Trecerea timpului, însoțită de un stil de viață haotic, ce presupune atât o alimentație incorectă, cât și sedentarism, anumite vicii (fumatul sau consumul de alcool) și un nivel ridicat de stres, conduc la creșterea riscului apariției unui AVC – afecțiune extrem de periculoasă, ce reprezintă a șasea cauză majoră de deces la nivel mondial.
Acesta poate fi de două feluri: AVC ischemic și AVC hemoragic. Primul tip este cel mai cunoscut, fiind întâlnit în 80-85% dintre cazurile de accidente vasculare cerebrale. De asemenea, este și cel mai periculos, deoarece irigația sanguină a creierului este întreruptă brusc.
Accidentul vascular cerebral ischemic necesită tratament imediat, astfel încât viața bolnavului să fie salvată, iar consecințele nefaste să fie diminuante.
Ce este AVC-ul ischemic și care sunt simptomele sale?
Accidentul vascular cerebral ischemic este produs de un cheag de sânge care blochează circulația sângelui dintr-o zonă anume a creierului. Cheagul de sânge se poate dezvolta fie într-o arteră îngustată care irigă creierul, fie în arterele din circulația cerebrală, după ce a migrat de la nivelul inimii sau din altă parte a corpului.
În cazul acestui tip de AVC, semnele și simptomele apar treptat, în câteva ore, de regulă în jumătatea corpului opusă celei din creier unde s-a format cheagul de sânge (de exemplu, un AVC în partea stângă a creierului oferă simptome pe partea dreaptă a corpului).
Dintre cele mai frecvente semne care anunță un accident vascular cerebral ischemic se pot menționa:
În situația în care se formează un cheag mare de sânge (infarct cerebral sau accident ischemic constituit), simptomele apar brusc și se instalează în decurs de câteva secunde, fiind o consecință a distrugerii neuronale în regiunea lezată.
Pe cine poate afecta AVC-ul ischemic?
De regulă, accidentul vascular ischemic afectează persoanele în vârstă. Acesta survine în mod normal dimineața, la trezire, când bolnavul constată existența unui deficit neurologic, însoțit de amorțeală, slăbiciune sau paralizie a feței sau a unuia dintre membre.
Nici persoanele tinere nu sunt ferite de această nemiloasă afecțiune. Atât stresul, cât și tensiunea arterială neținută sub control, alimentația nesănătoasă și anumite tulburări ale coagulării sângelui ereditare (trombofilii) pot favoriza apariția AVC-ului, numărul cazurilor în rândul pacienților tineri dublându-se în ultimii ani.
Ce trebuie făcut în cazul apariției unui AVC ischemic?
De îndată ce unul sau mai multe dintre simptomele AVC-ului își fac apariția este obligatoriu să se apeleze la serviciul de ambulanță.
Timpul de reacție este extrem de important. Tromboliza intravenoasă este eficientă dacă este administrată în cel mult 4 ore jumătate de la instalarea accidentului vascular cerebral ischemic. După depășirea acestui interval, riscul de sechele și de imobilizare la pat crește substanțial.
Fiecare minut înseamnă neuroni pierduți, de aceea se impune apelarea la ajutor de specialitate cât mai repede cu putință. Pacientul, odată ajuns într-o clinică de recuperare AVC, va primi toate îngrijirile necesare și va beneficia de un plan de tratament adaptat nevoilor sale individuale.
Ce presupune recuperarea după un AVC ischemic?
Accidentul vascular cerebral este o cauză majoră de dizabilitate, conform OMS, în fiecare an aproape 5 milioane de persoane rămânând cu deficiențe neurologice permanente în urma acestei afecțiuni.
Majoritatea acestor pacienți au indicație pentru recuperare post AVC – un proces care are rolul de a ajuta bolnavul să devină independent și de a-i asigura o calitate sporită a vieții.
Recuperarea după AVC nu poate reface zonele afectate ale creierului, dar poate ajuta pacienții să-și recapete aptitudinile pierdute și să dezvolte noi metode de compensare a leziunilor cerebrale ireversibile. Un fenomen interesant este neuroplasticitatea, capacitatea creierului de a schimba structura și funcția, prin realizarea unor noi conexiuni.
Practic, cu ajutorul recuperării, cei care au suferit un accident vascular cerebral au șansa la o viață normală, învățând iar cum să desfășoare anumite activități și cum să comunice cu cei din jurul lor.
Unde se poate apela la servicii de recuperare post AVC în România?
În România există mai multe clinici care oferă servicii de recuperare după accident vascular cerebral. Una dintre acestea este Polaris Medical, un spital ultra-modern amplasat într-un cadru natural unic de 58.000 de metri pătrați, în județul Cluj.
Polaris Medical aplică un concept terapeutic eficient, cel de abordare multidisciplinară. Astfel, integrează perfect mijloacele de tratament tradiționale, cu cele moderne și cu cele de recuperare pentru minte și suflet.
Dintre noile metode de reabilitare post AVC utilizate în cadrul clinicii se pot menționa: CIMT (Constraint-Induced Movement Therapy), BWSTT (Body-Weight Supported Treadmill Training), stimularea electrică neuromusculară transdermală, stimularea magnetică transcraniană, reabilitarea prin realitatea virtuală etc.