Parentingul modern – cum să îți responsabilizezi adolescentul cu privire la utilizarea internetului

Parentingul modern – cum să îți responsabilizezi adolescentul cu privire la utilizarea internetului

A fi adolescent în era digitală înseamnă a avea la dispoziție o cantitate infinită de informații despre orice subiect, iar acest lucru poate predispune personalitatea sa care e în formare la anumite riscuri. Fiind permanent conectat la platforme online de comunicare și de informare către știri din toată lumea, adolescentul poate fi influențat prin date incorecte, materiale cu conținut explicit, precum și prin vizualizarea anumitor standarde ale societății, ceea ce poate crea complexe de inferioritate și stimă de sine scăzută. De asemenea, înlocuirea comunicării propriu-zise cu corespondența online poate afecta în timp relațiile sociale, dezvoltarea limbajului, gestionarea emoțiilor sau capacitatea de adaptare în diverse comunități sau grupuri sociale. 

Utilizarea excesivă a tehnologiei: o dependență tipică secolului XXI 

Pentru adolescenți, tehnologia poate să însemne o formă de eliberare, deoarece spațiul virtual le oferă impresia de apartenență la o comunitate, depășirea emoțiilor în comunicare, precum și sentimentul de acceptare de către societate. De asemenea, acest tip de dependență contribuie la stimularea dopaminei în creier, acesta fiind un hormon asociat cu fericirea. 

Cum îți dai seama că adolescentul tău a dezvoltat o dependență față de tehnologie? De exemplu, acesta încetează să se mai implice în activități plăcute sau hobby-uri care îl pasionau până nu demult. Problemele de concentrare și de memorie, izolare socială, tulburările de somn, precum și stările de iritabilitate pe care le manifestă atunci când nu are acces la dispozitive sunt câteva dintre cele mai frecvente semne care indică această dependență nesănătoasă. 

Care sunt cele mai semnificative riscuri la care este supus adolescentul atașat de tehnologie pe termen lung?  

  • Dependența de jocuri video poate să scadă performanțele școlare; 
  • Hărțuirea online poate provoca probleme emoționale și scăderea stimei de sine; 
  • Vulnerabilitatea la fraude sau atacuri cibernetice; 
  • Acces facil la conținut cu grad ridicat de risc, precum pornografie, comportamente deviante sau consumul de substanțe dăunătoare. 

Adolescența este o perioadă vulnerabilă pentru copilul tău, deci gestionarea emoțiilor și evitarea conflictelor se bazează pe o comunicare sănătoasă. Pentru a preveni toate pericolele asociate dependenței de tehnologie, iată câteva soluții eficiente pentru rezultate pe termen lung: 

  • Autoeducarea părintelui 

Să fii părinte de adolescent reprezintă o experiență care poate implica provocări pentru care trebuie să fii pregătit, astfel încât comunicarea voastră să rămână echilibrată. O sursă de informare bună pe care te poți baza sunt cărțile de parenting, precum cele disponibile pe curteaveche.ro, menite să-ți ofere sfaturi referitoare la: gestionarea comunicării cu adolescentul modern, la prevenirea riscurilor potențiale asociate folosirii excesive a internetului, responsabilitatea digitală a adolescentului, gestionarea unei vieți echilibrate între online și offline. 

Copiii tind să copieze întocmai comportamentul părinților. Așadar, modul în care controlezi tehnologia în viața ta va influența automat modul în care copilul va trata rolul pe care internetul îl ocupă în viața sa. 

  • Monitorizarea timpului petrecut în online 

Nevoia de a stimula dopamina în creier îl poate face pe adolescent să caute distracție prin intermediul platformelor sociale. Este important să stabiliți împreună timpul petrecut în fața ecranelor și să-i oferi alternative de divertisment, precum: un sport care i se potrivește, drumeții sau activități interactive în natură, respectarea unei liste de cărți de citit pe săptămână sau într-o lună, ieșiri cu familia la teatru etc. 

Încurajarea unui stil de viață echilibrat, în care tehnologia să fie utilizată ca mijloc de informare și educare reprezintă o regulă esențială pentru prevenirea consecințelor dezastruoase pe care le implică dependența de internet. Oamenii nu se opresc niciodată din a învăța, iar rolul de părinte reprezintă un exemplu care susține această teorie. Odată ce copilul tău atinge o nouă etapă din viața sa, poți descoperi că lumea în care el se dezvoltă îl supune la noi provocări, diferite față de cele pe care le-ai întâmpinat tu la vârsta lui. 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din advertorial