De asemenea, majoritatea cramelor din țară organizează și tururi speciale pentru turiști, iar vizitatorii pot servi chiar și prânzul sau cina acolo, savurând preparate tradiționale. Dacă încă nu ți-ai ales destinația pentru weekend, îți recomandăm în acest articol câteva podgorii minunate, unde te poți relaxa în liniște.
Crama Lacerta
La doar 100 km de București se află Crama Lacerta, din județul Buzău. Aceasta cuprinde un salon de degustare, două terase pentru momente de relaxare, dar și o pivniță cu multe sortimente de vinuri. De asemenea, Crama Lacerta are și o curte mare, în care încap aproximativ 200 de persoane, așa că spațiul poate fi închiriat pentru diverse evenimente. Iar dacă ești pasionat de vinuri, poți face oricând o vizită la această cramă, pe baza unei programări. Vizitele includ plimbări prin cramă și podgorie, degustări de vinuri, dar și recomandări din partea somelierului.
Crama Rotenberg
Crama Rotenberg este un loc cu o arhitectură superbă. Pornită de la o ruină din centrul comunei Ceptura de Jos, numită Crama Veche, actuala cramă Rotenberg a fost reconstruită în 2007. Cu o grădină verde, plină de trandafiri și obiecte de artă, această cramă este locul perfect pentru o escapadă de weekend. Iar acolo te va aștepta Mihael Rotenberg, proprietarul cramei, care îți va fi și ghid. Crama are două beciuri suprapuse, ce permit un flux tehnologic gravitațional, în care vinul nu este agresat de pompe. Așa că dacă vei vizita această cramă, vei putea vedea și beciurile unde vinul se maturează în butoaie, pentru a putea fi ulterior îmbuteliat. Vizitatorii pot degusta patru sau șase tipuri de vinuri, însoțite de platouri cu brânzeturi, nuci și mere.
Crama Stirbey
Crama Știrbey găzduiește de peste 300 de ani vinurile familiei princiare. Această cramă a fost construită de Prințul Barbu Alexandru Stirbey, la începutul secolului XX, pentru prelucrarea strugurilor dintr-o suprafață de aproximativ 20 de hectare de vie. Astăzi, crama din Drăgașani este în continuare funcțională, însă reprezintă și o destinație turistică. Vizitele la Crama Stirbey includ degustarea mai multor vinuri, dar și a anumitor specialități oltenești.
Crama Cotnari
Crama Cotnari este una dintre cele mai impresionante din România, având peste 1 milion de sticle de vin, printre care și soiuri vechi de zeci de ani. In regiunea Moldovei, si mai ales la podgoria Cotnari sunt cultivate anual soiuri de struguri precum Tămâioasa Românească, Fetească Albă sau Grasa de Cotnari. Iar soiurile de vin produse la Crama Cotnari sunt exportate în toate colțurile lumii. De asemenea, iubitorii de băuturi nobile, care își doresc să se relaxeze departe de agitația din oraș, pot opta oricând pentru turismul viticol. Dacă ajungi pe plaiurile Moldovei, poți merge să faci o degustare de vin de la Cramele Cotnari, iar tot acolo poți lua și prânzul sau cina, într-un spațiu special amenajat.
Crama Murfatlar
Cei care își doresc să viziteze Dobrogea, pot face o oprire și la podgoria Murfatlar, care se întinde pe o suprafață imensă de 3000 de hectare. Clima de tip continental, verile călduroase și solul cernoziom oferă viței de vie o calitate deosebită, iar vinurile Murfatlar sunt renumite pentru aroma lor intensă. Vizitatorii pot degusta diverse sortimente de vin și pot savura un prânz tradițional, cu preparate specifice din acea regiune a țării. Însă, atracția principală a domeniului este colecția de vinuri vechi, unele dintre ele având chiar și o vechime de 40 de ani.
Așadar, o vizită la o podgorie din țară poate fi cea mai bună idee, dacă îți dorești să evadezi din cotidian, la final de săptămână. Iar dacă vrei să rămâi peste noapte, îți recomandăm să alegi o cramă care asigură și cazare vizitatorilor, astfel încât să te poți odihni regește, după degustarea băuturilor nobile.
Sursa foto: unsplash.com