(P) Verucile sau negii – tipuri de tratament

(P) Verucile sau negii – tipuri de tratament

Unul din patru oameni merge la medic cel puțin o dată în viață pentru a găsi soluții de tratament pentru negi, potrivit studiilor făcute la nivel internațional. De altfel, negii ocupă și locul al doilea în topul celor mai frecvente afecțiuni ale pielii.


Negii, numiți în mod uzual și „veruci', sunt mici excrescențe ale pielii, dure și destul de deranjante, cauzate de o infecție a stratului superior al pielii (epiderma) cu virusul HPV.

În general, aproximativ 50% dintre veruci/negi dispar în mod natural după doi ani sau chiar mai puțin, fără să fie nevoie de tratament, însă acest lucru nu schimbă faptul că verucile sunt foarte contagioase, deci pot apărea și în alte zone ale corpului și pot fi date mai departe și altor persoane. Tocmai de aceea este important să nu aștepți să dispară în mod natural și să cauți un tratament negi imediat după ce au apărut.

Negii sau verucile – informații importante 

Există mai multe tipuri de negi, iar în funcție de tipologia fiecăruia în parte medicul specialist recomandă un tratament adecvat.

Astfel, avem verucile comune (obișnuite), care apar mai ales pe zone precum mâini sau brațe. Mai există și verucile plantare, care apar la nivelul tălpilor. Și, de asemenea, avem și categoria negilor genitali, care afectează, după cum sugerează și numele, zona genitală.

Așa cum aminteam anterior, virusul HPV e foarte contagios, prin urmare se transmite cu ușurință de la o persoană la alta.

Verucile sunt cel mai des întâlnite la copiii de vârste mai mari, însă acest lucru nu înseamnă că persoanele adulte sunt ocolite. Și persoanele adulte pot dezvolta veruci sau negi, însă nu atât de des.

Unele veruci sunt dureroase, iar altele – atunci când se dezvoltă pe față sau pe mâini – pot ajunge să creeze un disconfort considerabil pentru persoana în cauză.

De ce apar negii?

Așa cum aminteam undeva mai sus, negii apar din cauza unei infecții în stratul superior al pielii (epidermă), cauzată de viruși din familia papilomavirusului uman sau HPV.

Mai precis, virusul HPV face ca o cantitate în exces de keratină (pentru cei care nu sunt familiarizați cu aceasta, keratina este o proteină dură) să se dezvolte în stratul superior al pielii.

În momentul în care virusul a invadat epiderma (de obicei poate face asta atunci când există o mică zgârietură prin care să pătrundă în epidermă), provoacă o creștere rapidă a celulelor de pe stratul exterior al pielii și astfel apare veruca.

Recomandări privind tratamentul negilor

Tratamentul negilor poate fi făcut acasă sau la cabinetul medicului specialist, în funcție de cât de severă este situația și în funcție de tipul de verucă prezentă la nivelul pielii.

Este bine să știi din start că dacă suferi de diabet sau de boli neurologice va trebui să mergi neapărat la medicul dermatolog și să nu încerci niciun tratament la domiciliu fără știrea medicului.

Una dintre cele mai populare modalități de tratament negi este acidul salicilic. Acesta este disponibil fără prescripție medicală (sub formă de plasture sau sub formă lichidă) și ajută la îndepărtarea verucilor.

O a doua modalitate de tratament este și banda adezivă specială, pe care o poate recomanda doar un medic dermatolog, în funcție de dimensiunea și de tipul verucilor.

Negii mai pot fi tratați și cu ajutorul crioterapiei. Acest tratament poate fi recomandat doar de medicul dermatolog, în funcție de fiecare caz în parte. În mare, procedura este una destul de simplă: medicul specialist va folosi azot lichid pentru a-ți îngheța negii.

O altă modalitate de tratament este intervenția chirurgicală: mai precis, medicul va elimina negul cu instrumente medicale, după ce îți va face în prealabil o anestezie locală.

De asemenea, uneori pot fi recomandate pentru tratament și diverse creme și lichide. Multe dintre acestea acționează prin stimularea sistemului imunitar, pentru ca acesta să poată elimina virusul HPV și sunt disponibile doar pe bază de rețetă din partea medicului specialist.

Tratamentul negilor cu ajutorul plasturilor: eficient sau nu?

Tratamentul verucilor variază, așa cum am arătat anterior, în funcție de tipul verucilor, de severitatea acestora și de recomandarea medicului specialist.

Plasturele este una dintre soluțiile cele mai eficiente, mai ales dacă este vorba de plasturi cu efect keratolitic. Un astfel de plasture conține, de obicei, acid salicilic și fenol și se aplică direct pe neg.

Înaintea aplicării unui plasture pentru negi este recomandat să speli zona cu apă caldă pentru a înmuia pielea, iar pentru un efect garantat este nevoie de aplicări repetate. Aplicările repetate înmoaie țesutul care formează negul, astfel încât acesta să poată fi îndepărtat cu ușurință prin frecarea cu o pilă sau cu o piatră ponce.

Medicul dermatolog este singurul care îți poate spune dacă verucile pe care le ai sunt mai ușor de tratat cu plasturi sau nu, așa că decizia trebuie luată întotdeauna ținând cont de sfaturile specialistului.

Tratamentul chirurgical al negilor

Așa cum am văzut anterior, pe lângă plasturi mai pot fi recomandate și crioterapia, electrocauterizarea sau un tratament chirurgical de îndepărtare a negilor.

În general, extirparea pe cale chirurgicală este metoda care are cea mai mare rată de succes, iar procedura nu e atât de complicată precum ar putea părea la prima vedere. Generează un oarecare disconfort, însă acesta durează doar câteva zile, după care zona se vindecă în totalitate.

De asemenea, este bine să știi că îndepărtatea chirurgicală a verucilor trebuie făcută corect pentru a nu rămâne nicio cicatrice și pentru ca zona să se vindece așa cum trebuie.

De asemenea, mai poate fi folosit și laserul, mai ales atunci când verucile au dimensiuni foarte mari și când s-au extins pe porțiuni mari de epidermă. În general, o intervenție cu laser nu lasă niciun fel de cicatrice, iar locul rămâne dureros doar câteva zile, după care se vindecă.

În concluzie, acestea sunt principalele lucruri pe care trebuie să le știi despre negi/veruci și despre metodele de tratament care îți pot fi recomandate de medicul specialist.

Nu uita că este important să mergi la cabinetul medicului dermatolog imediat cum observi apariția verucilor – cu cât primești un tratament adecvat mai repede, cu atât vei putea scăpa mai repede de această problemă.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din health & diet