(P) Tot ce trebuie să știi despre cancerul mamar

Sănătatea este bunul cel mai de preț, iar îngrijirea ei reprezintă prioritatea fiecărei femei.

(P) Tot ce trebuie să știi despre cancerul mamar

Simboluri ale feminității și maternității, sânii sunt puncte sensibile în organism și, de aceea, trebuie controlați periodic. Scopul acestor controale? Depistarea precoce a unor afecțiuni specifice, dintre care cea mai gravă și, din păcate, des întâlnită, este cancerul mamar.

Ce este cancerul mamar


Cancerul la sân sau cancerul mamar reprezintă un tip de cancer localizat în ţesuturile sânului, de obicei, la nivel de lobuli (glande care produc laptele) sau ducte  (tubuli ce transportă laptele către mamelon). În prezent, se estimează că o femeie din opt (pentru grupa de varsta 80+) se va confrunta cu o formă de cancer mamar, iar la noi în țară această boală ocupă primul loc în patologia oncologică feminină. Deși, apare cel mai frecvent la femeile de peste 45 de ani, incidența bolii la persoane tinere este în creștere.

Simptomele cancerului mamar

Majoritatea femeilor observă ca prim simptom de cancer mamar apariția unui nodul sau a unei zone de țesut îngroșat la nivelul sânilor. Primul și cel mai rapid pas care trebuie făcut într-o astfel de situație este un control urgent la medic pentru determinarea naturii acestor formațiuni. Aproape 90% dintre noduli nu sunt de natură canceroasă, însă, este nevoie de confirmarea acestui lucru. Alte simptome care pot apărea și care indică posibilitatea unui cancer mamar sunt: 

  • modificări în dimensiune sau forma sânului;
  • erupţii cutanate și iritații pe mamelon;
  • deformarea pielii sânului (adâncituri, îngroșări de țesut);
  • retracție de mamelon;
  • secreţie eliminată prin mamelon;
  • apariția unei umflături în sân sau în zona subraţului
  • durere persistentă la nivelul sânului
  • îngroşarea sau înroşirea pielii în zona pieptului

Diagnosticul de cancer mamar

Metode de depistare a bolii

Pentru depistarea cât mai precoce a formațiunilor canceroase formate la nivelul sânului, o femeie trebuie să facă ecografii de sân și, în funcție de vârstă sau fond genetic, și mamografii.

Ecografia mamară este o investigație non-invazivă a sânului cu ajutorul ultrasunetelor, recomandată, în general, femeilor sub 40 de ani, pentru depistarea precoce sau urmărirea anumitor afecțiuni mamare. 

Este bine ca fiecare femeie să efectueze această investigație, iar, după vârsta de 30 de ani, s-o repete anual, chiar în lipsa vreunui simptom. Sunt disponibile clinici specializate pentru ecografie de sân în București și în celelalte orașe din țară, așa că, nu există niciun motiv pentru care un control de acest fel să fie amânat.

Screeningul este completat de mamografie, o investigație imagistică prin care se pot depista noduli sau chisturi mamare și care este recomandată după vârsta de 40 de ani. Dacă în urma acestui screening pentru cancer de sân se observă formațiuni, depuneri sau anomalii, se poate realiza o biopsie aspirativa pentru confirmarea citologică. Aceasta va fi urmată de confirmarea morfologică și de caracteristica biologică a tumorii.

Metode pentru determinarea extinderii cancerului mamar

Dacă sesizezi vreuna dintre simptomele prezentate, programează-te pentru un consult medical complet, care să stabilească un diagnostic. Se impune efectuarea unei radiografii de cutie toracică, tomografie computerizata pentru regiunile cap, torace, abdomen si pelvis, ecografii abdomen și glandă tiroidă, RMN și alte investigații recomandate de medic, în funcție de situația specifică a fiecărei paciente.

Metode pentru determinarea particularităților organismului pacientei 

În vederea diagnosticării complete, ca să poată fi prescris un tratament adecvat, se impun analize și teste precum indicii imunologici și homeostazia hormonală. Astfel, se depistează existența altor afecțiuni care trebuie să fie luate în calcul atunci când se compune schema de tratament: tiroidiene, hepatice, ginecologice, renale, cardiace.

Tratament pentru cancerul mamar

Principalele tipuri de tratament pentru cancer mamar sunt: 

Intervenția chirurgicală

Aceste intervenții sunt de două tipuri: chirurgie conservatoare (tumora este extrasă și se ține seama, pe cât posibil, de păstrarea sânului) și mastectomie, care implică îndepărtarea totală a sânului. După o mastectomie, se poate efectua o intervenție chirurgicală de reconstrucție mamară. 

Radioterapia

Un alt tip de tratament este radioterapia. În acest caz, se apelează la radiații ionizante, care să distrugă celulele canceroase. Se recomandă ca tratament inițial sau ca o continuare a altor tratamente precum chirurgia conservatoare sau mastectomia.

Terapia sistemică

Acest tip de tratament pentru cancerul mamar diferă în funcție de stadiul bolii și cuprinde un mix de terapii: chimioterapie, terapii endocrine și terapie țintită.

Orice femeie trebuie să fie conștientă de importanța depistării din timp a simptomelor de cancer mamar și să efectueze controlul medical periodic, alături de investigațiile specifice: ecografie mamară și, dacă este cazul, mamografie. Pentru că este vorba despre o afecțiune gravă, când este depistată o formă de cancer de sân, pacienta trebuie să beneficieze de servicii medicale performante și de sprijinul celor apropiați.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din health & diet