Primul magazin Ami Amalia s-a deschis luna aceasta în București, pe strada Thomas Masaryk 2.
Dorința și obiectivul deschiderii unui magazin Ami Amalia în București s-au conturat la sfârșitul anului 2023, după experiența expozițiilor/pop-up shop-urilor și după multe întâlniri cu clienții Ami Amalia din România.
Amalia Săftoiu este deopotrivă designer și artist, așa că magazinul din București realizat de arhitectele Elena Viziteu și Anda Zota reflectă atât valorile sale personale, cât și cele ale brandului. Amalia a văzut acest magazin ca un spațiu de întâlnire pentru comunitatea pe care a coagulat-o, o galerie pentru piesele Ami Amalia, cu o zonă rezervată pentru o cafenea privată, toate materializate printr-o viziune arhitecturală îmbogățită de obiecte unicat, custom-made de artiști locali și internaționali.
„Într-o lume dominată de retailul de masă, de produse care contribuie la poluare și de o modă rapidă și nesustenabilă, mi-am dorit să construiesc ceva diferit – un brand care să iasă din acest tipar. Ami Amalia s-a născut din visul meu de a crea un produs sustenabil, care să promoveze slow fashion și să fie ghidat de valori precum responsabilitatea și respectul. Respectul pentru resursele naturale, pentru oamenii implicați în fiecare etapă a producției și, bineînțeles, pentru clienții noștri. Am creat un business care nu urmărește doar succesul financiar, ci pune pe primul loc calitatea, durabilitatea și etica. Fiecare produs Ami Amalia reflectă această viziune – sunt piese versatile, durabile, realizate cu grijă, și oferite la prețuri pe care le considerăm echitabile atât pentru clienți, cât și pentru întregul ecosistem din jurul nostru. Iar primul spațiu dedicat universului nostru trebuia să înfățișeze aceleași valori.” – Amalia Săftoiu
Cu gesturi ample și o paletă de materiale deopotrivă tonale și texturale, magazinul Ami Amalia este poetic și senzorial. Amplasat în zona centrală a Bucureștiului, pe strada Thomas Masaryk 2, într-un cartier liniștit, interiorul devine invitațional, cu texturi naturale și reflexii calde, aurii, care invită vizitatorii la explorare.
Casa are o arhitectură privilegiată, amplasată la intersecția a două străzi, cu vitrine ample ce creează un filtru transparent între exterior și universul Ami Amalia. În spatele ecranului clasicizant al fațadei acum readusă la viață (cu detalii și decorații atent restaurate), panourile de lemn curbat invită la explorare. Inserțiile de alamă creează contrast și îmbogățesc experiența vizuală, în timp ce elementele de piatră naturală devin un fundament al arhitecturii.
„Pentru amenajarea magazinului Ami Amalia, arhitectele au ales materiale și forme care reflectă esența brandului: naturalețea, durabilitatea și atemporalitatea. Conurile verticale pe care stau barele de umeraș sunt, de fapt, o metaforă a andrelelor cu care tricotăm, iar piesa de alamă din capăt ilustrează feminitatea. Lemnul, piatra naturală și alama au fost alese nu doar pentru frumusețea lor, ci și pentru semnificația lor în contextul valorilor noastre. Aceste materiale sunt mai mult decât simple alegeri estetice; ele sunt o declarație despre valorile noastre. Prin utilizarea lor, am creat un spațiu care să fie în armonie cu viziunea sustenabilă a brandului și care să inspire clienții să aleagă conștient – nu doar haine de calitate, ci și un mod de viață în care respectul și responsabilitatea sunt pe primul loc.” – Amalia Săftoiu
Conceptul arhitectural, volumetria și piesele custom-made fac din magazinul Ami Amalia un spațiu unic, autentic și plin de poveste. Obiectele au fost realizate prin colaborări cu diverși artiști din România și internaționali, conturând o viziune care îmbogățește universul brandului. Astfel, nume precum Radu Abraham, Bronzart, Cosmin Florea, Emilian Pospaii, Garden of Symbols, Linde Freya, Pante, Arboritm contribuie, independent și colectiv, la poetica spațiului, în timp ce mobilierul custom a fost realizat de Atelier Vast.
„Această diversitate artistică adaugă profunzime, transformând magazinul într-o experiență vizuală și emoțională, nu doar comercială. În plus, colaborarea cu artiști locali și internaționali înseamnă și sprijinirea comunității creative, oferindu-le o platformă de exprimare și recunoaștere. Este modul nostru de a celebra meșteșugul, talentul și de a arăta că, atunci când lucrăm împreună, putem crea ceva cu adevărat remarcabil.” – Amalia Săftoiu