Cu toții am auzit de Yoga. Însă, despre Qigong nu știm foarte multe. Qigong (pronunțat chee-gong) este o tehnică de exerciții și de vindecare care implică meditație, respirație controlată și exerciții de mișcare, ce provine din Orient. Desigur, o să spuneți că seamănă cu Yoga, ceea ce nu este greșit, însă există și diferențe.
Ce este Qigong?
„Qi’-ul care alcătuiește prima parte a Qigong-ului este un cuvânt dificil de tradus. Qi’ este un concept din cultura tradițională chineză care înseamnă energie vitală, informație, respirație sau spirit. Acest concept este folosit și în acupunctură. Al doilea termen din Qigong, „gong’, înseamnă cultivare sau stăpânire. Prin urmare, Qigong este tradus uneori prin „cultivarea energiei vitale’ sau „stăpânirea energiei’.
Există multe forme de Qigong practicate în întreagă lume. Unele dintre aceste forme implică respirație și meditație pentru a promova spiritualitatea și sănătatea, în timp ce altele sunt mai viguroase și includ exerciții de arte marțiale. Mai multe despre Qigong poți afla citind și studiind o carte qigong, precum cea scrisă de Ovidiu Pescarasu, în care se vor analiză tehnici de respirație și meditație și se va trece în revista atât conceptul Qigong, cât și cel de Yoga. Și totuși care sunt diferențele între cele două și care sunt asemănările?
Asemănări între Qigong și Yoga
Ambele tehnici sunt forme orientale de exercițiu și meditație. Qigong-ul și Yoga se bazează pe promovarea conceptului de conștientizare a corpului și a minții. Ambele se axează pe implicarea corpului, minții și a posturii, Ambele utilizează tehnici similare de respirație și sunt practici foarte vechi.
Diferențe între Qigong și Yoga
Yoga tinde să se concentreze pe mai multe posturi fizice sau asane, mai ales în practicile promovate în Europa. Qigong se concentrează pe mișcări fizice într-o mai mică măsură și se bazează mai mult pe respirație și pe concentrare în exercițiile sale.
Mișcările în Qigong sunt mai lente și mai blânde decât mișcările de yoga. Din acest motiv, Qigong-ul este adesea perceput ca fiind un pic plictisitor și nu la fel de bun pentru a te face să fii în formă ca yoga. Totuși, acest lucru nu este adevărat. Qigong, când este practicat în mod regulat, te poate face să fii foarte puternic și în formă. Această practică va debloca Qi’-ul stagnant și îi va permite să curgă mai liber, astfel încât starea ta de sănătate să se îmbunătățească. Qigong oferă satisfacții imediate, însă vei vedea că rezultatele semnificative din punct de vedere al sănătății se obțin într-o perioada mai lungă de timp. Oricum, ar trebui să te simți mai relaxat imediat atunci când practici Qigong.
Yoga provine din India, pe când Qigong este o practică originară din China.
Pentru Yoga, este posibil să fie nevoie să fii într-o formă fizică mai bună decât pentru Qigong, cel puțin pentru modul în care această tehnică este practicată în Europa. Yoga necesită mai multă mișcare decât Qigong. Însă, oricine posedă o oarecare mobilitate poate efectua mișcările lente și ușoare ale Qigong-ului. Chiar și cei cu probleme de mișcare pot efectua anumite mișcări Qigong.
Aproape fiecare exercițiu de Qigong îți îmbunătățește echilibrul într-un fel. Există posturi specifice de echilibru Yoga, dar nu fiecare asana din Yoga încorporează un element de echilibru.
Deci, care este cea mai potrivită tehnică pentru tine?
Dacă ești o persoană mai sportivă, este posibil că Yoga să fie răspunsul pe care îl cauți. Dacă dorești să te ocupi mai mult de starea de sănătate, o anumită problema medicală, poți alege practica Qigong. Însă, nu este nimic greșit în a le practică pe amandoua. De fapt, cele două tehnici se amestecă extrem de bine împreună și joacă un rol complementar în îmbunătățirea sănătății și bunăstării tale.