(P) Nominalizat cea mai bună amenajare a unei locuințe private

De cinci ani ELLE DECORATION a dezvoltat o platformă relevantă de promovare a designerilor români. Puteți vedea nominalizații și câștigătorii din acest an pe elle.ro/decoration. La gala din acest an au fost acordate șapte trofee creație a lui Cătălin Năstăsoiu, precum și un premiu special oferit de Grundig. S-au înscris peste 100 de proiecte, care au primit peste 25.000 de voturi, un nivel record pentru competiție. |ncet, dar sigur, se dezvoltă o piață de design în România și vă invităm să faceți parte din istorie, să vedeți, să susțineți designul românesc și să ajutăm această comunitate tânără și talentată să crească. Pentru că vom crește și noi odată cu ea. Alături de intenția ELLE DECORATION de a stimula creativitatea s-au aflat ClassIN, showroomul de unde designerii pot lua produse de design original, ca să mobilize superbele apartamente din WIN Herastrău. Evenimentul a fost realizat și cu sprijinul Grundig, YTONG, gloTM, și în parteneriat cu Antonescu & Partners. Ne-au fost alături și le mulțumim celor de la Crama Liliac – The Wine of Transilvania, Kronenbour 1664 Blanc și Music Gear.

(P) Nominalizat cea mai bună amenajare a unei locuințe private

Casa Buhnici

(Marilena Popa, Mihnea Ghilduș, Alina Catrina, Mirabela Necula, Nicoleta Furnică)

Să amenajezi o casă pasivă premium în România e o provocare, chiar și pentru o ehipă obișnuită cu inovațiile în domeniul spațiilor eficiente energetic, cum este cea care, cu ceva timp în urmă, semna proiectul Prispa. Pentru cine nu mai ține minte, era vorba de un grup de studenți muncitori, coordonați la acea vreme de Mihnea Ghilduș, care a strâns fonduri (120.000 euro) și a construit o casă solară de 87,15 mp, super eficientă energetic, cu care a participat la Solar Decathlon Europe, cea mai importantă competiție din lume ce promovează folosirea energiilor alternative. Ei bine, din acel nucleu, Marilena Popa, Mihnea Ghilduș, Alina Catrina, Mirabela Necula și Nicoleta Furnică au continuat colaborarea și, la recomandarea lui Marius Șoflete, specializat pe proiectarea de case pasive din lemn, au amenajat casa familiei Buhnici, din satul Tamaș, comuna Corbeanca.

Locuința are o suprafață de 175 mp utili, distribuiți pe parter și etaj astfel: hol, baie, birou/cameră de oaspeți și cameră tehnică la etaj și două dormitoare, dressing, două băi și un open space ce conține livingul, diningul și bucătăria la parter. Casa e conectată la rețeaua de apă, dar e independentă din punct de vedere energetic. Produce curent cu ajutorul panourilor fotovoltaice de pe acoperiș și se întreține singură, cu costuri foarte mici. La interior are un sistem de ventilație performant, ce extrage aerul uzat din interior, îl elimină și introduce aer curat. Încălzirea se face prin pardoseală, iar răcirea prin pereți. 

Marilena Popa ne-a vorbit puțin despre provocările pe care le-a presupus această particularitate a casei: „Răcirea făcându-se cu ajutorul unei instalații aflate în pereții casei, nu am putut prinde mobilierul de perete. De aceea spațiul e decorat destul de minimalist. Bucătăria e simplă, corpurile înalte ascunzând o cămară – practic prin ușa de la mobilă intri în cămară.' 

Grinzile, ce formează un fel de poartă de separare între dining și living, au fost păstrate de către propietar de la o casă veche săsească și ținute într-un depozit. Tot dintr-o grindă un meșter italian a făcut și corpul de iluminat cu led de deasupra mesei. La fel și scara, care beneficiază de un sistem special de iluminare difuză, este construită din grinzi recuperate.  

Dacă piesele mari de mobilier (canapeaua, paturile și mobila) au fost făcute pe comandă, personalitatea casei este redată cu ajutorul obiectelor create de designeri români. Scaunele sunt de la UbiKubi, masa e gândită de Mihnea Ghilduș și echipa lui și realizată de Bucin Mob, setul Albe e semnat tot de Dragoș Motică, de la UbiKubi, fotoliul galben e de la Atelier Mustață.

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro