(P) Tehnologii de ultimă oră pentru tratarea afecțiunilor neurologice

(P) Tehnologii de ultimă oră pentru tratarea afecțiunilor neurologice

Bolile neurologice pot afecta creierul, măduva spinării și nervii periferici din organism, putând conduce la apariția epilepsiei, bolii Parkinson, tulburarilor neurodegenerative, sclerozei multiple și multor altor afectiuni.

Acestea pot afecta capacitatea de locomotie, gandirea, memoria și abilitățile de comunicare, cu impact asupra calității vieții și a autonomiei persoanei afectate.

În timp ce unele afecțiuni pot apărea mult mai devreme în viață cum ar fi paralizia cerebrală, alte afecțiuni neurodegenerative cum ar fi boala Alzheimer sau boala Parkinson devin simptomatice tardiv.

Datorită progreselor realizate în domeniul medicinii, multe afecțiuni neurologice pot fi tratate folosind tehnologii și tehnici de ultimă generație, toate acestea fiind realizate în clinici moderne cu personal specializat și instruit constant.

Tipuri de tratament

În funcție de tipul afecțiunii neurologice, de severitatea și localizarea acesteia, medicul specialist poate recomanda tratament medicamentos sau in cazuri selectionate, chirurgical.

Tratament chirurgical

Dacă specialistul a recomandat tratamentul chirurgical pentru tratarea sau ameliorarea afecțiunii neurologice, atunci este recomandat să mergeți la un neurochirurg experimentat în operații neurochirurgicale minim invazive, care oferă un rezultat mult mai bun și asigură un timp de recuperare mult mai rapid.

Spre deosebire de chirurgia tradițională care necesită de obicei o incizie mare, tehnologia minim invazivă folosește de obicei un tub flexibil, dotat cu o sursă de lumină și cameră video la capătul lui pentru a accesa zona afectată.

Deoarece instrumentele folosite în chirurgia minim invazivă au o dimensiune mică, inciziile au de obicei mărimea unei monede, iar în unele cazuri se pot folosi chiar orificiile naturale ale corpului cum ar fi nările sau gura pentru a ajunge la zona dorită.

Datorită inciziilor mici și folosirea orificiilor naturale ale corpului, timpul de recuperare este mult mai scurt, rezultatul cosmetic este mult mai bun prin prezența unor cicatrici de mici dimensiuni, iar riscul de apariție a anumitor complicații este mai redus.

Tratament nechirurgical

În timp ce unele afecțiuni neurologice necesită intervenție chirurgicală, altele pot fi tratate doar prin medicamente, reabilitare sau alte terapii, scopul fiind modificarea evolutiei bolii, ameliorarea simptomelor și îmbunătățirea calității vieții.

La fel ca și în cazul tratamentului chirurgical, progresele medicale și tehnologice prezente în tratamentul nechirurgical pot fi folosite pentru tratarea anumitor afecțiuni cum ar fi epilepsia, scleroza multiplă, boala Parkinson și multe altele.

Tratamentul medicamentos

Beneficiind de progresele realizate în industria farmaceutică, medicul specialist poate recomanda tratamentul medicamentos pentru a influenta evolutia bolii si pentru a controla simptomele cauzate de unele afecțiuni neurologice, cum ar fi:

  • Tratamentele antiepileptice, care ajută la oprirea sau gestionarea mai bună a crizelor epileptice;

 

  • Tratamentele imunomodulatoare utilizate pentru scleroza multipla care au rolul de a incetini progresia bolii si acumularea de dizabilitate.
  • Tratamente imonomodulatoare si imunosupresoare in alte boli neurologice autoimune, fie cu afectare a sistemului nervos central, fie a sistemului nervos periferic.

 

  • Medicamente dopaminergice care sunt folosite în principal la tratarea bolii Parkinson, și pot reduce anumite simptome cum ar fi rigiditatea,bradikinezia (misarile lente), tremorul si tulburarea de mers.

 

  • Tratamente antidepresive care modifica disponibilitatea anumitor neurotransmitatori de la nivelul creierului, utilizate preferential in domeniul psihiatriei.

 

Tratamentul cu radiații

Tratamentul neinvaziv cu radiații este deseori recomandat pentru tumorile cerebrale greu de accesat sau de mici dimensiuni.

În funcție de caz, specialistul poate recomanda fie tratamentul bazat pe radiochirurgie, fie cel bazat pe radioterapie.

Atât radiochirurgia cât și radioterapia trimit radiații direct în zona afectată, diferența dintre cele două fiind intensitatea radiațiilor și durata tratamentului.

Stimulare cerebrală

Stimularea cerebrală poate fi recomandată pentru anumite afecțiuni neurologice cum ar fi epilepsia sau boala Parkinson, atunci când medicamentele nu mai au efectul dorit si cand boala este avansata.

Acest tip de terapie activează sau inhibă anumite părți ale creierului prin electrozi implantati la nivelul creierului sau noninvaziv, prin electrozi situați pe scalp.

Toate aceste opțiuni împreună cu cele legate de reabilitare, controlul durerii și schimbări ale stilului de viață, au la bază numeroase studii efectuate de-a lungul anilor, domeniul medical aflându-se într-un progres constant, oferind astfel o viață cât mai lungă și sănătoasă persoanelor afectate

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din health & diet