(P) Nu știi cum să alegi culorile pentru casa ta? Iată 3 tehnici simple pentru un decor spectaculos

(P) Nu știi cum să alegi culorile pentru casa ta? Iată 3 tehnici simple pentru un decor spectaculos

Ai observat cum anumite combinații de culori au un puternic efect asupra dispoziției tale și reușesc chiar să transforme aspectul unei încăperi, făcând-o să pară mai spațioasă și mai primitoare? Unii spun că, pentru a realiza un decor armonios, fie că este vorba despre unul plin de vitalitate sau de unul care te îmbie la relaxare, ai nevoie de abilități speciale, poate chiar de talent și de un simț aparte al culorii. Nouă ni se pare că o astfel de prezumție este puțin exagerată, pentru că, în realitate, este mult mai simplu. Tot ce trebuie să faci este să optezi pentru una dintre tehnicile de mai jos:

Coordonarea culorilor

Este cea mai simplă soluție pentru a stabili culorile dintr-o cameră, pentru că îți permite să folosești ca sursă de inspirație un element de decor preferat. Poate fi vorba de un tapet cu imprimeu sau de materialul draperiei, de un tablou sau de covor. Oricare dintre aceste obiecte îți va oferi  practic cheia întregii strategii cromatice pentru o încăpere. Tot ce trebuie să faci este să analizezi cu atenție imprimeul și să identifici felul în care culorile din compoziție se raportează una la alta, în ce proporție sunt folosite, care sunt culorile de fundal și care sunt cele de accent.

De exemplu, să spunem că vrei să pui în dormitor o cuvertură cu o nuanță luminoasă de bleu pe fundal și cu un imprimeu roz. Folosește cuvertura drept ghid în alegerea culorilor pentru pereți și mobilier, astfel: nuanța de bleu de pe fundal se va regăsi pe pereți, iar rozul va fi prezent doar în câteva obiecte decorative sau piese de mobilier de dimensiuni mici.

Armonizarea nuanțelor neutre

Farmecul culorilor neutre stă în compatibilitatea lor naturală. Sunt ușor de asortat și poți obține cu ajutorul lor scheme cromatice armonioase, care inspiră la relaxare. Cel mai simplu mod prin care poți folosi neutrele într-o schemă cromatică este să… îți imaginezi o plajă. Da, chiar așa. Toate nuanțele acelea de crem, bej, alb fildeș, gri, taupe sau grej ale scoicilor, pietrelor și nisipului se vor potrivi de minune în livingul tău, mai ales dacă vrei să-l amenajezi într-un stil modern contemporan, minimalist sau rustic. O schemă cromatică neutră induce o stare de calm și se îmbină frumos cu elementele de decor din lemn sau piatră.

De exemplu, ai putea să vopsești pereții camerei de zi în alb crem, apoi să introduci în schemă un gri întunecat drept culoare de accent. Adaugă mobilă de la vivre.ro în nuanțe de bej nisipiu și un covor cu imprimeu negru-auriu, pentru un contrast atrăgător.

Mizează pe contrastul alb-negru

Combinația alb-negru este nu doar irezistibilă, ci și frecvent întâlnită în numeroase imprimeuri sau opere de artă. Tipică amenajărilor minimaliste, schema alb-negru poate anima cu succes și un decor contemporan, adăugându-i un plus de rafinament. Contrastul vizual puternic fascinează și dă un sentiment de satisfacție privitorului, evidențiază designul mobilierului și contribuie la crearea unei atmosfere armonioase.

Ca să obții o încăpere luminoasă și să mărești vizual spațiul, e suficient să vopsești pereții în alb crem și să alegi câteva dintre piesele de mobilier mai voluminoase într-un ton de alb antic. Apoi, cu ajutorul unor accente de negru (prezente în texturi diferite, precum lemnul, metalul, țesăturile, pentru a obține un aspect coeziv), poți completa un decor pe cât de simplu, pe atât de elegant. Nu este atât de ușor să greșești când lucrezi cu contrastul alb-negru, dar nu este nici imposibil. Ai grijă să nu exagerezi proporția de negru din încăpere și să nu te mulțumești cu piese de mobilier de slabă calitate, pentru că efectul nu va fi unul prea mulțumitor.

De asemenea, încearcă să te familiarizezi cu regulile de combinare a culorilor în funcție de roata cromatică pentru a te asigura că nu-ți asumi riscuri inutile și evită compromisurile când vine vorba de gusturile tale. Dacă nu-ți place o anumită combinație, chiar dacă este corectă din punct de vedere al teoriei cromatice, joacă-te cu nuanțele până când ești mulțumită. În definitiv, orice decor, oricât ar fi de echilibrat și elegant, nu-și va îndeplini rolul dacă nu te face să zâmbești mulțumită de fiecare dată când îl privești.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Unica.ro
catine.ro