Ultimii ani au adus cu ei modificări serioase la nivel de sustenabilitate, un concept care promovează utilizarea materialelor de calitate, durabile și cu un impact cât mai mic asupra mediului înconjurător.
Chiar și în construcții este inoculată ideea de sustenabilitate, drept pentru care discutăm acum despre materialele sustenabile pe care le poți folosi în 2021 pentru domeniul amenajărilor interioare.
Cărămida este probabil unul dintre cele mai utilizate materiale de construcții, iar acest lucru se datorează în principal caracteristicilor foarte bune de rezistență și durabilitate. Poți găsi cărămidă de orice tip în gama de materiale de constructii de la Mathaus, acolo unde poți vedea toate caracteristicile de care ai nevoie pentru a ști ce tip de cărămidă să alegi. Cărămida este un material prietenos cu mediu, deoarece este realizat din argilă arsă, iar descompunerea ei nu se realizează cu efecte nocive asupra mediului înconjurător.
La nivel de sustenabilitate, lemnul oferă cele mai importante avantaje. Lemnul este un material din care poate fi prelucrat un număr foarte mare de produse pentru amenajări și chiar pentru construire efectivă, drept pentru care acesta va continua să fie exploatat și în următorii ani.
Parchetul, plantele, blaturile, mobila, toate aceste lucruri sunt destinate amenajărilor interioare din casele noastre iar majoritatea utilizatorilor le preferă prin prisma materialului și a caracteristicilor. Chiar dacă treptat au apărut pardoseli cu mult mai eficiente, poate, sau mai scumpe, lemnul este preferat pentru acestea tocmai datorită căldurii, a esteticii și a faptului că este un material natural, perfect pentru orice locuință.
Deși în ultimii ani sticla a fost un material mai rar utilizat, se constată totuși o creștere la nivel de preferințe și în cazul acestui material. Deși există situații clare în care sticla poate fi înlocuită cu materiale similare (cum ar fi spre exemplu cazul siguranței copiilor în exploatarea suprafețelor mari, vitrate), în restul situațiilor deja utilizatorii iau revenirea la elemente de sticlă.
Materialele textile au revenit la modă mai mult decât oricând, iar acest lucru se vede cel mai puternic în tendințele home&deco și amenajări interioare. Textilele din materiale naturale, pe cât posibil organice, sunt foarte apreciate datorită durabilității și comportării în timp. Covoarele sintetice sunt înlocuite treptat de covoarele din lână, iar acest lucru a început de câțiva ani și cu siguranță va continua trendul ascendent și în perioadele care urmează.
Textilele oferă un mediu călduros și primitor și oferă varietate și diversitate. Vopsite cu vopseluri naturale, majoritatea extrase chiar din plante, textilele pentru decorarea locuințelor scot în evidență farmecul casei, dar și zonele pe care se pune accentul cel mai mult.
Pe de altă parte, în cazul perdelelor și a draperiilor, acestea au înlocuit cu succes chiar și cele mai moderne soluții de acoperire a suprafețelor vitrate, cum ar fi storurile sau jaluzelele moderne.
Piatra naturală în toate formele sale reprezintă un material deosebit de important pentru nișa home&deco. Blaturile din granit, travertin sau marmură, treptele și contratreptele sau pardoselile cu adevărat durabile sunt elemente de arhitectură care fac parte integrantă din amenajările interioare. În plus, placările murale sau orice alt tip de amenajare cu piatră naturală pot schimba în totalitate modul în care arată locuința, drept pentru care piatra naturală este în tendințe și pentru anul 2021, oferind o soluție durabilă și sustenabilă de decorare.
Materialele naturale vor fi folosite cu siguranță întotdeauna, deoarece acestea garantează nu doar frumusețea aferentă amenajărilor, ci și durabilitatea în timp a lucrărilor. Un impact inexistent asupra mediului și a sănătății umane, prețuri mai mici față de materialele noi și inovative, acestea sunt avantaje directe pe care materialele sustenabile le oferă utilizatorilor, drept pentru care și în 2021 segmentul de amenajări interioare se va bucura pe deplin de acestea.