(P) Te-ai mutat într-un apartament tip studio? Iată 10 idei de amenajare!

Te-ai mutat de curând într-un apartament tip studio și acum îți revine provocarea de a amenaja spațiul, în așa fel încât să ai parte de o locuință estetică și confortabilă?

Ei bine, conceptul de apartament studio îmbină armonios livingul, dormitorul, zona de dining sau chiar și bucătăria, în ideea obținerii unui spațiu deschis și multifuncțional. Descoperă, în cele ce urmează, cum ar trebui să abordezi amenajarea unui apartament de tip studio, dar și câteva idei sugestive ce sperăm să-ți fie de folos dacă plănuiești reorganizarea decorului unui apartament studio. 


Stabilește o strategie de amenajare 

Spre deosebire de configurația apartamentelor obișnuite, cu pereți despărțitori între încăperi, amenajarea unui apartament studio open space trebuie abordată într-o manieră diferită. Strategia de amenajare a unui astfel de apartament constă în desconsiderarea funcțiilor camerelor propriu-zise și orientarea spre nevoile tale. Ulterior, poți stabili în apartamentul open space câteva zone de activități, ce țin locul clasicelor camere, precum bucătăria, zona de dining, livingul sau dormitorul. 


O provocare poate fi unificarea estetică a spațiului, pe măsură ce delimitezi zonele de activități. Însă acest echilibru vizual poate fi obținut prin folosirea schemelor cromatice potrivite, e elementelor ce delimitează spațiul și a schemei de iluminat interior. Ține cont, totodată, că apartamentul tip studio este o cameră destul de spațioasă, ce trebuie să îndeplinească funcțiile a cel puțin câteva camere. 

Dacă vrei să afli în ce consta amenajarea spațiului restrâns al unui apartament studio, în așa fel încât să-l poți transforma într-un cămin primitor, confortabil, aerisit și estetic, ți-am pregătit cele mai inspirate idei de amenajare.  

10 idei de amenajare a unui apartament tip studio 

Optează pentru lumină naturală

În amenajarea unui apartament tip studio este esențial să permiți luminii naturale să pătrundă în interior. Acest lucru va însemna să alegi materiale transparente pentru draperii și perdele. Lumina naturală are întotdeauna efectul de a mări vizual spațiul unei locuințe, însă dacă nu poți beneficia de ferestre luminoase, lumina artificială poate fi satisfăcătoare. 


Vopsește pereții în culori neutre 

Culorile neutre au avantajul de a reflecta mai bine lumina și, implicit, de a deschide vizual spațiul. De asemenea, te poți folosi de mici trucuri ce folosesc noțiuni din teoria culorilor, așa cum sunt contrastele. Contrastul dintre o culoare caldă precum galben, aplicată lângă o culoare rece precum verde, poate crea efectul de amplificare a spațiului din apartamentul tău studio. 

Integrează oglinzi în decor 

Iluzia de spațiu poate fi creată și prin intermediul oglinzilor, acestea fiind recunoscute pentru capacitatea lor de a reflecta lumina pretutindeni. Alege să montezi pe peretele opus ferestrei o oglindă mare sau mai multe oglinzi, pentru a mări vizual spațiul prin suprafețele lor perfect reflectorizante. 


Contrastează estetica prin culori puternice

Dacă ai impresia că folosirea culorilor neutre dau naștere unui apartament studio mult prea banal, poți alege să-l personalizezi, adăugând un strop de culoare. Chiar dacă albul și culorile neutre se potrivesc de minune într-un decor minimalist sau scandinav, nuanțele de gri închis sau albastru puternic pot avea un efect minunat în orice tip de amenajare interioară.  

Trage mobila spre centrul camerei

Apropierea pieselor de mobilier de centrul camerei, ușor depărtate de pereți, va avea un efect pozitiv în interiorul apartamentului tău tip studio. Îndrăznește să apelezi la acest truc de design interior și vei fi plăcut surprins să observi ce diferență estetică pot crea acei câțiva centimetri dintre spatele canapelei și perete. 


Alege piese de mobilier cu picioare

În apartamentele tip studio este ideal să profiți cât mai mult de spațiul de care dispui, fără a-l supraaglomera inutil. Piesele de mobilier cu picioare sunt o excelentă idee de amenajare în acest sens, întrucât nu acoperă integral suprafața de sub ele, așa cum o face mobilierul masiv. În acest fel, vei mai câștiga puțin spațiu, vizual vorbind, deoarece privirea nu se oprește la baza pieselor de mobilier. 

Integrează în decor mobilier multifuncțional 


Piesele de mobilier multifuncționale sunt la mare căutare în amenajarea apartamentelor mici, așa cum este și apartamentul studio. O astfel de amenajare are la bază elemente extensibile, modulare și pliabile, care să prezinte flexibilitatea necesară într-un spațiu limitat. Alege, astfel, paturi pentru dormitor cu spațiu de depozitare, colțare și etajere modulare, mese și fotolii extensibile, mese pliabile sau canapele extensibile. 

Delimitează zonele din apartament 

Așa cum am menționat anterior, într-un apartament tip studio nu camerele propriu-zise sunt importante, ci activitățile tale concrete. Însă pentru a delimita zone de interes într-un spațiu deschis este nevoie de separatoare vizuale, precum covoare sau corpuri de iluminat. 


Creează intimitate în spațiul studioului 

Cum spațiul apartamentului studio este open space, este nevoie de introducerea unor partiții pentru a crea astfel intimitatea necesară, cel puțin în spațiul dormitorului. Poți alege să separi patul din dormitor de zona pentru oaspeți prin intermediul unei biblioteci sau a unor rafturi suficient de înalte. O altă opțiune o reprezintă și paravanele, atâta vreme cât vei alege unul care să se integreze perfect în decor. 

Optează pentru un sistem de ventilație eficient 


Ventilația este un aspect important în interiorul unui apartament tip studio, mai cu seamă că nu există despărțitoare între bucătărie și restul zonelor de interes din locuință. Astfel, va trebui să achiziționezi o hotă performantă, care să elimine toate mirosurile neplăcute ce ar putea perturba vibe-ul din apartament. 

Atâta vreme cât vei ține cont de sugestiile noastre și vei aborda designul unui apartament tip studio într-o manieră subtilă, vei reuși să dai naștere unui decor primitor și funcțional, în care să te simți comod și relaxat. În fond, acesta este și scopul oricărei amenajări interioare! 

Sursa foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro