Când vine vorba de amenajarea bucătăriei, un rol aparte îl are și plita incorporabilă, cu atât mai mult, dat fiind utilizarea ei frecventă. Ține cont că poți avea o plită pe gaz, electrică sau te poți bucura de ambele (mixt).
Alegerea ta va fi determinată de experiența anterioară de gătit, de preferințele culinare și de dotarea bucătăriei (racordarea la rețeaua de gaze). Dacă vei folosi plita electrică, se vor consuma mai puține unități de energie, însă dat fiind costul mai ridicat al electricității, facturile tale vor fi mai mari.
Plite elecrice sau pe gaz, vestea bună este că toate au un design modern, sunt elegante și răspund chiar și celor mai exigente dorințe. Așadar, daca renovezi bucătăria, ia în considerare plitele incorporabile in locul aragazului clasic. Află din randurile de mai jos mai multe detalii!
Plite pe gaz
Utilizarea gazului pentru gătit este preferat de multe persoane. Plitele pe gaz sunt o opțiune fericită pentru noul aspect al bucătăriei. Datorită modelelor variate disponibile pe piață, a materialelor și a culorilor diferite, vei găsi plita potrivită bucătăriei tale, fie că o amenajezi în stil modern, clasic sau rustic.
Plitele pe gaz au patru sau cinci arzătoare, iar butoanele ușor de rotit îți permit să controlezi puterea flacărei. Le poți găsi în culori precum alb, negru, inox, negru, bej, maro și sunt foarte ușor de instalat.
De menționat este și materialul din care sunt realizate plitele pe gaz, de regulă din oțel inoxidabil și din sticlă (cost mai mare).
Plita pe gaz din sticlă este foarte elegantă, se prezintă în culorile alb sau negru și datorită suprafeței netede sunt foarte ușor de curățat.
Oțelul inoxidabil arată bine, este ușor de integrat în designul bucătariei. Este important să fie folosite produse de curățare specifice, pentru inox, astfel încât materialul să își păstreze aspectul frumos.
Plite electrice
Modernele plite electrice se încadrează în două categorii: vitroceramică și cu inducție. Deși rezultatele la gatit sunt diferite, ele au o serie de caracteristici comune. De exemplu, amândouă se bucură de suprafața elegantă de sticlă, făcându-le foarte ușor de curățat, dintr-o singură mișcare.
O plită electrică, poate fi de asemenea o opțiune ideală în cazul în care îți amenajezi o casă la țară, unde nu există racordare la rețeaua de gaze.
Comanda de aprindere și nivelul de putere dorit se face simplu prin atingere (sistem touch). Dacă ai copii, plitele sunt prevăzute cu sistem de blocare, așadar împotriva accesului.
Plitele vitroceramice sunt la prețuri mai mici decât cele cu inducție, însă grație numeroaselor oferte, în special în online, cu siguranță o poți achiziționa la preț avantajos pe cea preferată. Plita vitroceramică se încălzește puțin mai greu, spre deosebire de cea cu inducție care oferă încălzire instant.
Dacă te întrebi ce implică plitele cu inducție, trebuie să știi că funcționează prin transmiterea de unde electromagnetice asupra vasului și au ajuns să populeze tot mai multe bucătării. De altfel, au un design elegant și găsești foarte multe modele. Spre deosebire de plita ceramică, suprafața plitei cu inducție nu se încălzește, doar tigaia și conținutul său. Dacă pui mâna pe plită în timp ce funcționează, nu te arzi. Așadar este o opțiune foarte sigură, reduce numărul de arsuri, dar este și eficientă din punct de vedere energetic, prin faptul că încălzește doar tigaia.
Ține cont că o plita cu inducție necesită vase de gătit specifice, cu bază magnetică. Tot mai populare sunt plitele cu inducție fără zone de gătit delimitate, deci cratița, tigaia pot fi așezate oriunde; plita detectează automat suprafețele acestora. Prin urmare nu mai contează dimensiunea vasului tău.
După cum observi, designul se îmbină cu tehnologia într-un mod fericit. Este ușor să oferi bucătăriei tale aspectul visat, fie cu o plită pe gaz sau cu inducție. Este important să cunoști opțiunile care ți se pun la dispoziție. Ai o varietate de modele din care să alegi, profită de numeroasele oferte de preț și alege plita potrivită nevoilor tale.