Uneori reusim să pregătim acasă ce ne place, alteori preferăm un tort la comanda – in Bucuresti ni se oferă multe opțiuni, de exemplu. Iată cele mai populare 10 deserturi de pe glob.
-
Cupcakes (Brioșe) – SUA
O brioșă este o mică prăjitură coaptă într-o formă rotundă, ca o cană, de aici și termenul de cupcake (cup = cană, cake = prăjitură, în engleză). Prima dată a fost menționată într-o carte de rețete din 1796, în SUA.
-
Tiramisu – Italia
O invenție relativ recentă, dar cu statut „iconic’. În traducere și adaptare din italiană înseamnă „Înveselește-mă!’, „Ridică-mi moralul!’. O referire la efectele zahărului, lichiorului și cafelei pe care le conține.
Originile sale sunt disputate de două zone din Peninsulă. Veneto și Friuli-Venezia Giulia se luptă pentru acest statut. Se pare totuși că tiramisu a fost creat în Veneto în anii 60-70. Prima rețetă a fost fără alcool, dar modificările ulterioare au îmbunătățit calitatea prăjiturii.
Recomandare cofetărie București
Tiramisu se realizează inclusiv sub formă de tort la comanda. Tort Tiramisu nu poate fi găsit în orice cofetarie – București e un oraș cu multe laboratoare care executa deserturi pe comanda, acolo puteti gasi eventual Tort Tiramisu.
In acest context, site-ul de stiri locale Bucurestiri.ro a publicat recent un articol foarte interesant cu titlul Recomandare cofetarie Bucuresti – cele mai bune deserturi din oraș‘ – o lectură necesară pentru fanii deserturilor din Capitală.
-
Mousse – Franța
O cremă ușoară, aerată, pufoasă, care provine din Franța secolului al XVIII-lea. Cuvântul „mousse’ însuși înseamnă „cremă’, iar textura sa aerată vine de la bulele de aer din interior. Se face cu albușuri bătute sau frișcă și poate avea arome diverse, de ciocolată, vanilie sau căpșune.
Cea mai celebră este, desigur, cea de ciocolată. Deși inventatorul ei nu este cunoscut, prima mousse de acest gen a apărut în secolul al XIX-lea. Întâi a fost exclusiv o specialitate din restaurantele franțuzești, apoi a depășit granițele Hexagonului, ajungând în America, Regatul Unit și apoi în restul lumii. În prezent se bucură de o popularitate incredibilă pe tot globul și se găsesc chiar și sub formă de tort la comandă, în cofetărie – București are multe soluții în acest sens.
-
Brownies (Negrese) – SUA
Delicioase, cu o consistență densă, bogată în ciocolată, iubitele negrese sunt printre cele mai populare deserturi. Americane și nu numai. Ar fi fost inventate în 1893, pentru o expoziție. O altă legendă spune că au apărut din greșeală! O bibliotecară a uitat să pună praf de copt într-o prăjitură cu cacao. A rezultat astfel ceea ce numim acum negrese.
Unii le preferă cu interiorul moale și cremos, alții aerate și bine coapte. Ciocolate trebuie să fie de calitate bună, neagră și puțin amară. Există numeroase varietăți de negrese, cu nuci, chipsuri de ciocolată, fistic sau chiar chili!
O variantă delicioasă de brownie cu ciocolată găsim pe www.Magicake.ro. Are blat cu ciocolată neagră italiană, unt 82% grăsime, ouă, cacao, vanilie, cremă de brânză și portocale sau cu merișoare și nucă. Perfect și la îndemână, în cofetărie – București.
-
Doughnuts (Gogoși) – SUA
Arheologii au găsit urmele unor prăjituri prăjite, cu găuri la mijloc, pe care le-au atribuit amerindienilor, dar nu au concluzionat cum le-ar fi putut crea pe atunci. Așa că originile gogoșilor sunt creditate a fi mai curând în Olanda, de unde pelerinii le-au dus ulterior în State.
În variantele de început, erau făcute cu prune, stafide sau mere la mijloc. În timpul Primului Război Mondial, erau consumate de soldații americani care luptau peste mări și țări, pentru ale aminti de casă.
Popularitatea gogoșilor a crescut în anii 50-60, când au apărut lanțurile de magazine celebre, precum Krispy Kreme și Dunkin Donuts.
Ce sunt macarons
-
Macarons – Franța
Aceste mici prăjituri-sandwich cu cremă la mijloc sunt foarte ușoare, cu exterior crocant. Au fost făcute pentru căsătoria Ducelui de Orleans, care a devenit apoi Regele Henric al II-lea al Franței. Sunt cel mai popular desert din Paris, dar au cucerit întreaga lume. Au luat diverse forme și arome, în funcție de preferințele fiecărui popor.
-
Sundae (Înghețată cu fructe și sirop) – SUA
Alături de Banana Split, e unul dintre cele mai populare deserturi pe bază de înghețată. Se servește într-o cupă, cu sirop de fructe sau sos. Cele mai populare variante de topping sunt căpșune, caramel și ciocolată. Se mai pot adăuga cireșe, frișcă, nuci.
Una dintre poveștile legate de originea sa provine din Illinois. Legea interzicea vânzarea sucurilor duminica, așa că a apărut alternativa. În loc de sucuri, se vindea înghețată cu siropul folosit pentru a face sucuri pus peste.
-
Milkshake – SUA
Datează din 1885 și inițial a fost o băutură cu whiskey, similară cu eggnog-ul, folosită ca un remediu pentru sănătate. Azi, milkshake-ul este o cremă de lapte aromat cu înghețată, servit rece și decorat cu diverse dulciuri.
Țările în care este cel mai popular sunt SUA, Australia și Regatul Unit. Variante inspirate de milkshake sunt disponibile în țările din toată lumea, personalizate după preferințe. Pot include mocha, mango, cafea, chiar și alcool, cum era rețeta inițială.
Brioșe la comanda în București
Popularitatea brioșelor este dată de faptul că se coc foarte rapid și pot fi extrem de variante, de la aluat până la cremele de deasupra. Pot avea aromă de vanilie, cacao, pot avea inserate fructe în aluat. Pot fi glazurate cu creme de toate felurile, de la caramel sărat la fistic și de la ciocolată la fructe.
Brioșa este foarte populară și în România, unde poate fi găsită la cele mai bune ateliere de dulciuri artizanale. Sunt multe exemple de laboratoare de cofetarie care fac briose în Bucuresti, cele mai bune pe care le-am testat sunt cele de la Magicake, brioșe pufoase decorate cu cremă de mascarpone sau de ciocolată italiană, unele chiar personalizate pentru evenimente speciale.
Apropo de evenimente, briosele se integrează foarte bine într-un candy bar de botez sau candy bar de nuntă.
Cum se fac churros
-
Churros – Spania
Este un aluat prăjit în ulei, foarte crocant și aromat, îmbrăcat în zahăr cu scorțișoară. Popularitatea sa este în creștere, în special în Spania și țările din America Latină. A fost inventat de ciobanii iberici care îl făceau într-o tigaie, deasupra focului, în aer liber. Se servește însoțit de ciocolată caldă sau cafea.
În unele zone se înmoaie în ciocolată topită. Cele mai cunoscute cafenele care vând churros sunt la Madrid, iar varianta din Sud, în Sevilla, este considerată mai delicată și aerată.
În Cuba se umplu cu guava, un fruct tropical, în Mexic cu dulce de leche, o cremă asemnănătoare caramelului. În Uruguay se folosește chiar brânză!
Churros găsim și în cofetărie – București are câteva astfel de locații, unde putem savura un desert ca-n inima Spaniei.
-
Mochi – Japonia
Este un produs din făină de orez, extrem de important în bucătăria și cultura japoneză. Prepararea lui este lungă și destul de complicată. Chiar dacă originile sale se regăsesc în China, mochi este asociat de secole cu Japonia. Întâi a fost un desert al aristocrației, apoi a devenit un preparat specific festivităților religioase, deoarece oamenii credeau că aduce sănătate și noroc.
Are multe culori, care îl fac foarte atractiv, și e umplut cu diverse ingrediente, de la fructe până la înghețată. Are o textură elastică și e servit de obicei alături de ceai verde.