(P) Ortodonția și tratamentele ortodontice

Ce este ortodonția? Este una dintre specializările stomatologiei care se dedică corectării unor anomalii apărute în poziția dinților și a structurilor înconjurătoare atât în scopuri funcționale, cât și în scopuri estetice.

(P) Ortodonția și tratamentele ortodontice

Această ramură a stomatologiei este una care tratează și diverse urgente stomatologice din cauza cărora pot apărea diverse probleme majore. 

Specializarea de ortodonție are ca obiectiv principal optimizarea funcției de masticație, respectiv creșterea durabilității dinților, pe lângă îmbunătățirea esteticii zâmbetului. Acest din urmă obiectiv este strâns legat de îmbunătățirea stimei de sine. De asemenea, o poziție inadecvată a dinților și a maxilarelor poate reprezenta cauza unor anumite tulburări funcționale. Suprapunerea dinților face mai dificilă curățarea acestora, ceea ce duce în mod inevitabil la apariția cariilor și la dezvoltarea unor boli ale gingiilor. Mai mult decât atât, o sănătate orală precară poate avea efecte negative și asupra stării generale de sănătate. 

Înainte de a consulta un medic stomatolog competent în vederea începerii unui tratament ortodontic, este nevoie să iei în considerare mai mulți factori. Trebuie reținut faptul că anumite anomalii dentare sau scheletice sunt corectate în mod avantajos prin tratamente ortodontice chiar în timpul pubertății sau chiar înainte de această perioadă. 

Durata unui tratament ortodontic poate varia de la câteva luni la câțiva ani chiar, iar printre factorii care influențează durata și rigurozitatea tratamentului se numără gravitatea problemei, obiectivele pe care le are tratamentul ales, vârsta pe care o are pacientul și starea de sănătate a acestuia ș.a. 

Printre cauzele anomaliilor apărute în ceea ce privește poziția dinților și a structurilor din jurul acestora se numără ereditatea, accidentele sau traumele de la nivelul dinților, de la nivelul maxilarelor sau la nivelul feței, postura inadecvată a limbii, precum și obiceiuri inadecvate precum suptul degetului. 

Persoanele care pot beneficia de un tratament ortodontic sunt cele care au dinții suprapuși, cele care au distanță prea mare între dinți sau au mușcătura deschisă (dinții nu se ating atunci când mestecă), persoanele care au anumite probleme respiratorii, precum și cele care prezintă o asimetrie a feței sau a zâmbetului, persoanele ale căror buze rămân despărțite atunci când se află în poziția de repaos. 

Este foarte important ca un pacient care prezintă oricare dintre cauzele pentru care este necesară intervenția ortodontică să aibă parte de un examen diagnostic adecvat pe care să îl efectueze un medic specialist stomatolog. Această examinare este una esențială pentru detectarea oricărei anomalii și pentru punerea în aplicare a unui plan adecvat astfel încât pacientul să beneficieze de un tratament optim.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din health & diet