Fie că suferi din cauza nodulilor tiroidieni, fie că ești doar îngrijorată de faptul că ai putea să ai pe viitor, cel mai bine este să te informezi în privința lor, mai ales că nu toți nodulii tiroidieni sunt și cancerigeni. Iată când este cazul să te prezinți la medic!
Nodulii tiroidieni sunt formațiuni solide sau pline cu fluide care se formează la nivelul tiroidei, majoritatea fiind benigni. Doar un mic număr de noduli tiroidieni sunt cauzați de cancerul tiroidian. Aceștia pot fi depistați doar în cazul unei examinări medicale de rutină.
Din ce cauză apar nodulii tiroidieni
Principalul factor de risc în apariția nodulilor tiroidieni îl reprezintă lipsa iodului sau iodul insuficient din alimentație. Pe lângă deficitul de iod, o altă cauză poate fi dezvoltarea în exces a țesutului tiroidian normal (adenomul tiroidian).
Inflamația cronică a glandei tiroide, gușă multinodulară, chisturile tiroidiene sau cancerul tiroidian sunt afecțiuni care se manifestă cu noduli tiroidieni.
Simptome care anunță prezența nodulilor tiroidieni
Conform studiilor în materie, se pare că femeile sunt mai predispuse să dezvolte afecțiuni tiroidiene, estimările arătând că 1 din 8 femei va avea probleme cu tiroida de-a lungul vieții. De aceea, se recomandă ca simptome aparent banale precum oboseala, depresia, modificări în greutatea corporală să nu fie trecute cu vederea, deoarece ar putea fi primele semne ale unei afecțiuni endocrinologice, care sunt însoțite nodulii tiroidieni. Acestora li se pot adăuga simptome precum: umflături vizibile sau palpabile sub bărbie, dificultăți respiratorii sau de deglutiție, tremor, nervozitate, ritm cardiac accelerat sau neregulat ori transpirație în exces.
Ce-i de făcut?
În cazul în care manifești unul dintre simptomele enumerate mai sus sau suspectezi că ai noduli tiroidieni prezintă-te la medicul endocrinolog. Acesta va fi cel mai în măsură să-ți pună diagnosticul corect.
Pe lângă consultul clinic, este necesar să se efectueze investigații paraclinice: analize de laborator, ecografia tiroidiană, scintigrafie tiroidiană și punctie – biopsie cu ac subțire a nodulilor.
Puncția biopsie cu ac subțire este o investigație care arată natură nodulilor
În cazul nodulilor tiroidieni, o patologie relativ frecventă, ei fiind prezenți, conform studiilor epidemiologice, la până la 30% din populație, dintre investigațiile necesare pentru aprecierea naturii nodulului tiroidian, cea mai importantă este puncția cu ac subțire. Este o investigație simplă, devenită o investigație de rutină în ultimii ani, prin care, cu ajutorul unui ac subțire atașat la o seringă, se extrag prin aspirație celule din nodulul tiroidian, celule ce vor fi trimise la laborator pentru examen citologic.
Atenție! Puncția cu ac subțire este o investigație necesară pentru majoritatea nodulilor tiroidieni mai mari de 1,5 cm.
În funcție de rezultatul puncției, nodulii tiroidieni se vor încadra în categoriile: benign, probabil malign sau nedeterminat. E bine de știut că procentul de noduli maligni variază între 4-10%. Așa că una dintre principalele probleme ridicate de un nodul tiroidian este necesitatea excluderii caracterului malign. Diagnosticate la timp, cea mai mare parte a cancerelor tiroidiene au un prognostic foarte bun, fiind vindecabile prin metode chirurgicale si radioiodoterapie.
De aceea este foarte importantă depistarea cât mai precoce a acelor noduli tiroidieni cu risc și îndrumarea pacientului către intervenția chirurgicală.
Când e cazul să revii la medic
În cazul categoriilor benign și nedeterminat, medicul specialist în endocrinologie îți va recomanda monitorizarea ecografică la 6/12 luni. În cazul categoriei suspect malign (papilar/ folicular/ medular), atitudinea indicată este cea chirurgicală, constând în tiroidectomie totală. Dacă diagosticul citologic se confirmă, următorul pas va fi terapia ablativă a resturilor tisulare tiroidiene cu I131, în secția de terapie nucleară.
În luna decembrie, la Sanador, beneficiezi de pachetul Evaluare tiroidă la un preț special. Pachetul include o consultație endocrinologie și o ecografie tiroidă.