Frumusețea reprezintă azi mai mult decât un subiect al atracției. Este un atu, o valoare sau chiar cheia succesului. Industria frumuseții ia tot mai mult avânt și saloanele de înfrumusețare sunt din ce în ce mai frecventate. Frumusețea a devenit un must. Însă v-ați întrebat cât de sigure sunt saloanele pe care le frecventați?
Q: Când s-a lansat Enbio în România? Și ce aduce nou pe piață?
A: Enbio s-a lansat oficial în România în 2020 și aduce autoclave de cea mai înaltă clasă, cu ajutorul cărora instrumentele reutilizabile din saloanele de înfrumusețare, și nu numai, pot fi sterilizate și folosite în deplină siguranță. Spre deosebire de pupinel, metoda predominantă în România, Enbio pune la dispoziția saloanelor un dispozitiv medical de ultimă generație, care funcționează cu abur sub presiune, capabil să distrugă toate microorganismele patogene, inclusiv formele de spori, și să dovedească acest lucru nu numai prin schimbarea indicatorului de pe ambalajele în care sunt împachetate instrumentele pentru sterilizare (care nu ia în considerare toți factorii implicați în proces), ci și prin teste specifice, cum ar fi Helix, Bowie & Dick, și testele biologice, care conțin mostre de spori bacterieni (cele mai rezistente forme de bacterii) și care confirmă eliminarea lor. Spre deosebire de alte mărci de autoclave existente pe piață, Enbio oferă dispozitive cu un design mult mai atrăgător, cu dimensiuni mai mici, adaptate perfect necesităților saloanelor.
Q: Poți să ne spui mai multe despre ce este, de fapt, o autoclavă?
A: Este un dispozitiv care se închide ermetic, a cărui tehnologie de sterilizare este aburul sub înaltă presiune. E considerată cea mai eficientă metodă, deoarece aburul e capabil să distrugă toate microorganismele patogene, inclusiv sporii bacterieni, niște celule cu o rezistență deosebită în condiții nefavorabile. Nu pot fi eliminați doar prin dezinfectare sau cu orice tip de sterilizator. Aburul reușește să pătrundă în învelișul lor și să-i distrugă din interior. În consecință, instrumentele devin sterile.
Q: De ce este important să eliminăm și sporii?
A: Deoarece rămân pe instrumente și pot avea un impact negativ asupra sănătății persoanei care intră în contact cu ele. Cel mai periculos scenariu este atunci când, prin tăieturi, instrumentul intră în contact cu sângele.
Q: Sunt autoclavele obligatorii în saloanele de înfrumusețare?
A: Este siguranța deplină obligatorie în saloane? Dacă răspunsul este „da, atunci și autoclavele sunt obligatorii, deoarece doar ele garantează și dovedesc siguranța deplină. Evident, e important ca personalul salonului să se asigure că instrumentele sterilizate nu vor fi contaminate înainte de folosire. Autoclava Enbio are un ecran pe care se afișează statusul procesului de sterilizare. La sfârșitul fiecărui proces, se va afișa un mesaj care va confirma că sterilizarea a fost efectuată cu succes. Din acel moment, e responsabilitatea personalului să se asigure că vor fi folosite în siguranță. Noi recomandăm ca instrumentele să fie sterilizate în ambalaje și să fie deschise în fața clienților și folosite imediat. Evident, personalul salonului trebuie să folosească mănuși de protecție noi.
Q: Ce riscuri implică frecventarea unui salon care nu utilizează o autoclavă?
A: Există mai multe metode de sterilizare: sterilizator UV, sterilizator cu bile quartz, pupinel, autoclavă. Dintre toate, autoclava de clasa B – specific clasa deoarece există și clasele S sau N, inferioare – este cea mai eficientă metodă, garantând siguranța deplină. Este cert că în fiecare salon se folosește, sau ar trebui să se folosească, una dintre aceste metode. Însă ele nu oferă același nivel de eficiență și există riscul ca instrumentele să nu fie sterile și să transmită o infecție de la o persoană la alta. Printre infecțiile cel mai ușor transmisibile prin intermediul instrumentelor se numără cele fungice, hepatitele B și C, HIV. Și mulți dintre purtătorii de hepatita B, spre exemplu, nici măcar nu știu că sunt purtători. Multe persoane ne-au spus că au fost infectate cu micoze în urma tratamentelor cosmetice și nu au îndrăznit să-i comunice personalului salonului, deoarece s-au simțit jenate. Au preferat să nu mai meargă acolo și să fie mai atente în viitor la aspectul siguranței din saloane.
Q: Există norme legale care impun folosirea unei autoclave în saloane?
A: Conform unei comunicări a Ministerului Sănătății, saloanele au aceeași categorie de risc ca unitățile medicale. Prin urmare, s-a comunicat că începând din 1 ianuarie 2021 vor fi schimbate normele de igienă, nemodificate din 2007. Practic, autoclavele ar trebui să fie obligatorii în saloane.
Q: De ce ar trebui ca saloanele să aleagă autoclava Enbio?
A: Autoclava Enbio deține un certificat de conformitate CE în calitate de dispozitiv medical de clasa IIB, cu programe de sterilizare de clasa B, cea mai înaltă, reprezentând cea mai sigură metodă de sterilizare de pe piață. Cu autoclava Enbio se garantează siguranța instrumentelor folosite în saloane. Mai mult, Enbio a creat o hartă a saloanelor sigure, unde cei care folosesc autoclava noastră își pot marca salonul, beneficiind astfel de publicitate gratuită. Harta arată saloanele care practică cele mai stricte măsuri de siguranță, un punct de reper valoros pentru clienți.