Mătreaţa este o afecţiune obişnuită a scalpului şi, cu toate că nu este gravă, poate fi inestetică şi poate genera persoanei o stare de disconfort sau pierdere a încrederii în sine.
În cazurile grave, mătreaţa poate cauza mâncărimi ale scalpului şi iritaţii, iar atunci este absolut necesară consultarea unui medic. Altfel, pentru tratarea şi prevenirea mătreţii utilizarea şamponului special pentru matraţă sau pentru păr gras ar trebui să fie suficientă.
Iată câteva sfaturi primite de la medicul dermatolog Gabriela Bud pentru tratarea mătreţii.
Există multe produse pentru păr special concepute pentru combaterea mătreţii. Fiecare dintre acestea conţine ingrediente active diferite care ajută la ameliorarea simptomelor. Pentru a obţine cele mai bune rezultate, medicul dermatolog recomanda citirea cu atenţie a instrucţiunilor de pe sticlă şi urmarea acestora.
De exemplu, în vreme ce unele şampoane pentru mătreaţa au nevoie de un timp de acţiune de cinci minute înainte de clătire, altele nu trebuie ţinute pe scalp şi necesită clătire imediată.
În mod normal, dacă ai probleme cu mătreaţa, ar trebui să fie suficient să foloseşti şamponul pentru mătreaţa de două ori pe săptămână. Dacă observi că acesta nu dă rezultate, nu ezita să încerci şi alte şampoane pentru mătreaţa până îl vei găsi pe cel care ţi se potriveşte. Totodată, medicul dermatolog recomanda să alternezi mai multe şampoane cu diverse ingrediente active.
Pentru a avea succes în ameliorarea simptomelor mătreţii, ideal ar fi să consulţi un medic dermatolog care să te ajute să alegi şamponul potrivit tipului tău de păr. Totodată, dacă ai părul foarte gras, evită să te speli zilnic pe păr.
Dacă şamponul tău pentru mătreaţa conţine gudron, să ştii că acesta poate decolora părul blond, cenuşiu său alb. Prin urmare, dacă ai părul deschis la culoare, medicul dermatolog îţi recomandă să alegi un şampon care nu conţine gudron.
Mai mult, şamponul cu gudron poate face scalpul sensibil la lumina soarelui. De aceea, dacă foloseşti un astfel de şampon pentru mătreaţă, este important să îţi protejezi pielea capului de razele soarelui şi să porţi o pălărie sau să stai cât mai mult la umbră,.
Pentru majoritatea oamenilor, mătreaţa nu necesită asistenţă medicală. Cu toate acestea, în cazurile mai grave care se manifesta prin mâncărime şi abundentă mătreţii, poate fi vorba despre o afecţiune medicală care necesită un consult de specialitate – dermatită seboreică, psoriazis, infecţii fungice ale scalpului sau exeme.
Astfel, daca simptomele nu se ameliorează nici după utilizarea unui şampon pentru mătreaţă, este recomandat să consulţi un medic dermatolog care va pune diagnosticul şi va recomanda tratamentul adecvat.