroragie fără a prezenta simptome evidente, însă pot apărea semne subtile. Acestea pot include balonarea, modificările apetitului sau ale greutății, sau oscilațiile stării de dispoziție. Toate acestea pot semnala un dezechilibru hormonal și atenția trebuie acordată oricărei schimbări neobișnuite în corp sau comportament. Factorii de risc pentru metroragie pot include diverse probleme de sănătate, precum fibromul uterin, polipii endometriali, disfuncția tiroidiană sau boli ale sistemului imunitar. De asemenea, utilizarea unor medicamente specifice, cum ar fi anticoagulantele, poate crește riscul de sângerări uterine anormale.
Sângerarea uterină anormală poate avea multe cauze, inclusiv o varietate de afecțiuni medicale și chiar stresul:
Poate fi vorba despre anomalii structurale la nivelul uterului precum:
Sau poate fi vorba despre administrarea anumitor medicamente:
La consult, medicul va pune mai multe întrebări pentru a diagnostica sângerarea uterină anormală. Aceste întrebări pot include:
Medicul va face apoi un examen fizic, inclusiv:
Pentru a confirma diagnosticul, medicul poate solicita mai multe teste sau proceduri atunci când diagnostichează sângerarea uterină anormală. Aceste teste pot include:
Testul Papanicolau este o procedură simplă, ce implică prelevarea de celule de la nivelul cervixului, cu scopul de a detecta prezența celulelor anormale care ar putea indica cancerul de col uterin. Histeroscopia presupune inserarea unui tub subțire cu o cameră la un capăt, prin vagin și cervix, pentru a vedea interiorul uterului și a identifica eventuale anomalii. Ecografia transvaginală utilizează unde sonore pentru a crea o imagine a uterului, a ovarelor și a cervixului. Biopsia endometrială implică prelevarea unei mici mostre de țesut din uter pentru examinare la microscop. Testele de sânge sunt folosite pentru a verifica nivelurile hormonale și pentru a identifica eventualele infecții.
Tratamentul depinde de ceea ce cauzează sângerarea. Medicamentele și opțiunile chirurgicale sunt disponibile pentru a gestiona sângerarea sau pentru a trata ceea ce o provoacă.
Medicamentele utilizate pentru a trata sângerarea uterină anormală includ:
Există mai multe proceduri disponibile pentru a trata sângerările uterine anormale. Întreabă medicul care este cea mai bună recuperare, cu mai puține complicații.
Nu poți preveni multe cauze ale sângerărilor uterine anormale. Dar poți reduce riscul anumitor afecțiuni care duc la sângerări anormale. De exemplu, menținerea unei greutăți sănătoase joacă un rol potențial în menținerea echilibrului hormonilor. Evitarea dietelor care conțin o cantitate mare de grăsimi animale poate reduce riscul de apariție a unor tipuri de cancer. Practicarea sexului protejat poate reduce riscul anumitor infecții cu transmitere sexuală care pot provoca sângerări uterine anormale.
În concluzie, metroragia sau sângerările uterine anormale pot fi semnale de alarmă pentru diverse afecțiuni, de la cele mai benigne până la cele severe. Recunoașterea semnelor și simptomelor, identificarea cauzelor și factorilor de risc, precum și alegerea metodei de diagnosticare și tratament adecvate sunt esențiale pentru gestionarea eficientă a acestei probleme. În plus, prevenția prin schimbări de stil de viață și auto-îngrijire este de asemenea importantă.
Sursa foto: Shutterstock